Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κάθε παιδί, δικαιούται μια βιβλιοθήκη. Το βιβλίο και η πρόσβαση στις βιβλιοθήκες δεν είναι προνόμιο

2 Απρίλη: Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου - 11 Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού - Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

«Κάθε παιδί, δικαιούται μια βιβλιοθήκη. Το βιβλίο και η πρόσβαση στις βιβλιοθήκες δεν είναι προνόμιο».

Άρθρο Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου

2 Απρίλη, Παγκόσμια μέρα γιορτής για το παιδικό βιβλίο και αφορμή να φέρουμε στο κέντρο της προσοχής της κοινωνίας, τη σημασία του στην ανάπτυξη του παιδιού.

Κάθε παιδί, σε κάθε νομό, Δήμο, κοινότητα, συνοικία, σε κάθε σχολείο, δικαιούται μια βιβλιοθήκη. Το βιβλίο και η πρόσβαση στις βιβλιοθήκες δεν είναι προνόμιο.

Τα βιβλία εκτός από γνώση και απόλαυση, μεταδίδουν ανθρώπινες αξίες και αρετές, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι, διαμορφώνουν ευαισθητοποιημένους και καλλιεργημένους μελλοντικούς  πολίτες.

Σ’ όλες τις αναπτυγμένες χώρες οι βιβλιοθήκες, αποτελούν ζωντανά πολιτιστικά κύτταρα, στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας.

Ιδιαίτερα οι παιδικές βιβλιοθήκες, θεωρούνται ένας από τους σημαντικότερους χώρους για τη ζωή ενός παιδιού.

Η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν υποχρέωση να στηρίξουν τις βιβλιοθήκες.

Η πόλη της  Καρδίτσας, στο παρελθόν σε δύσκολους καιρούς, φρόντισε να επενδύσει στις βιβλιοθήκες και στον πολιτισμό.

Από το μακρινό 1985 και για τρεις δεκαετίες, είχα την τιμή να μοιραστώ με σπουδαίους δημοτικούς άρχοντες το όραμα να γίνει η Καρδίτσα «Πόλη των παιδιών και του βιβλίου». Με πολύτιμους συνεργάτες, εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους, συγγραφείς εικονογράφους καλλιτέχνες, παραμυθάδες …αγκαλιάσαμε με πάθος την ιδέα, ζήσαμε  σπουδαίες εμπειρίες και ευκαιρίες κοινωνικής συνοχής,με πολλές γενιές παιδιών και νέων, με γονείς, εκπαιδευτικούς και συμπολίτες κάθε ηλικίας που στήριξαν τη προσπάθεια.

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας, κυψέλες πολιτισμού σε 8 συνοικίες της πόλης – με προτεραιότητα τις πιο απομακρυσμένες και υποβαθμισμένες – και σε 3  χωριά του διευρυμένου Δήμου και το  πρόγραμμα «Η πόλη στα παιδιά», έδωσαν περιεχόμενο στον πολιτισμό  της καθημερινής ζωής, εξασφάλισαν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στο βιβλίο και  τον πολιτισμό, με πολλαπλάσια οφέλη για την πόλη και τους δημότες …αυτά που δεν μετριούνται με  χρήματα αλλά με την ποιότητα ζωής.

Με θλίβει  η σημερινή εικόνα των Παιδικών Βιβλιοθηκών, εικόνα εγκατάληψης, χώροι ασυντήρητοι, απαξιωμένοι, βρώμικοι, μη επισκέψιμοι.

Αποτελούν ντροπή και ομολογία αποτυχίας, μιας αδιάφορης δημοτικής αρχής για την τέχνη και τον πολιτισμό.

Μετά το χτύπημα του Ιανού με πομπώδεις ανακοινώσεις τους, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Τσιάκος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Αγοραστός, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται και μας εξήγγειλαν τη πρόθεσή τους να αναβαθμίσουν τις παιδικές βιβλιοθήκες της Καρδίτσας.

Διαπιστώσαμε ότι η αναβάθμιση αφορούσε μόνο την πρόσληψη δύο εκπαιδευτικών για 30 μήνες, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, ποσού 105.000€, που  βέβαια μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε.

Δεν είναι τα χρήματα που λείπουν, είναι η ενσυναίσθηση, το ενδιαφέρον για αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, που πρέπει να είναι καθημερινό μέλημα και προτεραιότητα για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Με αρθρογραφία μου έχω ασκήσει αυστηρή αλλά δίκαιη κριτική στη τοπική Αυτοδιοίκηση, για την έλλειψη οράματος, πραγματικής έγνοιας και ενδιαφέροντος για τον πολιτισμό.

Δυστυχώς κ. δήμαρχε Καρδίτσας και κ.περιφερειάρχη αρκείστε μόνο σε επικοινωνιακές φιέστες και έργα βιτρίνας.

κ.Τσιάκο, είστε τρία χρόνια Δήμαρχος και εκπαιδευτικός και δεν επισκεφτήκατε ούτε από περιέργεια έστω μία φορά κάποια απΌ  τις 11 Παιδ. Β/Θ που κληρονομήσατε.

Δεν γνωρίζετε πού βρίσκονται, τι ανάγκες έχουν, αν και πότε λειτουργούν, με τι προσωπικό…..

Σας ενημερώνω λοιπόν ότι :

Οι βιβλιοθήκες χρειάζονται συνεχή φροντίδα, ανανέωση βιβλίων, θέρμανση, συστηματική καθαριότητα, διευρυμένο ωράριο και γι’ αυτό απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό.

Η παραμέληση της κτιριακής υποδομής των παιδικών βιβλιοθηκών είναι εμφανής. Απαιτείται μίνιμουμ ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση αφού λειτουργούν σε παλιά κτίρια, με  ενεργοβόρους θερμοπομπούς που πρέπει να αντικατασταθούν.

Υπολειτουργούν, παρά την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν τα τρία στελέχη που έχουν απομείνει.

Από το 2014 δεν έχει μπει ούτε ένα καινούργιο βιβλίο στα ράφια των βιβλιοθηκών. Το κληροδότημα Βαλταδώρου, που επί δεκαετίες τροφοδοτούσε τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών, πρέπει να επιστρέψει στον αρχικό του σκοπό.

Καθαρίστρια δεν υπάρχει. Καθαρίζονται μόνο τρεις  βιβλιοθήκες, μια φορά την εβδομάδα, από καθαρίστρια άλλου φορέα.

Η βιβλιοθήκη επί της Σαμαροπούλου, έχει καταστραφεί  από τον Ιανό.

Έγινε μια υποτυπώδη αποκατάσταση του κτιρίου αλλά η βιβλιοθήκη, που θα  ήταν πολύτιμο δώρο για την πλέον πολύπαθη απ’ τον Ιανό συνοικία της πόλης, δύο χρόνια τώρα δεν λειτουργεί.

Δεν συζητάμε βεβαίως καν, για αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου που υποσχόσασταν ότι θα ενταχθεί στο έργο για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του στρατοπέδου Λουμάκη, έργο που απ ότι φαίνεται έχετε πλέον ξεχάσει.

Στο Δ.Δ. Καρδιτσομαγούλης, εκκρεμεί η επιστροφή της βιβλιοθήκης στην έδρα της (πρώην κοινότητα, όπου δραστηριοποιούνταν δύο και πλέον δεκαετίες), απ’ το Δημοτικό Σχολείο όπου φιλοξενήθηκε προσωρινά, έως ότου επισκευαστεί η στέγη του χώρου της.

Επιτέλους, δεν ενδιαφέρεται κανείς η βιβλιοθήκη να επιστρέψει στο χώρο της και να  επιτελεί το έργο της για όλα τα μέλη της (παιδιά δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και γονείς) με πλήρες απογευματινό ωράριο;

Ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας και οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας δεν διαθέτουν Ίντερνετ. Το πρόγραμμα σύζευξης με ενσύρματο Ίντερνετ που προωθείτε -με ρυθμούς χελώνας- αποτελεί ημίμετρο.

Κ.Δήμαρχε

Με την ανάληψη των καθηκόντων σας, σας επισκέφτηκα και σας ενημέρωσα για την υπογραφή 25/3/2019, μνημονίου συνεργασίας με πενταετή διάρκεια, μεταξύ Δήμου Καρδίτσας και Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής.

Η ψηφιακή αναβάθμιση όλων των βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας, θα αποτελούσε εθνικά, πιλότο χρήσης νέων τεχνολογιών αιχμής, σε σχέση με τον πολιτισμό.

Μια μεγάλη προσπάθεια που κάναμε ως κυβέρνηση Σύριζα, ν’ αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα της  αναβάθμισης των βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας, σε συνεργασία με την τότε Δημοτική Αρχή και προέβλεπε:

  • Ψηφιακή αναβάθμιση και τον απαραίτητο εξοπλισμό των βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας.
  • Ψηφιοποίηση σημαντικών λογοτεχνικών βιβλίων, του αρχείου τοπικών εφημερίδων, δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης κ.ά.

Ζήτησα τις ενέργειές σας, αφού οι αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές δεν επέτρεψαν την άμεση υλοποίησή του έργου. Σας προέτρεψα για την υλοποίησή του.

Δεν κάνατε απολύτως τίποτα και γι αυτό.

κ.Περιφερειάρχη και κ. Δήμαρχε Καρδίτσας

Η μέριμνα της αποκατάστασης του κύρους των βιβλιοθηκών ως προτεραιότητά σας, για την πολλαπλά τραυματισμένη πόλη μας, με σύγχρονες υπηρεσίες, χώρους φιλικούς και ελκυστικούς, γενναίες επενδύσεις σε τεχνολογία, στελέχωση με εκπαιδευμένο προσωπικό (βιβλιοθηκονόμους, εκπαιδευτικούς) θα μπορούσε να είναι ένα έργο με πολλές σημασίες.

Σε έναν κόσμο που τα ψηφιακά μέσα έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας, πρέπει να εξασφαλίσουμε στα παιδιά, την ευκαιρία να νιώσουν την χαρά της επαφής με το καλό παιδικό βιβλίο.

Οι βιβλιοθήκες σ’ αυτή τη προσπάθεια μπορεί να είναι το πρώτο σταθερό βήμα.

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

τ.Βουλευτής Σύριζα Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
volley gsmouzakiou

Βόλει Παγκορασίδων Β': ΓΣ Μουζακίου - ΓΑΣ Παλαμά στο κλειστό του Μουζακίου (Σάββατο 2/4)

Next Article
astynomia 1

Καρδίτσα: Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα

Related Posts

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Μουζακίου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρέμβαση για την αντικατάσταση των χώρων υγιεινής του σχολείου

Γενικό Λύκειο Μουζακίου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρέμβαση για την αντικατάσταση των χώρων υγιεινής του σχολείου Με επιτυχία…
lina mendoni 1
Διαβάστε περισσότερα

Στα Καραϊσκάκεια 2024 η Υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη! Δείτε αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Στα Καραϊσκάκεια 2024 η Υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη! Δείτε αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα Στο Μαυρομμάτι θα παρευρεθεί τη…