Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Γιορτή στο τμήμα Δασοπονίας για την παραμονή του στην Καρδίτσα

Το Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος γιόρτασε για την απόφαση του Υπ. Παιδείας να παραμείνει στην Καρδίτσα

Με μια όμορφη και σεμνή τελετή, η Ακαδημαϊκή Κοινότητα του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γούλα, γιόρτασε την απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνει το Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στην Καρδίτσα. Στην τελετή παραβρέθηκε, εκτός των άλλων προσκεκλημένων, και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, η οποία συμπαρατάχθηκε εξ αρχής με το δίκαιο αίτημα του Τμήματος και συνεργάστηκε στενά με την πρώην Υπ. Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου για την ικανοποίησή του.

Η κ. Κατσαβριά απευθυνόμενη στους Καθηγητές, τους σπουδαστές και τους άλλους προσκεκλημένους, είπε τα εξής:

Xrisoula Katsavria Vouli«Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι σήμερα εδώ, μαζί σας, σε τούτη την όμορφη γιορτή. Πράγματι, έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε καθώς μαζί κερδίσαμε μια δύσκολη μάχη. Μια μάχη που φαινόταν στην αρχή, άνιση και καταδικασμένη.

Είναι αλήθεια ότι βρεθήκαμε στη μέγγενη των ανάλγητων – νεοφιλελεύθερων επιλογών της τότε κυβέρνησης και της τρόικας, για λιτότητα και στην εκπαίδευση. Όπως επίσης είναι αλήθεια ότι, η τότε υπουργός παιδείας ήθελε να δώσει όρκους πίστης στους παραδοσιακούς κύκλους της διαπλοκής.

Επιχείρησαν να κλείσουν το ιστορικό Τμήμα Δασοπονίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, με το έτσι θέλω. Τα «διαμάντια» του πάλαι ποτέ εκσυγχρονισμού, αγνόησαν επιδεικτικά και καταστρατήγησαν κάθε έννοια ακαδημαϊκού κριτηρίου. Ούτε η θετική αξιολόγηση της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας), ούτε το παρελθόν, ούτε οι λαμπρές επιδόσεις, ούτε ο δυναμισμός, ούτε η άρτια συγκρότηση του επιστημονικού δυναμικού, ούτε οι ολοκληρωμένες υποδομές σε κτίρια – επιστημονικό εξοπλισμό – σπουδαστική μέριμνα, ούτε καν  η προτίμηση των σπουδαστών, στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν τον οδοστρωτήρα του, κατ’ ευφημισμόν, «Σχεδίου Αθηνά».

Χρεοκόπησαν την οικονομία και προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν την κοινωνία. Φορώντας μάλιστα το μανδύα του «αναμορφωτή», επιδίωξαν τάχα την ανάκαμψη της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας, με το κλείσιμο του Τμήματος. Ξερίζωσαν δηλαδή το δάσος, δήθεν για να παράξουν περισσότερο οξυγόνο.

Ευτυχώς, ήρθε η μεγάλη ανατροπή αυτής της απόφασης, χάρη στον ανυποχώρητο αγώνα σας, χάρη στην επαγρύπνηση της ακαδημαϊκής μας κοινότητας και, βεβαίως, χάρη στην αποφασιστική συμβολή του Προέδρου κ. Γούλα και του Αναπληρωτή Προέδρου σήμερα του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας – και τότε Προέδρου του Τμήματος – Αναπληρωτή καθηγητή κ. Μιχάλη Βραχνάκη.

Πιθανότατα, σήμερα δεν θα είμασταν εδώ, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η απόφαση του λαού μας για αλλαγή πορείας της χώρας. Όπως επίσης και η σαφής πολιτική βούληση της κυβέρνησης και η σθεναρή στάση της Σίας Αναγνωστοπούλου.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου ολοκλήρωσε τα βήματα της Σίας και δικαίωσε τις προσπάθειές μας, γεγονός που είχε τη συναίνεση και την επιδοκιμασία της Συνόδου των Προέδρων των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ). Αποκαταστάθηκε μια κατάφωρη αδικία και αποσοβήθηκε ένα ακαδημαϊκό έγκλημα.

Το Τμήμα Δασοπονίας & Φυσικού Περιβάλλοντος της Καρδίτσας μπορεί να συνεχίσει, απερίσπαστο πλέον, το ταξίδι του στην έρευνα και την επιστημονική γνώση.

Είμαι βέβαιη ότι μπορείτε και θα συμβάλετε δημιουργικά στην Περιφερειακή και την Τοπική Ανάπτυξη. Είναι δεδομένη η δυνατότητά σας να μετουσιώσετε τη γνώση σε χειροπιαστά αποτελέσματα, στην κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της καινοτομίας, της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Έχετε όλα τα εχέγγυα γι’ αυτό, καθώς το Τμήμα και οι Καθηγητές του έχουν αναπτύξει συνέργειες με άλλα Τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα και φορείς, που έχουν αντικείμενα συναφή με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής στη Θεσσαλία.

Τώρα που η χώρα ανακτά τις δυνάμεις της και η οικονομία ανακάμπτει και εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης, ο ρόλος σας – και συνολικά ο ρόλος της Εκπαίδευσης και της Έρευνας – είναι περισσότερο από ποτέ, πολύτιμος και καθοριστικός. Η συνείδηση αυτού του ρόλου ξεπερνάει τοπικιστικές, συντεχνιακές  ή άλλες αντιακαδημαϊκές αντιλήψεις.

Σας προτρέπω να είσθε πάντα σε αγωνιστική ετοιμότητα, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την προοπτική και το μέλλον του ΑΤΕΙ και του Τμήματός μας. Γιατί μόνον έτσι μπορούμε να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και την εναρμόνισή της με τις ανάγκες της χώρας και της νέας γενιάς».




Total
0
Shares
Previous Article

Συνάντηση ΤΕΕ/Ν.Ε. Καρδίτσας με τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο

Next Article

Συλλυπητήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκου, για το θάνατο του Κων/νου Μητσοτάκη

Related Posts

xorodia koimisis theotokou mouzakiou
Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 Η εκδήλωση…
dei podilatikos giros ellados 2024
Διαβάστε περισσότερα

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η ΔΕΗ μεγάλος χορηγός και ονοματοδότης του εθνικού ποδηλατικού Γύρου που αναβαθμίζεται διαρκώς

Θεσσαλονίκη – Αθήνα και Καρδίτσα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι της ΔΕΗ για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ηλεκτρονική υποβοήθηση, με κληρώσεις και δώρο ένα e-bike