Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η ανάλυση των στατιστικών δείχνει πως Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Α.Σ.Καρδίτσας κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή της Α2 Εθνικής

vilogiko xorio fasi

Η ανάλυση των στατιστικών δείχνει πως Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Α.Σ.Καρδίτσας κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή της Α2 Εθνικής

Οι αριθμοί λένε τελικά την αλήθεια

Με 25 αγωνιστικές, ή αλλιώς τα 5/6 του πρωταθλήματος να έχουν ολοκληρωθεί, ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Α.Σ.Καρδίτσας βρίσκεται με ρεκόρ 22-1, στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Έχει κάνει και τα δυο ρεπό του, δεν έχει ματς εξ αναβολής και χρειάζεται στη χειρότερη περίπτωση, δυο νίκες στα εναπομείναντα πέντε ματς μέχρι το φινάλε της κανονικής περιόδου. Οι «κυανόλευκοι» βρίσκονται μπροστά στην επίτευξη του μεγάλου τους στόχου, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του πρωταθλήματος που εκτός ότι θα φέρει το Κύπελλο του πρωταθλητή στην Καρδίτσα, θα οδηγήσει και την ομάδα στα σαλόνια της Basket League της περιόδου 2022-23.

Αυτή η επιτυχία που είναι προ των πυλών, ήρθε με πολλές ώρες προπόνησης, με καθημερινή δουλειά, με προσήλωση και συνέπεια και με καθοριστικές νίκες σε δραματικά παιχνίδια (έξι ματς κρίθηκαν με διαφορές πέντε πόντων και κάτω με τον ΑΣΚ να μετρά 6-0 στα θρίλερ της σεζόν). Ο δρόμος των «κυανόλευκων» δεν ήταν ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα, αντίθετα τον Αύγουστο άλλες ομάδες είχαν τον τίτλο του φαβορί, όμως η επιμονή στο σχεδιασμό και οι χαμηλοί τόνοι από το ξεκίνημα δικαίωσαν την ομάδα, που λίγες ημέρες πριν το ξεκίνημα, πρόσθεσε στο ρόστερ της τον τεράστιο Γιάννη Μπουρούση.

Πως όμως έφτασε ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Α.Σ.Καρδίτσας στο σημείο να βρίσκεται σε αυτή τη θέση, πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε; Ένας πρώην ομοσπονδιακός προπονητής, είχε πει ότι «οι αριθμοί είναι ο πιο επιστημονικός τρόπος για να πει κανείς ψέματα». Αναλύοντας όμως την στατιστική του εφετινού πρωταθλήματος, αυτό δεν ισχύει για τον ΑΣΚ, καθώς οι επιδόσεις του στο γήπεδο συμβαδίζουν απόλυτα με τους αριθμούς, οι οποίοι καταδεικνύουν την υπεροχή της ομάδας του Δημήτρη Λιόγα.

vilogiko xorio proponitis agonas

Η στατιστική απεικόνιση του πρωταθλήματος

Αναλύοντας κανείς τη στατιστική εικόνα της εφετινής Α2 Εθνικής, βλέπει πως οι αριθμοί λένε τελικά την αλήθεια, για το ποια ομάδα είναι η καλύτερη του πρωταθλήματος. Κι αυτό γιατί ο ΑΣΚ, βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα στις 11 από τις 12 στατιστικές κατηγορίες, ενώ σε πέντε από αυτές είναι στην πρώτη θέση!  Μόνο το ποσοστό στις βολές (68,7 % με 303/441) τον φέρνει στην 8η θέση της σχετικής λίστας. Σε όλες τις άλλες κατηγορίες, βρίσκεται στις καλύτερες πέντε ομάδες, αποδεικνύοντας και με τους αριθμούς πως είναι δίκαια πρώτος και καλύτερος στη βαθμολογία.

Η σημαντικότερη επίδοση, γιατί αφορά άμεσα το πρωτάθλημα και τη βαθμολογία, είναι η πρώτη θέση τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Οι «κυανόλευκοι» σκοράρουν κατά μέσο όρο 87,2 πόντους ενώ δέχονται μόλις 66,2 πόντους ανά αγώνα. Την τελευταία δεκαετία στην Α2 Εθνική, μόνο το Περιστέρι της περιόδου 2017-18 είχε αντίστοιχη επίδοση και πρωτιά και στα δυο μισά του γηπέδου, με επίθεση στους 84,2 πόντους και άμυνα στους 67,2 πόντους.

Για να δούμε όμως μετά την 25η αγωνιστική, ποια είναι η κατάταξη του ΑΣΚ σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες:

  • 1ος σε επιθετική παραγωγικότητα με μ.ο. 87,2 πόντους ανά αγώνα
  • 1ος σε αμυντική αποτελεσματικότητα με μ.ο. 66,2 πόντους παθητικό ανά αγώνα
  • 1ος σε αξιολόγηση με μ.ο. 109,6 βαθμούς στο ranking ανά αγώνα
  • 1ος σε ριμπάουντ με μ.ο. 44,7 «σκουπίδια» ανά αγώνα
  • 2ος σε ασίστ με μ.ο. 21,8 τελικές πάσες ανά αγώνα
  • 1ος σε κλεψίματα με μ.ο. 9,3 ανά αγώνα
  • 5ος σε κοψίματα με μ.ο. 2,8 μπλοκ ανά αγώνα
  • 2ος σε ευστοχία εντός παιδιάς με ποσοστό 46,3% σε όλα τα σουτ (701/1514)
  • 5ος σε ευστοχία στα δίποντα με ποσοστό 52,9% (488/923)
  • 3ος σε ευστοχία στα τρίποντα με ποσοστό 36% (213/591)
  • 5ος στα λιγότερα λάθη με μ.ο. 12,9 ανά αγώνα 

Η ομάδα πάνω απ’ όλα

Στην ομαδική λειτουργία λοιπόν, ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Α.Σ.Καρδίτσας τα καταφέρνει περίφημα, όμως το πιο σημαντικό ίσως παράσημο, είναι πως αυτό δεν πιστώνεται στατιστικά στα πρόσωπα, αλλά στην ομάδα συνολικά. Παρά τις πρωτιές στην ομαδική στατιστική, είναι ελάχιστοι οι παίκτες του ΑΣΚ που διακρίνονται ατομικά στις αντίστοιχες στατιστικές κατηγορίες. Ο Μίλοβαν Ντράσκοβιτς είναι 3ος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος με 10,0 ανά αγώνα, ο Γιάννης Μπουρούσης είναι 3ος στην ατομική αξιολόγηση με 17,8 βαθμούς στο ranking και ο Νίκος Κακλαμάνος είναι 5ος στην ευστοχία στα τρίποντα με 51% (49/96). Και κάπου εκεί ολοκληρώνεται η λίστα με τους παίκτες του ΑΣΚ που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα στις στατιστικές κατηγορίες ! Πως εξηγείται αυτό; Με δυο βασικά στοιχεία. Πρώτον ότι η ομάδα έχει το πιο γεμάτο και πλήρες ρόστερ καθώς κανείς παίκτης δεν αγωνίζεται κατά μέσο όρο πάνω από 24 λεπτά (1ος ο Κακλαμάνος με μέσο όρο συμμετοχής 23:57 ανά αγώνα, σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες, καμία δεν έχει τον πρώτο της παίκτη σε λεπτά συμμετοχής κάτω από 26 λεπτά), οπότε όλοι συνεισφέρουν στη γενική εικόνα, καθώς ο ΑΣΚ έχει 12 παίκτες με πάνω από 10 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής !

Και δεύτερο και σημαντικότερο, πως ναι μεν ο ΑΣΚ διαθέτει παίκτες με τεράστια προσωπικότητα, όμως όλοι τους βάζουν τον εαυτό τους κάτω από την ομάδα και έχουν πεισθεί από το ξεκίνημα ακόμη της προετοιμασίας, πως μόνο με ομαδική δουλειά και κοινή προσπάθεια, έρχονται οι νίκες και τα αποτελέσματα. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας για τον ΑΣΚ και πιστώνεται στο Δημήτρη Λιόγα και τους συνεργάτες του, το πως δηλαδή η ομάδα εμφανίστηκε ως… Λερναία Ύδρα στο πρωτάθλημα, αναδεικνύοντας διαφορετικούς πρωταγωνιστές σε κάθε αγώνα, ακυρώνοντας ουσιαστικά το σκάουτινγκ των αντιπάλων, που δεν ήξεραν από ποιόν θα τη βρουν κάθε Σάββατο…




Total
0
Shares
Previous Article
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Κ. Αγοραστός

Next Article
afisa sminariou larisa

Λάρισα: Σεμινάριο διαχείρισης και υποστήριξη ατόμων με αναπηρία

Related Posts

xorodia koimisis theotokou mouzakiou
Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 Η εκδήλωση…
dei podilatikos giros ellados 2024
Διαβάστε περισσότερα

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η ΔΕΗ μεγάλος χορηγός και ονοματοδότης του εθνικού ποδηλατικού Γύρου που αναβαθμίζεται διαρκώς

Θεσσαλονίκη – Αθήνα και Καρδίτσα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι της ΔΕΗ για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ηλεκτρονική υποβοήθηση, με κληρώσεις και δώρο ένα e-bike