«Το lockdown που επιβλήθηκε νωρίς, εξαιτίας της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης της χώρας, οδήγησε την Ελλάδα στο να χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών ΜΕΘ που διαθέτει», αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα του αραβικού μέσου. 

Στη συνέχεια απαριθμεί τα μέτρα που πήρε η χώρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αρχής γενομένης από την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων το Φεβρουάριο.

«Όταν η Ελλάδα ακύρωσε όλα τα καρναβάλια, στα τέλη Φεβρουαρίου, πολλοί θεώρησαν το μέτρο υπερβολικό και στην Πάτρα, που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη παρέλαση στη xώρα, χιλιάδες άνθρωποι αγνόησαν την απαγόρευση και βγήκαν στους δρόμους» σημειώνει το δημοσίευμα.

Όμως οι Έλληνες γρήγορα έβαλαν το επαναστατικό τους πνεύμα στην άκρη και υπάκουσαν στις συστάσεις της κυβέρνησης να μείνουν σπίτι. Το αποτέλεσμα είναι ένας εντυπωσιακά χαμηλός αριθμός θανάτων (81 την Τρίτη) σε σύγκριση με την Ιταλία που μετρά σχεδόν 17.000 νεκρούς.

Όμως, η Ελλάδα τα πάει καλύτερα και συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ, αναφέρει το δημοσίευμα του Al Jazeera. Οι θάνατοι που έχει καταγράψει είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς του Βελγίου (2.035) και της Ολλανδίας (1.867), που έχουν παρόμοιο πληθυσμό, αλλά πολύ υψηλότερο ΑΕΠ.

Η αδυναμία του ΕΣΥ

Το δημοσίευμα επικαλείται τη δήλωση του Γιώργου Παγουλάτου, επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ, που είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση «επέδειξε μια πολύ επαγγελματική, “managerial”, προσέγγιση, από πολύ νωρίς» η οποία σε μεγάλο βαθμό υπαγορεύτηκε από εγγενείς εθνικές αδυναμίες.

«Η Ελλάδα είχε πολύ λίγους πόρους για να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο ξέσπασμα της πανδημίας. Κατά τη δεκαετία της λιτότητας τα έξοδα για τη δημόσια υγεία μειώθηκαν κατά τρία τέταρτα. Υπήρχαν μόλις 560 κρεβάτια ΜΕΘ τον περασμένο μήνα, τα οποία έγιναν πλέον 910 και προσελήφθησαν πάνω από 4.000 γιατροί και νοσηλευτές. Μια άλλη αδυναμία είναι ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο των Ελλήνων είναι πάνω από 60, άνθρωποι δηλαδή ευάλωτοι στον κορονοϊό.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η προωθημένη γραμμή άμυνας ήταν η μόνη επιλογή που είχε η Ελλάδα και απέδωσε. Τώρα η χώρα χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών στις ΜΕΘ.

Η κληρονομιά της οικονομικής κρίσης

Στη συνέχεια του άρθρου του Al Jazeera, ο Παγουλάτος σημειώνει ότι η κληρονομιά της οικονομικής κρίσης ίσως έδωσε πλεονέκτημα στην Ελλάδα, καθώς η χώρα χρειάστηκε να μάθει να  διαχειρίζεται κρίσεις από το 2010. 

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σημειώνει: «Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια σοβαρή χώρα. Θέλουμε να πει ο κόσμος ότι η Ελλάδα το διαχειρίστηκε αυτό καλά. Η Ελλάδα αναδύθηκε από μια δεκαετή οικονομική κρίση, με κατεστραμμένη αξιοπιστία και θέλουμε να αφήσουμε πίσω την ταμπέλα του μαύρου πρόβατου της Ευρώπης».

Με τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού η Ελλάδα μάλλον πέταξε από πάνω της την ταμπέλα αυτή, σημειώνει το δημοσίευμα. Όχι μόνο έλαβε νωρίς τα μέτρα για τον κορονοϊό, αλλά και όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα σύνορα, ο Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να μην το επιτρέψει. Αν και η μάχη που δόθηκε είναι νομικά και ηθικά αμφισβητούμενη, ήταν αποτελεσματική και κέρδισε το χειροκρότημα των Ευρωπαίων ηγετών, που χαρακτήρισαν την Ελλάδα «ασπίδα της Ευρώπης». Η αποτελεσματική διαχείριση δύο κρίσεων ταυτόχρονα έδωσε στον Μητσοτάκη τη φήμη της καλής διαχείρισης, σε αντίθεση με ηγέτες που αψήφησαν τον κορονοϊό στα αρχικά στάδια.

Πώς μια χώρα που μόλις βγήκε από την ύφεση αποφάσισε να διακινδυνεύσει μία ακόμη;

Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ παραθέτει τις οικονομικές συνέπειες του lockdown. Αναφέρει ότι ακόμη και η τουριστική βιομηχανία θυσιάστηκε, καθώς ξενοδοχεία και μουσεία έχουν κλείσει.

«Πώς μια χώρα που μόλις βγήκε από την ύφεση αποφάσισε να διακινδυνεύσει μία ακόμη;» διερωτάται το δημοσίευμα.

«Όσο νωρίτερα αποφασίζεις μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τόσο μεγαλύτερο είναι το χτύπημα στην οικονομία…δεν είναι εύκολος ο συμβιβασμός»,  δηλώνει ο Πάνος Τσακλόγλου, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, στην εποχή της κρίσης.

Ο Αλέξης Πατέλης δηλώνει ότι η ομάδα διαχείρισης της κρίσης της κυβέρνησης αντέστρεψε το επιχείρημα. «Υπήρξε συναίνεση ότι όσο χειρότερη είναι η κατάσταση της υγείας , τόσο χειρότερο θα είναι το οικονομικό αποτέλεσμα». «Δεν είναι ότι δεν θα αναγκαστείς ποτέ να πάρεις μέτρα. Και υπάρχει πάντα η περίπτωση αν εσύ σαν κυβέρνηση δεν πάρεις μέτρα, οι άνθρωποι να τα πάρουν μόνοι τους. Άρα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει δίλημμα» καταλήγει.

gazzetta.gr