Η σκληρή πραγματικότητα για τους κατοίκους της Αργιθέας

 

Στον απόηχο της ισχυρής σεισμικής δόνησης της Παρασκευής 31 Αυγούστου 2018, η Αργιθέα μετράει και καταγράφει τις καταστροφές που άφησε πίσω της.

Η ετοιμότητα του μηχανισμός της πολιτικής προστασίας του Δήμου Αργιθέας, αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ξάφνιασε και εμάς τους ίδιους, γιατί διαφορετικά σχεδιάζονται στα χαρτιά και πάντα όταν εφαρμόζονται στην πράξη, κάπου και οι καλύτεροι σχεδιασμοί χάνονται.

Μετά την άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας από τις εκτεταμένες κατολισθήσεις σε ολόκληρο το επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο, άρχισε ο σχεδιασμός και η δράση «της επόμενης μέρας».

Από το Σάββατο το πρωί κλιμάκιο της Πολιτικής προστασίας επισκέπτεται τα χωριά που αναφέρθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, σε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης . Από τις 10:00 το πρωί το συνεργείο καταγραφής ξεκίνησε από το χωριό Αργιθέα (Κνίσοβο) του Δήμου Αργιθέας και συνέχισε στα χωριά Θερινό, Μεσοβούνι, Καρυά, Βλάσι, Πετρίλια, Κουμπουριανά, Δροσάτο, Λεοντίτο κ.α. Σε όσα χωριά δεν ολοκληρώθηκε το Σάββατο η καταγραφή το συνεργείο θα συνεχίσει την Κυριακή καθώς και τις επόμενες μέρες έως ότου ολοκληρώσουν οι μηχανικοί την αυτοψία που πραγματοποιούν.

Την επομένη του σεισμού που κατέφτασαν οι κάτοικοι και ανοίξανε τα σπίτια τους, διαπιστώθηκε και η μεγάλη έκταση των ζημιών, οι οποίες δεν ήταν εμφανείς εξωτερικά. Εκτεταμένες ρωγμές σε τοιχοδομές, οικοσκευές κατεστραμμένες, καμινάδες πεσμένες. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε δείχνουν μόνο ένα μικρό μέρος των καταστροφών.

Οι σοβαρότερες ζημιές, έως τώρα, καταγράφονται στα μνημεία της περιοχής. Εκτεταμένες ζημιές στο μοναστήρι «Κοίμηση της Θεοτόκου» Ανθηρού, τους ενοριακούς ναούς Καρυάς και Κουμπουριανών, την Ιερά Μονή Σπηλιάς, την Αγία Παρασκευή στα Καμπουρέικα Πετρίλου. Στις επόμενες μέρες, όταν επεκταθεί ο έλεγχος και στα υπόλοιπα μνημεία της περιοχής, θα διαπιστώσουμε την συνολική ζημιά που υπέστησαν αυτά τα μνημεία.

Τις επόμενες μέρες θα δοθούν οδηγίες στους κατοίκους για το τρόπο που θα δηλώσουν τις ζημιές στις οικίες τους και στην οικοσκευή. Θα διανεμηθούν και τα κατάλληλα  έντυπα που θα συμπληρώνουν ώστε να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος για την ανθεκτικότητα των κτισμάτων.

Το πρόβλημα που παρατηρήθηκε με τη θολότητα των νερών, άρχισε να αποκαθίσταται και να ηρεμεί σιγά – σιγά το φαινόμενο. Ο δήμος Αργιθέας, παρακολουθεί από κοντά το φαινόμενο και μόλις αποκατασταθεί πλήρως θα προχωρήσει στους κατάλληλους ελέγχους ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων.

Η Δημοτική αρχή από το Σάββατο το πρωί σε συνεργασία με τους προέδρους των Κοινοτήτων προχώρησε σε διανομή νερού (προσφορά της εταιρείας ΘΕΩΝΗ) στους κατοίκους που υδρεύονταν από τις πηγές που παρατηρήθηκε θολότητα και θα συνεχίσει να διανέμει μέχρις ότου εξαλειφθεί πλήρως η θολότητα και πραγματοποιηθεί ο υγειονομικός έλεγχος.

 

 
Total
0
Shares
Previous Article

Γ. Κωτσός: Ο σεισμός της Αργιθέας σήμα κινδύνου για τα ημιτελή έργα στον Αχελώο!!!

Next Article

227 εκ. για έργα υποδομής από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας


Total
0
Share