Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κλείσιμο της αυλαίας του ιστορικού 37ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας

XORODIES

Αποθέωση σήμερα της Χορωδιακής Μουσικής στην Καρδίτσα με το κλείσιμο της αυλαίας του ιστορικού 37ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας. Η καρδιά της Χορωδιακής Μουσικής για έξι(6) ημέρες χτυπάει στο Νομό Καρδίτσας με ένα πολύχρωμο και σπάνιο παζλ ηχοχρωμάτων. Για έξι(6) ημέρες η Καρδίτσα και το Μουζάκι είναι στο επίκεντρο  της χορωδιακής ζωής της χώρας με καταπληκτικές Χορωδίες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Μια χορωδιακή πανδαισία προσφέρουν  οι τριάντα(30) χορωδίες, δηλαδή περίπου 1500 χορωδοί, που λαμβάνουν μέρος στον κορυφαίο χορωδιακό θεσμό της Ελλάδας, που υλοποιείται στα τέλη Νοεμβρίου κάθε χρόνο.

Για 37 χρόνια το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς, αφού συνολικά πάνω από 150 χορωδίες, συμφωνικές ορχήστρες, σολίστ, μαέστροι και συνθέτες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν τόσο στο KIERION, όσο και στο MOUZAKI PALACE για να ακούσουν  καταπληκτικές χορωδίες απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ήταν μια μουσική μυσταγωγία κι ένα μουσικό ταξίδι απείρου κάλλους. Επιμορφωτικό, παιδαγωγικό με επίκεντρο το τελειότερο όργανο, τη φωνή του ανθρώπου.

 Ο Νίκος Ευθυμιάδης στο καλωσόρισμα και στον Χαιρετισμό του αναφέρεται πάντα και ιδιαίτερα στη σημαντική συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος διαχρονικά και ειδικότερα των Μακαριστών Μητροπολιτών Κλεόπα και Κύριλλου στην ύπαρξη και την ανάπτυξη του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας.

 Ολοκληρώνεται στην Καρδίτσα σήμερα Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019  το εξαήμερο 37ο  Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, επιστρέφοντας στην πόλη της Καρδίτσας και ειδικότερα με την Εκκλησιαστική Χορωδία του Αγίου Νικολάου της Ερμούπολης Σύρου και των Εκκλησιαστικών Τμημάτων άλλων Χορωδιών, που θα λαμπρύνουν με τη συμμετοχή τους την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Καρδίτσας των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης.

Ο Μητροπολιτικός Ναός Καρδίτσας έχει μια μεγάλη Χορωδιακή Παράδοση από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και έχει γαλουχήσει γενιές Καρδιτσιωτών με πολυφωνικά ακούσματα των Θ.Πολυκράτη, Ν.Μάντζαρου, Θ.Σακελλαρίδη και άλλων, όσο και Βυζαντινά Χορωδιακά ακούσματα, είτε από τον γυναικωνίτη, είτε από το δεξιό αναλόγιο που τίμησε με ιεροπρέπεια ο Μακαριστός Πρωτοψάλτης και Καθηγητής Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης.

Για έξι(6)ημέρες  η Καρδίτσα  και το  Μουζάκι  ήταν τα  κέντρα της χορωδιακής ζωής της χώρας και μιας πλούσιας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζύμωσης, προσφέροντας στους πολίτες συναυλίες πολύ υψηλού επιπέδου.

 Στα πλαίσια του 37ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Καρδίτσας, παρουσία των αρχών του τόπου και πλήθους κόσμου, ο παρουσιαστής του Φεστιβάλ Αλέξης Κωστάλας, αποτέλεσε  το κεντρικό πρόσωπο  με τις όμορφες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις .

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας ,αξίζει να σημειωθεί, ότι αποτελεί μια σημαντική τομή για την Αισθητική Αγωγή και τον πολιτισμό της Ελλάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.

Στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας για  πρώτη φορά  παγκοσμίως η βυζαντινή και η αρχαία ελληνική μουσική συμμετείχαν ισότιμα με το γρηγοριανό μέλος και την Αναγεννησιακή πολυφωνία.

Μια άλλη δυνατότητα των χορωδιών ήταν να εκτελέσουν  έργα του 15ου και 16ου αιώνα που δίνει στις χορωδίες τη δυνατότητα να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στα αριστουργήματα της κλασικής πολυφωνίας. Εκτός από την εκτέλεση έργων ρομαντικών συνθετών, είχαν τη δυνατότητα να εκτελέσουν έργα σύγχρονων συνθετών καθώς και παραδοσιακή μουσική κάθε χώρας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας οργανώνεται από το 1983, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, με τη συμβολή της  Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, του Δήμου Μουζακίου, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα σήμερα  Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 περιλαμβάνει:

Κυριακή  1 Δεκεμβρίου 2019 • ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ  ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΩΝ  ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ  ΩΡΑ 9:00 π.μ.

Σήμερα Κυριακή 1 Δεκεμβρίου  2019 ψάλλει η Εκκλησιαστική Χορωδία του Αγίου Νικολάου της Ερμούπολης Σύρου, υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Αργυρίου, καθώς επίσης και τα εκκλησιαστικά τμήματα των άλλων  Χορωδιών.




Total
0
Shares
Previous Article
gs gomfoi aot.1

Αήττητος και ασταμάτητος ο ΓΣ Γόμφων

Next Article
mouzaki keravnos larisas

Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε ο Γ.Σ. Μουζακίου έναντι του Ν. Κεραυνού Λάρισας (video)

Related Posts

xorodia koimisis theotokou mouzakiou
Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 Η εκδήλωση…
dei podilatikos giros ellados 2024
Διαβάστε περισσότερα

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η ΔΕΗ μεγάλος χορηγός και ονοματοδότης του εθνικού ποδηλατικού Γύρου που αναβαθμίζεται διαρκώς

Θεσσαλονίκη – Αθήνα και Καρδίτσα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι της ΔΕΗ για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ηλεκτρονική υποβοήθηση, με κληρώσεις και δώρο ένα e-bike