Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΞΥΑΣ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Διαπιστώσεις-Προβληματισμοί

Oksia kentro

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΞΥΑΣ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Διαπιστώσεις-Προβληματισμοί

1.- Η Ενορία Αγίου Δημητρίου ΟΞΥΑΣ πέραν του κέντρου του χωριού περιλαμβάνει τους οικισμούς ΚΟΥΡΑ- ΖΑΜΑΝΑΤΙΚΟ – ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ και τις τοποθεσίες ΚΑΛΑΘΑΚΙ – ΜΟΥΤΣΙΑΡΑ ΔΙΑΚΟΠΙΑ.

2.-Μέχρι το 1981 οι απογραφή του πληθυσμού γινόταν συνολικά για όλο το χωρίο και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είχε ανά 10ετία τους παρακάτω κατοίκους. [1920 Κάτοικοι 859] – [1928 Κάτοικοι 960]  – [1940 Κάτοικοι 1113] – [1951 Κάτοικοι 1229] – [1961-Κάτοικοι 1203] – [1971 Κάτοικοι 1026].

3.- Από το 1981 η απογραφή  γινόταν  ξεχωριστά  για κάθε οικισμό,   σύμφωνα πάντα με τις απογραφές   οι εν λόγω οικισμοί έχουν τους παρακάτω κατοίκους.

Απογραφές    1981           1991     2001          2011

ΚΕΝΤΡΟ ΧΩΡΙΟΥ    205             212         189           112

ΖΑΜΑΝΑΤΙΚΟ          21               34           27              16

ΚΟΥΡΑ                       19               19            6                 6

ΠΑΛΑΙΜΑΠΕΛΑ      42                36           24              17

ΣΥΝΟΛΟ                   287              301         246          151

4.- Οι πλειοψηφία των κάτοικων με ελάχιστες εξαιρέσεις τόσο στο κέντρο του χωριού αλλά και των παραπάνω  οικισμών αλλά και γενικότερα σε όλη την έκταση της Οξυάς εγκατέλειψαν τα οποία κτήματα είχαν  τα οποία σιγά σιγά γίνονται δασικές εκτάσεις αλλά και πέραν των κτημάτων ορισμένοι εγκατέλειψαν και τα σπίτια τα οποία είχαν κληρονομήσει από τους γονείς  των, με αποτέλεσμα  τους χειμερινούς μήνες  οι μόνιμοι κάτοικοι  των παραπάνω οικισμών όλοι υπερήλικες να  είναι λιγότεροι από δέκα [ 10 ], βέβαια το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τους μήνες  ΙΟΥΛΙΟ και ΑΥΓΟΥΣΤΟ προς το παρόν υπάρχει μία μικρή αύξηση των κατοίκων από συνταξιούχους, οι νεότεροι Οξυώτες επισκέπτονται το χωρίο για λίγες ημέρες και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κάποιες θρησκευτικές εορτές η κάποιες εκδηλώσεις Συλλόγων κλπ.

5.- Εντός της ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  Υπάρχουν και οι παρακάτω  ΙΕΡΟΙ  ΝΑΟΙ.

Α. Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου

Β. Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου

Γ. Ο Ιερός Ναός Ιωάννου Προδρόμου

Δ. Ο Ιερός Ναός  Αγίου  Γεωργίου όπου βρίσκεται και το Νεκροταφείο.

Ε. Ο Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής

ΣΤ. Ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας

Ζ. Ο Ιερός Ναός προφήτου Ηλία

Πέραν των Ιερών Ναών  υπάρχουν ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙΑ στις   περιοχές Ξυλινόσταυρος ,   πλησίον  της Αγίας Βαρβάρας,  πλησίον του Αγίου Γεωργίου.κλπ.

Η.-Στους παραπάνω  Ιερούς Ναούς  όλα τα χρόνια  ανελειπώς   λειτουργούσε  ο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΗΣ   μέχρι τον Νοέμβριο του 2021   που απεβίωσε, ο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΗΣ εξυπηρετούσε και τους Ιερούς Ναούς προφ. Ηλία Παλαιοχωρίου και Αγίας Παρασκευής  στον Οικισμό Πλατάνια.

Θ.- Ο θάνατος του ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΗ   άφησε  ένα μεγάλο κενό , και έκτοτε υπάρχει  μία στασιμότητα,   ένας προβληματισμός  για  πάρα πολλά θέματα  και ιδιαίτερα  για την παραπέρα πορεία της Ενορίας Αγίου Δημητρίου και εδώ τίθεται το ερώτημα αν θα συνεχίσει  να υπάρχει η ενορία η σταδιακά θα καταργηθεί  ελλείψει κατοίκων ,τι θα απογίνουν οι παραπάνω Ιεροί Ναοί  οι οποίοι θα πρέπει να συντηρηθούν  αν θέλουμε να παραμείνουν όρθιοι και λειτουργικοί, επειδή έχει διαπιστωθεί ότι τόσο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου θα πρέπει να καθαρισθεί το πίσω μέρος του Ναού [ΑΣΤΡΕΧΑ ] καθ΄όσον είναι γεμάτη από μπάζα  αλλά και στον Ιερό Ναό Ιωάννου Προδρόμου θα πρέπει να γίνει  στο πίσω μέρος ο τοίχος αντιστήριξης για την αποφυγή  δυσάρεστων καταστάσεων,  αλλά και γενικότερα θα πρέπει να  αντιμετωπίζονται  σε σύντομο χρόνο τα οποία προβλήματα προκύπτουν  στους Ναούς αν θέλουμε  να  παραμείνουν  όρθιοι και  λειτουργικοί.

Ι.- Οι  παραπάνω διαπιστώσεις και προβληματισμοί αλλά και το ερώτημα που τίθεται   κατά την άποψη μου θα πρέπει να απασχολήσουν τα μέλη του Κοινοτικού  Συμβουλίου, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, αλλά και τους εκλεγμένους  Οξυώτες Δημοτικούς Συμβούλους, όλους τους ΟΞΥΩΤΕΣ αλλά ιδιαίτερα τους ενορίτες του Αγίου Δημητρίου.

ΙΑ.- Στην παρούσα επιστολή  προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν  γίνεται αναφορά στις Ενορίες του χωριού μας, τόσο της Αγίας Τριάδος όσο και του Προφήτου Ηλία Παλαιοχωρίου επειδή δεν γνωρίζω ακριβώς αν υπάρχουν προβλήματα και πως αυτά  αντιμετωπίζονται.

Αθήνα 28 Μαρτίου 2024

ΘΕΟΔΩΡΟΣ   ΠΑΤΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article
OLYMPIC CYPHER 3

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων ο Βόλος

Next Article
xartis oksia klp

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ κατοίκων ανατολικής Οξυάς - ενοριτών Αγίας Τριάδας Μοναστηρίου Οξυάς

Related Posts