Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η κοιλάδα Αχελώου ποταμού και η Νότια Πίνδος: “Πράσινη μπαταρία” Αειφορικής καθαρής ενέργειας στην Θεσσαλία και Ήπειρο!

Γέφυρα Κοράκου - Άρτα (80χλμ) - Γέφυρα Κοράκου - Καρδίτσα (80χλμ) - Η ζοφερή υπόθεση της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» ευκαιρία για ανάπλαση-ανασύνθεση του αυτόνομου ελεύθερου Αυτοδιοικητικού χώρου - Το αλαλούμ με διορισμό Γιατρών στα ορεινά άγονα Ιατρεία συνεχίζεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - Δημήτρης Παπακώστας - Άρχισε να ακούγεται η «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»

Η κοιλάδα Αχελώου ποταμού και η Νότια Πίνδος: “Πράσινη μπαταρία” Αειφορικής καθαρής ενέργειας στην Θεσσαλία και Ήπειρο!

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας


Σε λίγες μέρες ξεκινάει η κρισιμότερη “Μάχη των Μαχών” για την προοπτική και τη βιωσιμότητα της ορεινής Πατρίδας μας, της πιο όμορφης οικολογικής αλλά και πλέον δυσπρόσιτης – φτωχής περιοχής σε ολόκληρη την Ελλάδα και Ευρωζώνη.

Των ορεινών χωριών της κοιλάδας Αχελώου ποταμού, της Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας και Τετραφυλλίας Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Άρτας Ηπείρου, που εκτείνεται στη νότια Πίνδο, από το ημιτελές έργο του φράγματος Συκιάς Αργιθέας έως τη Γέφυρα Αυλακίου όρια Αιτωλοακαρνανίας με Καρδίτσα και Ευρυτανία.

Από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2021 θα διεξαχθεί η Γενική Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών από την ΕΛΣΤΑΤ σε όλη την χώρα.

Ιδιαίτερα για τα ερημούμενα χωριά μας που έχουν πληγεί διαχρονικά από την αστυφιλία, την μετανάστευση και την γενική υπογεννητικότητα, η παρούσα Απογραφή έχει χαρακτήρα Πατριωτικής Κινητοποίησης με ύψιστη σημασία!

Έχουμε την τύχη, πολλοί ενεργοί πολίτες μας να εργάζονται σε κοντινές πόλεις και πολλοί συνταξιούχοι – απόμαχοι εργασίας να διαμένουν λίγους μήνες το χειμώνα στην πόλη (Αττική – Θεσσαλία – Βόρεια Ελλάδα – Ήπειρο – Στερεά) και τον περισσότερο καιρό στα πάτρια εδάφη, στα προγονικά σπίτια που τελευταία έχουν αναστηλώσει και βελτιώσει σημαντικά.

Όλοι οι Φορείς Αυτοδιοίκησης και Συλλογικών οργάνων έχουμε χρέος για την συστράτευση και κινητοποίηση όλων των Αργιθεατών για να απογραφούν στα 20 χωριά Αργιθέας πάνω από 4.000 δημότες και τουλάχιστον 3.450, όσοι δηλ είχαν απογραφεί στην Γενική Απογραφή Πληθυσμού ΕΛΣΤΑΤ 2011 (μόνιμοι).

√ Από τα νέα στοιχεία της Απογραφής, εξαρτάται η πολιτική εκλογική δύναμη της πατρίδας μας, το ύψος των κρατικών ενισχύσεων (ΚΑΠ – ΣΑΤΑ), ο αριθμός των Αιρετών Αντιδημάρχων, των Ειδικών Συνεργατών στον Δήμο κλπ.

||. Παράλληλα, όλοι οι Φορείς έχουμε καθήκον, αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους της ορεινής Πατρίδας (νερά-αέρα-ήλιο-πέτρα) να πετύχουμε νέες αειφορικές επενδύσεις για παραγωγή πράσινης καθαρής ενέργειας, που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, έσοδα στα δημοτικά ταμεία και ανταποδοτικά οφέλη υπέρ των πολιτών και για την οικοανάπτυξη της απομακρυσμένης δυσπρόσιτης – ακόμη, περιοχής της νότιας Πίνδου και κοιλάδας Αχελώου ποταμού.

• Η μετατροπή του ανθρωπογενούς ποτάμιου οικοσυστήματος σε ανθρωπογενές λιμναίο οικοσύστημα, συνάδει με την αειφορία, τη βιοποικιλότητα και οικονομική βιωσιμότητα και έχει κριθεί από τα ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας – το Συμβούλιο της Επικρατείας, συμβατή και νόμιμη με την περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς και από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

• Η ανάπτυξη και η αισθητική αναβάθμιση της Λίμνης Πλαστήρα, του Αλιάκμονα (από ΔΕΗ) & της Αιτωλοακαρνανίας (Κρεμαστά-Στράτο Καστράκι), της νέας Κάρλας, απτά ζωντανά παραδείγματα για κάθε ….”οικολογούντα αντιρρησία”.

• Πραγματικοί οικολόγοι, φυσιολάτρες είμαστε όσοι υποστηρίζουμε τα έργα ΑΠΕ, τα Υδροηλεκτρικά, Αιολικά, Φωτοβολταϊκά που θα παράξουν καθαρή ενέργεια και θα μειώσουν τους ρύπους του … κάρβουνου, των ορυκτών καυσίμων (λιγνίτη).
Αυτονόητα, με σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία, δικαστικές αποφάσεις και αδειοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών, κρατικών και ευρωενωσιακών.

Με συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων, των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών και ιδιοκτησίας των παραποτάμιων κτημάτων και σπιτιών.

|||. Η απόμακρη και φτωχή (ακόμη) περιοχή της κοιλάδας Αχελώου ποταμού και νότιας Πίνδου μπορεί να μετατραπεί σε “πράσινη μπαταρία” για όλη την Θεσσαλία, Ήπειρο και Στερεά Ελλάδα!
Η τεχνολογία της αποθήκευσης μέσω αντλιοταμίευσης έχει εξελιχθεί σημαντικότατα:

1. Με λειτουργία του έτοιμου Υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας Τρικάλων.

2. Με την ολοκλήρωση του ημιτελούς παρατημένου Φράγματος Συκιάς Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας (έχει εκτελεστεί το 70%).

3. Με επίσπευση-διαδικασιών γνωμοδότησης και εγκρίσεων από το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας για το νέο ελπιδοφόρο Υδροηλεκτρικό Καταφυλλίου Αχελώου ποταμού (λεγόμενο Αυλακίου) στα όρια Αρδάνοβου Αχελώου-Αργιθέας Καρδίτσας και Μεσόπυργου Τετραφυλλίας Άρτας – ισχύος 83 mw .

– Όπως έγκυρα πληροφορούμαστε από την ιδιοκτήτρια εταιρεία: “Ο φάκελος του σημαντικού Αειφορικού Υδροηλεκτρικού επί του ποταμού Αχελώου έχει κατατεθεί στις 10 Μαρτίου 2021 στην αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ. Έως σήμερα δεν διακινήθηκε για τις απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις…”.

√ Ο Θεσσαλός Υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει τον πρώτο λόγο!

Επίσης, αναγκαία και η παρέμβαση του Καρδιτσιώτη Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, των βουλευτών μας Γ. Κωτσού – Ασ. Σκόνδρα (ΝΔ Καρδίτσας) & Σπ. Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και αυτών του γειτονικού νομού Άρτας.

Ως γνωστόν από τη δεκαετία του 2000-10 όλες οι Δημοτικές και τοπικές αρχές έχουν στηρίξει τα έργα ΑΠΕ (Υδροηλεκτρικό Αργυρίου Αχελώου, Δαφνοζωνάρας Ευρυτανίας – Καταφυλλίου Αχελώου, γραμμή μέσης τάσης σε Καταφύλλι και Βραγκιανά Αχελώου κλπ).
Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών τάσσονται υπέρ των αναπτυξιακών έργων που θα πολλαπλασιάσουν την αξία γης (κτημάτων) και θα αναβαθμίσουν αισθητικά το περιβάλλον (οικοτουρισμός – νέοι βιότοποι).

Σεβαστές μεν, οι όποιες … μειοψηφικές αντίθετες φωνές, αλλά :
“Υπέρτατος νόμος η σωτηρία της πατρίδας, η ανάπτυξη και η δημογραφική οικονομική τόνωση της ερημούμενης ορεινής περιοχής της νότιας Πίνδου και κοιλάδας Αχελώου”!
Δεί δη χρημάτων και …. μόνη πηγή μέσω της αειφορικής ανάπτυξης έργων ΑΠΕ!

Η παρούσα Κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τα έργα προς όφελος όλων!
Οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Ηπείρου ας στρέψουν την προσοχή τους …

Η γραφειοκρατική διαδικασία να απλοποιηθεί ….όπως γίνεται στον αυχένα Τυμπάνου με τα Αιολικά έργα που ήδη ολοκληρώνονται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ και λοιπές ισχυρές εταιρείες.

Οι Δημοτικές Αρχές και ΔΣ να επικοινωνήσουν με αρμόδιους (Υπουργείο Ενέργειας – Ιδιοκτήτρια εταιρεία) και να λάβουν γνώση των στοιχείων του φακέλου προς ενημέρωση όλων των πολιτών και φορέων.
Να θέσουν αιτήματα για αναγκαία ανταποδοτικά οφέλη στα χωριά μας.
Να συζητηθεί το υπόψη θέμα σε ειδική συνεδρίαση ΔΣ στην ενότητα Αχελώου.
Με ικανοποίηση βλέπουμε να προχωρούν και μικρότερα υδροηλεκτρικά έργα σε Δροσάτο Ανατολικής και Καλής Κώμης/ Ελληνικών Δυτικής Αργιθέας.
Ελπίζουμε να ξανακινηθεί και το ματαιωμενο από αρχές 2000, Υδροηλεκτρικό Πετριλιώτη, για το οποίο άρχισαν τελευταία, κάποιες αναζητήσεις…..

• Μην ξεχνάμε την “Μάχη των Μαχών”: Τώρα σύσταση Κοινής Διαπαραταξιακής Επιτροπής Απογραφής ΕΛΣΤΑΤ 2021″, με ορισμό κοινής αποδοχής Αντιδημάρχου Δημογραφίας για ένα έτος (Οκτώβριο 21- Σεπτέμβριο 22).

• Κρίνεται η πολιτική αυτονομία, η δημογραφική βιωσιμότητα και η οικονομική αυτοτέλεια της ορεινής Πατρίδας μας, της ενωμένης Αργιθέας των 20 Κοινοτήτων της ……

Δημήτρης Παπακώστας /22 Σεπτεμβρίου 2021




Total
0
Shares
Previous Article
ofeiles xrimata

Δήμος Παλαμά: Ανακοίνωση για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δήμο

Next Article
Δήμος Παλαμά: Έντυπο υλικό για τη χρήση μέσων μεταφοράς, φιλικών προς το περιβάλλον

Δήμος Παλαμά: Έντυπο υλικό για τη χρήση μέσων μεταφοράς, φιλικών προς το περιβάλλον

Related Posts

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”