Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Ασ. Σκόνδρα σε Βορίδη – Πέτσα για το νομοσχέδιο ζώων συντροφιάς με έμφαση τις ενστάσεις κυνηγών κτηνοτρόφων και ερασιτεχνών εκτροφέων

petsas skondra

Η Ασ. Σκόνδρα σε Βορίδη – Πέτσα για το νομοσχέδιο ζώων συντροφιάς με έμφαση τις ενστάσεις κυνηγών κτηνοτρόφων και ερασιτεχνών εκτροφέων

Διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργό κ. Βορίδη και Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πέτσα, είχε η Βουλευτής μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα για τo υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, που αφορά το νέο πλαίσιο ευζωίας των ζώων συντροφιάς. Μετέφερε απόψεις αλλά και διαφωνίες συλλόγων και πολιτών, καταθέτοντας παράλληλα και τις προσωπικές της θέσεις.

Σε δήλωση της, η κ. Σκόνδρα τόνισε:

«Tο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς,αποτελεί μία θετική νομοθετική πρωτοβουλία. Ρυθμίζει και επιλύει χρόνια ζητήματα και δημιουργεί ένα σύγχρονο πλέγμα παρεμβάσεων για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, κάνοντας πράξη μία προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας: «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».

Οι 10 άξονες γύρω από τους οποίους αρθρώνεται το νομοσχέδιο,περιλαμβάνουν τις 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων, τη δημιουργία τουΕθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου, όπου τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας. Περιγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς και διευρύνεται η έννοιας της κακοποίησης ζώου.

Με το πρόγραμμα «Άργος» εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι,για τα ολοκληρωμέναπρογράμματα διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο. Θεσπίζονται μέτρα στήριξης σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας και μία Εθνική Γραμμή Καταγγελιών,για περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Ωστόσο, οφείλω να τονίσω, ότι σε ορισμένα σημεία του υπό διαβούλευση νομοσχέδιου του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχουν συγκεκριμένες διαφωνίεςστις αλλαγές που εισάγει.  

Για τον λόγο αυτό, πραγματοποίησα άμεσα διαδοχικές συναντήσεις, με τους αρμόδιους Υπουργούς, κ. Μάκη Βορίδη και κ. Στέλιο Πέτσα, ώστε να συζητήσω το θέμα και να τους ενημερώσω σχετικά με τις διαφωνίες, που έγινα δέκτης τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς. 

voridis skondra

Συμπολίτες μου αλλά και συλλόγοι, όπως η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας,διαφωνούν με ορισμένες από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. 

Τόνισα στους κυρίους Υπουργούς, ότι τα άρθρα 5 και 6, που προβλέπουν στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων και απαγόρευση κάθε μορφής ερασιτεχνικής εκτροφής, δημιουργεί τεράστιο ζήτημα σε κτηνοτρόφους και κυνηγούς.

Εξήγησα στον κ. Βορίδη και κ. Πέτσα, ότι ηφιλοσοφία της προληπτικής στείρωσης σε κυνηγετικούς σκύλους και σκύλους εργασίας, των οποίων η αναπλήρωση δεν είναι εύκολη διαδικασία, σε περίπτωση εφαρμογής της, θα συνεπάγεται χρηματικό κόστος για τους ιδιοκτήτες. 

Μετέφερα, ότι μία επιβαλλόμενη προληπτική στείρωση αυτών των ζώων, εκλαμβάνεται από τους ιδιοκτήτες τους, ως κακοποίηση και όπως οι ίδιοι τονίζουν, δεν συμβάλει στην επίλυση του γενικότερου προβλήματος των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας. 

Πρόσθεσα δε, ότι οι νέες ρυθμίσεις οφείλουν να προστατεύουν και να προάγουν την ελληνική κυνοφιλία και τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές, όπως τον ελληνικό ιχνηλάτη, τον ελληνικό ποιμενικό, τον μολοσσό της Ηπείρου, τον κρητικό ιχνηλάτη και άλλες πολλές.

Με τους κ.κ. Υπουργούς είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση επί του θέματος και σε πολλά σημεία έδειξαν να αντιλαμβάνονται, τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες. Με ενημέρωσαν, ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης, σίγουρα θα επανεκτιμηθούν ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη κάθε μία ξεχωριστά, ώστε όλες οι ρυθμίσεις να γίνουν ευρέως αποδεκτές.»




Total
0
Shares
Previous Article
Γιώργος Κωτσός

19 Μαΐου Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Next Article
seismos elassona

Σεισμός στην Ελασσόνα: Μαθητής της έκτης δημοτικού έφτιαξε λαμπάδες για να βοηθήσει το σχολείο που κατέρρευσε

Related Posts

dhmotiko sumvoulio
Διαβάστε περισσότερα

Έληξε το συμβάν μεταξύ του κ.Παπακώστα με τον κ.Σερίφη στο Δημοτικό Συμβούλιο! «Καταδικαστέα κάθε μορφή βίας» δήλωσε ο Δήμαρχος Μουζακίου

Έληξε το συμβάν μεταξύ του κ.Παπακώστα με τον κ.Σερίφη στο Δημοτικό Συμβούλιο! «Καταδικαστέα κάθε μορφή βίας» δήλωσε ο…
Αποτελέσματα Εκλογών για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Καρδίτσας
Διαβάστε περισσότερα

N.E. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Φιέστα Μητσοτάκη με υποσχέσεις σε επανάληψη ενώ η Καρδίτσα παραμένει βουλιαγμένη στα προβλήματα

N.E. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Φιέστα Μητσοτάκη με υποσχέσεις σε επανάληψη ενώ η Καρδίτσα παραμένει βουλιαγμένη στα προβλήματα Στις 23/04/2024,…
Χρ. Τριαντόπουλος: Θεσμοθετήθηκε η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες - Χρ. Τριαντόπουλος: Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για τις ενισχύσεις των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας από τον ΕΛΓΑ - Χρ. Τριαντόπουλος στη Βουλή: Εργαζόμαστε όλοι εντατικά για να φτάσει η πρώτη αρωγή σε όσους πραγματική την δικαιούνται
Διαβάστε περισσότερα

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες…