Η Τέχνη Της Κοσιάς

Σε αυτό το βίντεο σας παρουσιάζω την Κοσιά, ένα αγροτικό εργαλείο όπου ήρθε στο Πετρίλο κοντά στα τέλη του 1800 με αρχές του 1900.

Η κοσιά αποτελούσε βασικό εργαλείο σε κάθε σπίτι όπου ακόμα και σήμερα την χρησιμοποιούμε για τα χωράφια μας. Ξέρω πως πέρασε καιρός από την τελευταία φορά που ανέβασα βίντεο. Προσπαθώ να επανορθώσω σε συνδυασμό με το να σας μοιράζομαι ξεχωριστά πράγματα. Μιας και αρκετοί από εσάς ζείτε σε αστικό περιβάλλον είναι αναμενόμενο να μην γνωρίζετε κάποια πράγματα από εμάς εδώ πάνω στα βουνά. Με βάση αυτά έκανα αυτό το βίντεο.

Η κοσιά για εμένα είναι ένα υπέροχο εργαλείο. Έχει κάτι το ιδιαίτερο και με εξιτάρει να μπορώ να την λειτουργώ και να φέρνω αποτέλεσμα το οποίο κάποιες φορές ξεπερνάει τα σημερινά μηχανήματα. Η συγκεκριμένη λάμα της κοσιάς είναι του παππού μου, θεωρητικά είναι κοντά στα 30 χρόνια η ηλικία της, ίσως και παραπάνω. Μάλιστα έχει κατασκευαστεί στην Αυστρία όπου και εκεί φτιάχνουν τις καλύτερες λάμες για κοσιές.

Το να μάθω να λειτουργώ την κοσιά δεν ήταν καθόλου εύκολο μιας και δεν είχα κάποιον να μου δείξει. Από την άλλη θέλει πολύ προσοχή για να μην τραυματιστεί κάποιος κατά την χρήση της. Κόβει σαν ξυράφι ειδικά όταν είναι σωστά ακονισμένη. Λίγες μέρες αφού είχα ολοκληρώσει τα πλάνα από αυτό το βίντεο, ακονίζοντας την κοσιά κόπηκα στον αντίχειρα όπου και το κόψιμο έφτασε μέχρι το κόκαλο.

Η κοσιά έχει πολλά θετικά σε αντίθεση με τα χορτοκοπτικά μεσινέζας. Το αρνητικό είναι ότι είναι κάπως πιο κουραστική, είναι πιο δύσκολη στο να μάθει κάποιος να την χρησιμοποιεί σωστά καθώς και υπάρχουν κάποιες φορές που δεν μπορεί να κόψει κάποια χορτάρια σε αντίθεση με το χορτοκοπτικό που μπορεί να κόψει τα πάντα, με αντάλλαγμα το ότι είναι πιο ακριβό καθώς και το ότι έχει λειτουργικά έξοδα όπως καύσιμα, ανταλλακτικά καθώς και φθορά/ σέρβις. Η κοσιά το μόνο που θέλει είναι ακόνισμα και σφύριμα, μια διαδικασία όπου ελάχιστοι χωριανοί γνωρίζουν να κάνουν σωστά.

Το σφύριμα είναι μια διαδικασία όπου με ένα μικρό ειδικό σφυρί χτυπάνε το τμήμα της κοσιάς που κόβει το χορτάρι, έχοντας ακουμπήσει την κοσιά σε ένα μικρό αμόνι. Αν καταφέρω ποτέ να μάθω πως γίνετε θα σας το δείξω.

Σε αυτό το σύνδεσμό μπορείτε να δείτε τον διαγωνισμό ανάμεσα σε κοσιά και χορτοκοπτικό: https://www.youtube.com/watch?v=gsfIH…

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον χωριανό μου Δημήτρη Μάργαρη για τις πληροφορίες που μου έδωσε κατά την διάρκεια που ετοίμαζα αυτό το βίντεο.


Κωνσταντίνος Βασιλακάκος

YOUTUBE: Monimos Katoikos Petrilou
Total
0
Shares
Previous Article

Σπίτι Αγάπης Αγναντερού: Ευχαριστήριο για προσφορές ειδών πρώτης ανάγκης

Next Article

Τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς αποχαιρέτησαν συγκινημένοι ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Δημ. Σχολ. Μουζακίου


Total
0
Share