Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η αξία και η αξιοπρέπεια του αγρότη και του κτηνοτρόφου

gourbaliotis Apostolos

 Eίμαστε τυχεροί και περήφανοι επειδή καταγόμαστε ή κατοικούμε μόνιμα στις Κοινότητες του Δήμου Μουζακίου όπου ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αποτελείται από αγρότες και κτηνοτρόφους. Πρόκειται για ένα σπουδαίο κοινωνικό σύνολο το οποίο διακρίνεται για την ιδιαίτερη αξία και την αναμφισβήτητη αξιοπρέπειά του. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους ειρωνευτεί, να τους απαξιώσει και να τους προσβάλει. Ασκούν το επάγγελμά τους με συνείδηση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το ωράριο εργασίας τους είναι απαιτητικό και δεν εξαιρεί νύχτες, Σαββατοκύριακα, εορτές και αργίες καθόσον αυτό απαιτεί το αντικείμενό τους που είναι η καλλιέργεια των χωραφιών και η φροντίδα των ζώων. Οι συνθήκες εργασίας τους είναι δύσκολες, όντας εκτεθειμένοι σε αντίξοες καιρικές, υγειονομικές και ψυχολογικές συνθήκες. Ο χώρος εργασίας τους είναι κυρίως η ύπαιθρος και όχι τα πολυτελή γραφεία με τις αναπαυτικές δερμάτινες πολυθρόνες.

 Οι περισσότεροι από εμάς αποτελούν μέλη οικογενειών αγροτών και κτηνοτρόφων. Αυτό όχι μόνο δεν το κρύβουμε αλλά τουναντίον το τονίζουμε με υπερηφάνεια καθόσον ως γεγονός μας έχει προσφέρει σπουδαία μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς. Εξάλλου σήμερα οι άνθρωποι του αγροτικού τομέα αποτελούν ένα αξιόλογο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας με σημαντική συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Με τον μόχθο, την επιμονή και την υπομονή τους έχουν βελτιώσει τη ζωή τους και το βιωτικό τους επίπεδο όχι μόνο δεν υστερεί αλλά πολλές φορές υπερέχει από αυτό των αστικών περιοχών. Τα παιδιά των αγροτών εμπλουτίζουν με την παρουσία τους το δυναμικό της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα: επιστήμες, τέχνες, οικονομία, πολιτική, ένοπλες δυνάμεις, αθλητισμός, κλπ.

 Οι άνθρωποι του αγροτικού τομέα βρίσκονται σε αρμονική συνύπαρξη και αγαστή συνεργασία με τις λοιπές επαγγελματικές ομάδες με αμοιβαίο οικονομικό όφελος. Εξάλλου οι περισσότεροι επαγγελματίες (μηχανικοί, γιατροί, κτηνίατροι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, τεχνίτες, αυτοκινητιστές, εστίαση, κλπ) επιδιώκουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τα προιόντα τους και στους αγρότες και κτηνοτρόφους εκτιμώντας την οικονομική τους ευρωστία. Αυτή η συναλλαγή πραγματοποιείται με επιτυχία καθόσον μεταξύ των αγροτών και των άλλων επαγγελματιών υφίσταται σεβασμός, συνέπεια και ειλικρίνεια. Οπωσδήποτε σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ουδεμία υπόνοια προσβολής ή απαξίωσης του ενός προς τον άλλον.

 Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι την τρέχουσα περίοδο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου απαρτίζεται στη μεγάλη του πλειοψηφία από Δημοτικούς Συμβούλους αξιόλογους και αξιοπρεπής. Οπωσδήποτε μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο κος Παπακώστας Γιώργος και ο κος Κωτίνας Σωκράτης οι οποίοι πέραν των άλλων δραστηριοτήτων τους ασκούν και το επάγγελμα του αγρότη και κτηνοτρόφου με εντιμότητα και επιτυχία. Κατά γενική ομολογία εκτελούν τα αυτοδιοικητικά τους καθήκοντα με ήθος και ευπρέπεια ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες αυτών που τους τίμησαν με την ψήφο τους και όχι μόνο. Εντός των πλαισίων της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι απαραίτητη η διαφωνία, αναγκαία η κριτική και επιθυμιτή η εποικοδομιτική πρόταση, ιδιαίτερα δε όταν εκφράζονται με τρόπο κόσμιο και πολιτισμένο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι αποδεκτή η ανοίκια προσβολή άλλων χαρακτηριστικών ή ιδιοτήτων ενός ανθρώπου, πολύ δε περισσότερο του επαγγέλματός του. Η χρήση προσβλητικών εκφράσεων του τύπου «Θα ψάχνουμε τον Κωτίνα στα χωράφια να βάλει υπογραφή στις ληξιαρχικές πράξεις, προς Θεού τώρα. Ο κ.Κωτίνας ληξίαρχος;» και «τράβα στα γελάδια σου» είναι απαράδεκτη και φανερώνει εμπάθεια, κακία και αντικοινωνική συμπεριφορά. Προσβάλει και απαξιώνει με βάναυσο τρόπο, όχι μόνο το άτομο στο οποίο απευθύνεται αλλά και συλλήβδην όλους τους Δημότες που ασκούν το επάγγελμα του αγρότη και κτηνοτρόφου, εκφράζουν ένα πολύ σημαντικό τμήμα του κοινωνικού συνόλου του τόπου μας και αποτελούν τη βάση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας.

 Η αποφοίτηση από ένα ΑΕΙ (Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνείο, Στρατιωτική ή Αστυνομική Σχολή, Κτηνιατρική, Γεωπονική, Παιδαγωγικό, Οικονομικό, κλπ), η απόκτηση ακαδημαικών τίτλων (διδακτορικό, μεταπτυχιακό, κλπ) και η πρόσκτηση άλλων γνώσεων (ξένες γλώσσες, χειρισμός Η/Υ, κλπ) έχουν σημασία εφόσον το άτομο που τις κατέχει διακρίνεται για το ήθος του, το κύρος του και την ορθή χρήση τους επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Διαφορετικά αποτελούν γράμμα κενό περιεχομένου χωρίς καμιά απολυτώς αξία.

 Κάθε πρόθεση ή ενέργεια η οποία προσβάλει το επάγγελμα καταξιωμένων ανθρώπων του μόχθου όπως είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι απαράδεκτη, ανοίκεια, απρεπής και απολίτιστη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι σίγουρα θα εκδηλώσουν την όχληση, την αντίδραση και την αγανάχτηση τους τον κατάλληλο χρόνο, με τρόπο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό.

Γκουρμπαλιώτης Απόστολος

Ειδικός Συνεργάτης

Δήμου Μουζακίου




Total
0
Shares
Previous Article
pater plati foto

Μαυρομμάτι: Όλες οι εξελίξεις για την υγεία του ιερέα που τραυματίστηκε σοβαρά

Next Article
katepsigmeno kreas

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με το κατεψυγμένο κρέας;

Related Posts