Μέρα «ανοιχτών θυρών» σήμερα στο Μουσείο Πόλης Καρδίτσας

Μέρα «ανοιχτών θυρών» σήμερα στο Μουσείο Πόλης Καρδίτσας

Μέρα «ανοιχτών θυρών» σήμερα στο Μουσείο Πόλης – 16 χρόνια σημαντικής προσφοράς από τους «Φίλους του Μουσείου Πόλης»

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας/ΔΟΠΑΚ ανοίγει σήμερα, 10.00-14.00 μ.μ. τις πύλες του μετά από έναν χρόνο, δίνοντας στο κοινό της πόλης μια σπάνια ευκαιρία: να δει και να μοιραστεί την ιστορία αντικειμένων που σχετίζονται με την στρατιωτική ιστορία του 19ου αιώνα στην περιοχή της Καρδίτσας.

mouseio polhs karditsas 4
Πιστόλα της περιόδου του 1821 από την Καίτσα Αγράφων, στα όρια Φθιώτιδας-Καρδίτσα. Η Καίτσα, η οποία παρέμεινε διοικητικά στη οθωμανική Θεσσαλία με την ίδρυση του πρώτου ελληνικού κράτους και ως την ενσωμάτωσή της, το 1881, υπήρξε ορμητήριο επαναστατικής δράσης στην κρίσιμη εξηκονταετία 1821-1881. Σήμερα ανήκει στη Φθιώτιδα. Δωρεά Κων/νου Μελισσά

Στην ιδιαίτερη αυτή ξενάγηση το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά και να μάθει τη διαδρομή διαφόρων αντικειμένων όπως όπλα, παλάσκες και φυλαχτά της περιόδου της ελληνικής επανάστασης του 1821, αλλά και δύο πρόσφατων σπάνιων αποκτημάτων που αποτελούν δωρεά των «Φίλων του μουσείου πόλης». Πρόκειται συγκεκριμένα για φύλλο γερμανικής εφημερίδας με ημερομηνία 23 Ιουνίου 1822, το οποίο αναφέρεται σε συμπλοκές του οθωμανικού στρατού με σώμα αρματολών κοντά στο Φανάρι Καρδίτσας καθώς και μια καρτ ποστάλ που εικονίζει τον Σπυρίδωνα Μερκούρη (1856-1939), δήμαρχο Αθηναίων και παππού της Μελίνας, η οποία φέρει τη σημείωση «Ο επαναστάτης της Θεσσαλίας του 1878».

mouseio polhs karditsas 3
 

Η μέρα ανοιχτών θυρών (Open Day) διοργανώνεται σε συνεργασία με τους «Φίλους του Μουσείου Πόλης», το σωματείο που από την ίδρυσή του, το 2005,  στηρίζει σταθερά και ενεργά όλες τις προσπάθειες του μουσείου. Μια από τις πτυχές της δράσης του είναι και ο εμπλουτισμός των συλλογών του μουσείου μέσα από την αγορά αντικειμένων από οίκους δημοπρασιών. Πρόκειται συνήθως για χαρτώο υλικό (φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, χάρτες, αρχειακά τεκμήρια κ.ά.), αντικείμενα τα οποία το μουσείο αδυνατεί να αποκτήσει για οικονομικούς αλλά και γραφειοκρατικούς λόγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην καραντίνα οι «Φίλοι» αγόρασαν ή πέτυχαν τη δωρεά του εντυπωσιακού αριθμού των 53 αντικειμένων, διοχετεύοντας σχεδόν αποκλειστικά τους διαθέσιμους πόρους και την ενέργειά τους σ’ αυτή τη μορφή δράσης, λόγω της αναστολής εκδηλώσεων και άλλων μορφών εξωστρεφούς δράσης. Συνολικά από την ίδρυση του σωματείου, οι δωρεές τους προς το μουσείο ξεπερνούν τα 100 αντικείμενα, όλα σπάνια και ιδιαίτερα σημαντικά για την ανασύσταση της ιστορίας την πόλης της Καρδίτσας από τα μέσα του 19ου αιώνα ως σήμερα.

mouseio polhs karditsas 1
«Σεμλίνο, Σερβία 10 Ιουνίου. Στο Βελιγράδι έφτασε ταχυδρομείο από τις Σέρρες, από το οποίο πληροφορηθήκαμε οτι στην περιοχή αυτή επικρατεί φόβος αλλά ησυχία. Αντίθετα, επιβεβαιώνεται η πρόσφατη είδηση της ήττας του Χουρσίτ πασά, ως επικεφαλής σώματος αποτελούμενου από 10.000 Αλβανούς, 4.000 ατάκτους και 3.000 Οθωμανούς από την Ευρωπαϊκή Τουρκία. Είχε προωθηθεί μέχρι το Φανάρι της Καρδίτσας, κοντά στα Τρίκαλα και απέκοψε τον καπετάν Διαμαντή [σ. Ολύμπιο, αρματωλό της Πιερίας] με τους απελπισμένους του πρόσφυγες από τη Nιάουστα [σ. αναφερεται στην καταστροφή της Νάουσας, τον Φεβρουάριο του 1822] , από τον Οδυσσέα [Ανδρούτσο]. Μόνοι τους οι Έλληνες πολέμησαν γενναία, ξαναενώθηκαν και τον απώθησαν στα Γιάννενα, προκαλώντας του σημαντικές απώλειες. Εντωμεταξεί υπάρχουν φόβοι οτι όταν ο πασάς της Θεσσαλονίκης αρχίσει κι εκείνος τις πολεμικές επιχειρήσεις, οι Έλληνες δεν θα είναι πλέον σε θέση να αντισταθούν σε δύο σημαντικά εκστρατευτικά σώματα ταυτόχρονα». Υπεύθυνος συντάκτης: K. J. Stegman, Allegemeine Zeitung, Augsburg 23 Ιουνίου 1822
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται ανά μισή ώρα από τις 10.00 π.μ. ως τις 14.00 μ.μ. και οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να ενημερώσουν προηγουμένως τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά το μουσείο για κράτηση, (2441025301, 6907147774, mouseiopolis@dimoskarditsas.gov.gr). Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος, ενώ θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας από τον κωρονοϊό.

mouseio polhs karditsas 2
Ο επαναστάτης της Θεσσαλίας του έτους 1878 Σπ. Μερκούρης εις τον αγαπητόν του φίλον κ. Νικ. Αποστολόπουλον. 24-3-35 (υπογραφή)



Total
1
Shares