Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο

Σε πλήρη ανατροπή οδηγήθηκε το αφήγημα των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών σε σχέση με τον αριθμό των αδειών, ενώ απολύτως έκθετη βρίσκεται η Ν.Δ. που σιγοντάριζε επί μήνες και έντυνε με πολιτικό μανδύα επιχειρηματικές επιδιώξεις τυχοδιωκτικού χαρακτήρα και αντίθετες με το δημόσιο συμφέρον.

Η εμφάνιση μόνο έξι επιχειρηματικών σχημάτων στον διαγωνισμό για επτά άδειες αδειάζει την πολιτική της Ν.Δ. για τα μιντιακά, που με τόση υπομονή υποστήριζε και την εκθέτει στα μάτια των οπαδών της, πολύ περισσότερο που οι εξελίξεις έρχονται από το ύψιστο για αυτούς «βαρόμετρο», την ίδια «αγορά»: αποδεικνύουν ότι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην τηλεόραση είναι υπαρκτό μεν, αλλά στο μέτρο μόνο που μπορεί να σηκώσει η αγορά της διαφήμισης, η οποία και τροφοδοτεί κατά κύριο λόγο τις τηλεοράσεις. Το trust των τεσσάρων μεγάλων καναλιών θα ήθελε να είναι μόνο του, να μοιράζεται η διαφημιστική πίτα δια του τέσσερα. Οι κορόνες για «άπειρο αριθμό καναλιών», για «περιορισμό της ελευθερίας του επιχειρείν» και άλλα παρόμοια καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος μπροστά σε μια πραγματικότητα που τους διαψεύδει αμείλικτα.

Το προηγούμενο τοπίο είχε ένα μοναδικό νόμιμο κανάλι που έκλεισε (την ΕΡΤ) και πολλά κανάλια που εξέπεμπαν χωρίς άδεια.

Υπήρχε ένα συνταγματικό αδιέξοδο με το ίδιο το ΣτΕ να δηλώνει ότι είναι αντισυνταγματική η εκπομπή καναλιών χωρίς άδεια και με μία ρυθμιστική Αρχή (ΕΣΡ) στην οποία οι προηγούμενες ηγεσίες της δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων απογοητεύοντας όλους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να επιλύσει αυτό το νομικό αδιέξοδο. Είναι λογικό το ποσό του τιμήματος για μια άδεια, σε μια αγορά η οποία αποτιμάται σε πάνω από 1 δισ. στη δεκαετία, τη στιγμή που το δημόσιο θα εισπράξει 250 εκατ. ευρώ περίπου.

Για την 7η άδεια που δεν διεκδικήθηκε ο νόμος προβλέπει ότι αυτή θα προκηρυχθεί εκ νέου, ενώ, αν τελικά δεν υπάρξει ενδιαφέρον για αυτή, θα μετρηθεί στις θεματικές άδειες οι οποίες έπονται. Το ΕΣΡ έχει την ετοιμότητα και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, για να προχωρήσει εξίσου γρήγορα και το ζήτημα των θεματικών αδειών.

Όσον αφορά τις άδειες για το ψηφιακό ραδιόφωνο, αυτό ήταν μέσα στα προαπαιτούμενα και για το θέμα υπήρξαν συνομιλίες με τους εταίρους. Στο συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξει σταδιακή μετάβαση, με ομαλό τρόπο, χωρίς τις πολιτικές του «σοκ και δέος». Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ξεκινήσουν έναν διάλογο για το θέμα. Τα δημοτικά ραδιόφωνα δεν μπορεί να εξαιρεθούν από τον νόμο, ωστόσο θα υπάρξουν πρόνοιες για το θέμα. Μιλάμε για μεγαλύτερο φάσμα με περισσότερες δυνατότητες, χωρίς προβλήματα με τις συχνότητες. Τέλος, στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς τονίστηκε ότι θα υπάρξει η πρόνοια για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που παράγουν κοινωνικό έργο, ώστε να μη κινδυνεύσουν.

Η υπόθεση του καναλιού MEGA είναι καθαρά επιχειρηματική απόφαση, καθώς υπήρχαν αλλεπάλληλες ευκαιρίες από τους μετόχους για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Μιλάμε για ομηρεία των εργαζομένων, οι οποίοι με αυτοθυσία κράτησαν ανοικτό το κανάλι με έσοδα από τη διαφήμιση. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ο υπουργός Νίκος Παππάς βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Εργασίας, ώστε να διασφαλιστούν τα δεδουλευμένα τους.

Τέλος, σχετικά με τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί δημιουργίας «της νέας διαπλοκής», όσοι μιλούν για νέα διαπλοκή θα πρέπει να ορίσουν και την παλιά διαπλοκή. Εδώ και 30 χρόνια είχαμε σταθμούς οι οποίοι εξέπεμπαν χωρίς άδειες, με πολιτικές ηγεσίες που δεν μπόρεσαν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει άδεια και, αν δεν τηρηθούν τα νόμιμα, αυτή μπορεί να αφαιρείται.

Για το Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας
Κρύος Παναγιώτης




Total
0
Shares
Previous Article

Ευχαριστήριο του Αστυνομικού Μουσείου Καρδίτσας

Next Article

Κτηνοτροφία και δυνατότητες βελτίωσης της αξίας των προϊόντων της

Related Posts