Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Τοπική Δημοκρατία & η Αυτοδιοίκηση θέλουν δυο …με αλληλοσεβασμό και αξιακό έντιμο ανταγωνισμό για να προκόψει η Πατρίδα !

Αλαλούμ Περιφερειαρχών και Κυβέρνησης για «Έργα Αχελώου» - Η Θεσσαλία τελικά χρειάζεται «πανάκριβα» φράγματα ή πεταμένα λεφτά όσα έχουν δαπανηθεί ως τώρα; - Συγκοινωνία στα Ορεινά: Πότε το ΔΣ ΚΤΕΛ Καρδίτσας, η αρμόδια Αντιπεριφέρεια και η Δημοτική Αρχή Αργιθέας θα δώσουν σύγχρονη λύση; - Στη Θεσσαλία Λίαν αμφίρροπη η μάχη: οι Θεσσαλοί μπορούν να εκλέξουν Νέα Περιφερειάρχη με ελευθερία χωρίς 'άνωθεν' εντολές! _ Ποιά τα αποτελέσματα εργολαβίας για ασφάλεια στα προφράγματα Συκιάς Αργιθέας; - Προς Υπουργείo Εσωτερικών: Προτάσεις για τροποποίηση ν. 4804/21 & 5043/23 ενόψει τοπικών εκλογών 8-10-23 Ο αλλοπρόσαλλος Καλλικράτης κατέκαψε τα Δερβενοχώρια… Το ΔΣ Αργιθέας να «σπάσει» την εσωστρέφεια: χρωστάει 7 παραστάσεις για διεκδίκηση αιτημάτων που έχουν βαλτώσει...

Η Τοπική Δημοκρατία & η Αυτοδιοίκηση θέλουν δυο …με αλληλοσεβασμό και αξιακό έντιμο ανταγωνισμό για να προκόψει η Πατρίδα !

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Με ικανοποίηση διαβάσαμε χθες -πιστεύουμε και πολλοί Αργιθεάτες- τη Δήλωση Ανάληψης Πρωτοβουλίας για μιά ανανεωμένη -διευρυμένη- σε ανασυγκρότηση αυτοδιοικητική παράταξη, του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στην ορεινή Αργιθέα, της «Αργιθεάτικης Συμμαχίας», Γιάννη Β. Μπαμπάτσικου —ιδρύθηκε το 2014 με τότε επικεφαλής τον Δάσκαλο Γ Χασιώτη, ο οποίος έθεσε την παραίτηση του στη σύσκεψη στελεχών 22-8-21 στον Μάραθο και πρότεινε τον νέο επικεφαλής της δημ. ομάδας του, ο οποίος εκλέχτηκε ομόφωνα.

° Επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι η Δημοκρατία -κεντρική και τοπική- κτίζεται από κάτω προς τα επάνω, αναπνέει με τη συμμετοχή των ενεργών δημοτών και χρειάζεται να στηρίζεται σε δυο …πόδια, πυλώνες: Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση.

Όταν πάσχει έστω και ο ένας ….τότε χωλαίνει, αφυδατώνεται και δεν παράγει έργο.

° Η ΤΑ είναι ο εγγύτερος στους πολίτες λαϊκός θεσμός και βασικός μοχλός της αποκέντρωσης και ισόρροπης ανάπτυξης, σε απόμακρα ορεινά, μικρά νησιά, πόλεις.

@ Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία τρία χρόνια λόγω και της πολλαπλής κρίσης (πανδημία – Ιανός – πληθωρισμός – ενεργειακή φτώχεια) μια υποχώρηση της δυναμικής του θεσμού, μια παρατεταμένη σιωπή και απραξία των αυτοδιοικητικών οργάνων, που επέτειναν και οι προβληματικοί νόμοι της παρούσας κυβερνητικής πλειοψηφίας (ν 4804/21 και ν. Θεοδωρικάκου – Βορίδη) με την υποβάθμιση του ανώτερου συλλογικού οργάνου, το ΔΣ των ΟΤΑ, με ‘τεχνητές’ υπέρ-πλειοψηφίες και παροχή εξουσίας σε μονομελή όργανα (Δημάρχους – Περιφερειάρχες) για αλόγιστες απευθείας αναθέσεις, διορισμό πάμπολλων συνεργατών, παράκαμψη νόμιμων υποχρεώσεων: απολογισμού πεπραγμένων (217 ΔΚΚ), τοπικές συνελεύσεις, απαξίωση κοινοταρχών – ΚΣ, δημοτικών ενοτήτων κοκ κοκ.

^ Ελλιπής ενημέρωση πολιτών, στασιμότητα, μη διάλογος, υποτονικότητα …

@ Στην Αργιθέα αποτελεί κοινή παραδοχή: στασιμότητα – μη παραγωγή έργων – συγκεντρωτική Συμπολίτευση και άνευρη Αντιπολίτευση.

^ Οι μόνες εργολαβίες που κινούνται: της Τερνα ΑΕ από Υπ Υποδομών στη Δυτική και στην Ανατολική Αργιθέα (από τα 143.000.000€) και με επίβλεψη – πολύ σημαντικό αυτό – των τεχνικών υπηρεσιών του Υποδομών.

^ Η εργολαβία ΤΕΚ ΑΕ στο οδικο τμήμα: Λίμνη Στεφανιάδας – Αετοχώρι με πίστωση Υπ Υποδομών 2016-18.

@ Απολογισμός Πεπραγμένων και Προγραμματισμός 2023 δεν έχει γίνει ως τώρα παρότι ρητά προβλέπεται από τον ΔΚΚ με ευθύνη πρώτιστη της Δημ αρχής.

¨ Όμως, δευτερευόντως, ευθύνη έχει και η Αντιπολίτευση η οποία δύναται βάσει άρθρου 217 ΔΚΚ να προκαλέσει εκείνη την Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας σε πρόσφορο χώρο προς έλεγχο και ενημέρωση δημοτών και φορέων .

^ Ούτε έχει εκδοθεί έντυπο από καμία παράταξη για τα έργα που τυχόν έχουν εκτελεστεί τα τρία χρόνια ή για τα στάσιμα…μη έργα που θα …θα ..γίνουν .

^ Ουδεμία σοβαρή μαχητική διεκδίκηση προς κυβέρνηση, υπουργούς και ιδιαίτερα προς περιφερειάρχη, που δεν έχει επισκεφθεί ούτε μια φορά το ορεινό Δημαρχείο μας ούτε φυσικά τα χωριά κοιλάδας Αχελώου, τον οποίο μάλιστα …τιμούν και υμνολογούν !!!

@ Τρία χρόνια και το ΔΣ Αργιθέας δεν έχει συνεδριάσει στις Δημοτικές Καποδιστριακές Ενότητες: Αχελώου / Βραγκιανά κ Ανατολικής / Πετριλο για τοπικά αιτήματα, όπως εθιμικά γινόταν από 2011 έως 2019 κ ρητά προβλέπει ο νόμος .

* Η ελεύθερη Αυτοδιοικητική μας Κίνηση : Πατριωτική Εναλλακτική Αργιθεατών Θεσσαλών (Π.Εν.Α), με αντικειμενικότητα και πολιτικό θάρρος, παρεμβαίνει – παρακολουθεί – προτείνει προς όλες τις πλευρές . Ξέρουμε ότι ίσως πικραίνουμε κάποιους, αλλά …φιλτάτη η Αλήθεια και η Πατρίδα, για εμάς .

* Γνώμονας μας το γενικό καλό, το συλλογικό συμφέρον, η πρόοδος του Τόπου.

* Η ”Π.Εν.Α ” δεν είναι εκλογικός σχηματισμός ….είναι κίνηση ενεργών ελεύθερων αδέσμευτων Αργιθεατών που θα λέει πάντοτε: τα σύκα – σύκα ….

@ Με την Πρωτοβουλία του ο επικεφαλής Γιάννης Β. Μπαμπάτσικος ανοίγει νέο κύκλο διαλόγου και συλλογικότητας, ενεργής δράσης και ομαδικής εργασίας, ενόψει των τοπικών εκλογών 8-10-23.

Καλούνται οι δημότες που επιθυμούν σε κοινή δράση, αντίλογο, οργάνωση .

@ Η παράταξη της Συμπολίτευσης, έχουμε την άποψη, πρέπει να προχωρήσει στην τήρηση των θεσμικών καθηκόντων της και να διατηρήσει γέφυρες επικοινωνίας – ειλικρινούς ανταλλαγής κ αλληλοσεβασμού με την αντιπολίτευση:

1. Ειδική συνεδρίαση Απολογισμού Πεπραγμένων τριετίας 2019-22 και Προγραμματισμού έργων 2023.
2. Έκδοση εντύπου από έργα ανά ενότητα κ χωριό .
3. Νέος προϋπολογισμός 2023 με αναπροσαρμογή βαρών ( μείωση τελών κ φόρων λόγω μεγάλης αύξησης δηλωθέντος εμβαδού στα σπίτια – κτίσματα ). Περιστολή δαπανών , νοικοκύρεμα .
4. Μαχητική διεκδίκηση ζωτικών αιτημάτων προς περιφερειάρχη κ υπουργούς. Προς όμιλο ΔΕΗ – κόμματα .

Πρόσκληση για κοινή συνεδρίαση σε Ανθηρό και Βραγκιανά – Πετριλο.

5. Ενεργοποίηση κοινοτήτων, ΚΣ και προέδρων / διεκδίκηση αλλαγής αντικοινοτικού νόμου 4804/21 (χωριστά ψηφοδέλτια, χωριστή εκλογή κοινοταρχών κα).
Minimum αριθμός αντιδημαρχιών: όσες οι ενότητες σε ορεινούς δήμους – δηλ 3 στον δήμο μας, λόγω εκτεταμένων περιοχών (372.000 στρέμματα). Ως γνωστό από τη νέα θητεία οι αντιδημαρχίες στην Αργιθέα : μόνο δυο (2) λόγω απογραφής 2021 – πληθυσμός κάτω των 5.000 κατοίκων.

6. Λελογισμένη υπογραφή ‘απευθείας’ αναθέσεων, διαφάνεια – ενημέρωση έγκαιρη της μείζονος —- προτεραιότητα μονάχα για ύδρευση κ δημόσια υγεία .

Σύγχρονες κοινωνικές δομές υπέρ αδυνάτων και στήριξη ιατρείων – γιατρών.

7. Θεσμική Διαπαραταξιακή Επιτροπή για πρόταση – υλοποίηση ανταποδοτικών έργων από ομίλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και προχωρούν σε αειφορικές μεγάλες κ σημαντικές επενδύσεις (αιολικά – υδροηλεκτρικά ) με συμμετοχή κοινής αποδοχής προσώπων και εκπροσώπων θιγόμενων συνδημοτών μας .

Με Διαφάνεια και Ενημέρωση όλων !.

* Μπαίνουμε στον πιο δύσκολο χειμώνα, με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Σίγουρα – εκτός έκτακτων κρίσεων – θα προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές .

Θα ακολουθήσουν οι Δημοτικές – Περιφερειακές (με το ν 4804 ή άλλον, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα).

* Ελπίζουμε σε λίγους μήνες, σε 138 μέρες, του Ευαγγελισμού (25-3-23) να έχει καθαρίσει το τοπίο, να φανεί ο …νέος ήλιος για την αυθεντική Αυτοδιοίκηση με Αποκέντρωση και σεβασμό στον Κοινοτισμό και στην Αλληλεγγύη υπέρ αδυνάτων !

Ως τότε : δουλειά με ενσυναίσθηση και σεμνότητα, έργα και δράση .

^Η ορεινή Αργιθέα πέπρωται να ζήσει και να προκόψει !

^Όλοι έχουμε ανάγκη τα πάτρια εδάφη, τα χωριά των προγόνων …

Δημήτρης Παπακώστας
Π.Εν. Αργιθεατών Θεσσαλών 7-11-22




Total
0
Shares
Previous Article
Τώρα, που ο κουρνιαχτός για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αργιθέα «έκατσε» κάπως…. - Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων

Τώρα, που ο κουρνιαχτός για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αργιθέα «έκατσε» κάπως….

Next Article
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΝΕ Καρδίτσας: Όλες και όλοι στη γενική απεργία την Τετάρτη 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΝΕ Καρδίτσας: Όλες και όλοι στη γενική απεργία την Τετάρτη 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας

Related Posts

aftismos dialeksi astynomiko megaro magnisias 2
Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με τίτλο «Μαθαίνοντας για τον αυτισμό» πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας

Ημερίδα με τίτλο «Μαθαίνοντας για τον αυτισμό» πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Διεύθυνση…