Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ»

Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ενημέρωση ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 - ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν.Ε. Καρδίτσας: Περιοδείες κλιμακίων υποψηφίων βουλευτών σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου - Απέναντι στις διεκδικήσεις των αγροτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη σηκώνει ασπίδα αυταρχικότητας με ματ και χημικά - Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση»

Η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ»

Άλλη μια πολιτική υποβάθμισης του ανθρωπιστικού προφίλ της χώρας

Ανακοίνωση του τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Στην πολυετή εφαρμογή του το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» αγκαλιάστηκε σε όλη τη χώρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες,

ΓΙΑΤΙ:

  • Έδωσε ενεργό ρόλο στους Δήμους που ενεπλάκησαν μέσω των αναπτυξιακών τους εταιρειών ως φορείς υλοποίησης του προγράμματος.
  • Είχε οικονομικό αποτύπωμα, αφού έδωσε «ανάσα» μέσω των χρημάτων των προπληρωμένων καρτών, με τα μισθώματα στους μικροϊδιοκτήτες διαμερισμάτων και με τους τεχνίτες που επισκεύαζαν τα διαμερίσματα και συμμετείχαν στο Πρόγραμμα.
  • Έδωσε ευκαιρία απασχόλησης σε πολλούς Έλληνες νέους επιστήμονες, που βρήκαν στο «ΕΣΤΙΑ» δουλειά, ενώ τώρα καταδικάζονται στην ανεργία…
  • Δημιούργησε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και συνέβαλε να μην παρατηρούνται φαινόμενα γκετοποίησης, ρατσιστικές συμπεριφορές και αποκλεισμοί, ενώ βοήθησε όποιον ήθελε να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία.

Το πρότυπο πρόγραμμα «EΣTIA», για την υποστήριξη των προσφύγων στην Ελλάδα μέσω της στέγασής τους σε διαμερίσματα και την παροχή προπληρωμένων καρτών, δημιουργήθηκε το 2015 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υλοποιούσε η Ύπατη Αρμοστεία μέχρι το καλοκαίρι του 2020 με εξαιρετική επιτυχία.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανέλαβε τη διαχείρισή του και έκτοτε έχουν υποβαθμιστεί οι υπηρεσίες του ενώ οι φορείς που καλούνται να το υλοποιήσουν (εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων και προμηθευτές) παραμένουν για μήνες απλήρωτοι.

Η κυβέρνηση σταματά το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» χωρίς να έχει παρουσιάσει καμία οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει ότι είναι όντως οικονομικότερη η στέγαση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στις πανάκριβες και απάνθρωπες δομές-φυλακές, από την φιλοξενία τους στα διαμερίσματα.

Οι πρόσφυγες αναγκάζονται να βγουν από τα διαμερίσματα έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

Μεταφέρονται σε δομές φιλοξενίας που λειτουργούν ανά την επικράτεια, εκτός αστικού ιστού, αποκλεισμένοι από την κοινωνική ζωή, σε απάνθρωπες συνθήκες και υποβαθμισμένα καταλύματα χωρίς έλεγχο και καμία προστασία..

Το πρόγραμμα σταματά και οι υποδομές που έχουν δημιουργηθεί, όλη η τεχνογνωσία και τεράστια εμπειρία που αποκτήθηκε, με χρόνο και χρήμα, πάει χαμένη.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την τύχη των νέων επιστημόνων, που βρήκαν μέσω του «ΕΣΤΙΑ» δουλειά ως υπεύθυνοι και εργαζόμενοι των προγραμμάτων, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Η στρατηγική της επιτάσσει να γυρίσει η χώρα πολλά χρόνια πίσω στα θέματα υποδοχής και φιλοξενίας.

Σε ένα σύστημα υποδοχής μόνο με δομές, που προοδευτικά μετατρέπονται σε κλειστές. Με σίτιση, αντί για οικονομική βοήθεια.

Και μέσα σε όλα, η Ελλάδα εκτίθεται για άλλη μια φορά λόγω της ιδεοληψίας και της αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης, που επιβαρύνει τόσο τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο όσο και τις τοπικές κοινωνίες.

Οι πρόσφυγες εντός των τειχών – αρκεί να μην φαίνονται….

Και κάπως έτσι μπαίνουν τίτλοι τέλους και στο επιτυχημένο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων που υλοποίησε η ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. στην Καρδίτσα.

Η ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. συντόνιζε, επίσης, από το 2019 τις δράσεις μιας σπουδαίας δομής, το Διαπολιτισμικό Κέντρο «Σταυροδρόμι», με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση πάντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ειδικά διαμορφωμένος φιλόξενος χώρος προσέφερε την ζητούμενη καθημερινή «τριβή» του προσφυγικού με τον ντόπιο πληθυσμό, με συλλογικές οργανώσεις και άλλους τοπικούς φορείς και την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν, να συναντιούνται, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν δράσεις και εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήριο πληροφορικής και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Καταγγέλλουμε την επιμονή της κυβέρνησης να «κλείσει» το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ»!

Σε τι αποσκοπεί η επιχείρηση απομάκρυνσης από τη πόλη μας, βγάζοντας από τα διαμερίσματα κακήν κακώς από σήμερα τον πληθυσμό των 155 προσφύγων /αιτούντων άσυλο και η μεταφορά τους στην κλειστού τύπου δομή, στο Κουτσόχερο;

Από αυτούς, τα 62 άτομα είναι παιδιά που φοιτούν σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της πόλης μας.

Υπάρχει πρόβλεψη για τη συνέχιση της εκπαίδευσης αυτών των παιδιών;

Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς που προσλήφθηκαν για να καλύψουν αυτόν τον αριθμό μαθητών;

Θα υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών και στα σχολεία υποδοχής;

Θα έχουν επαρκή προστασία της σωματικής και ψυχικής τους υγείας αυτά τα παιδιά και την εκπαίδευση που δικαιούνται, στο πλαίσιο λειτουργίας μιας δομής προσωρινής φιλοξενίας;

Για ποιο λόγο εξακολουθούν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, με δυσβάσταχτες επιπτώσεις στο απασχολούμενο προσωπικό αλλά και στους προμηθευτές /εκμισθωτές των διαμερισμάτων;

Για το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου – πρ. βουλευτής




Total
0
Shares
Previous Article
klimatiki oudeterotita diktyo

Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες: Τριήμερο Συνέδριο με τίτλο Κλιματική Ουδετερότητα - Από την φιλοδοξία στην υλοποίηση

Next Article
Ενημερωτική Συνάντηση του Ταμία του Σωματείου Hellas emtky με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας

Ενημερωτική Συνάντηση του Ταμία του Σωματείου Hellas emtky με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας

Related Posts