Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Γιώργος Κωτσός: Αναγκαιότητα η ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου και του φράγματος Μουζακίου

Γιώργος Κωτσός: Αναγκαιότητα η ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου και του φράγματος Μουζακίου

Γιώργος Κωτσός: Αναγκαιότητα η ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου και του φράγματος Μουζακίου

Επισήμανε ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Κωτσός στη σύσκεψη με τον Υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει η Καρδίτσα και ιδιαίτερα ο Δήμος Μουζακίου από τα ημιτελή έργα του Αχελώου επισήμανε ο Βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κωτσός στη σύσκεψη που είχε ο Υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος με τον Περιφερειάρχη και στελέχη της Περιφέρειας στην Καρδίτσα

«Όσο παραμένει ημιτελές το έργο του Αχελώου και η σήραγγα περιαγωγής (που διοχετεύει τα νερά του ποταμού κατάντι   του προφράγματος της Συκιάς) έχει υποστεί έμφραξη στο 70% ο κίνδυνος να έρθει ο Αχελώος απρόσκλητος τη Θεσσαλία είναι πάρα πολύ μεγάλος. Το 2017 κατά τη διάρκεια της μεγάλης πλημμύρα που έπεσε στη λεκάνη απορροής του Αχελώου τα νερά του ποταμού ήταν αδύνατο να παροχετευτούν από τη σήραγγα περιαγωγής και έφτασαν μόλις μερικά εκατοστά από την είσοδο της σήραγγας στην Αγορασιά με κίνδυνο με έρθουν στο Πευκόφυτο.

Επειδή αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και σήμερα, καθώς τα καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει ακόμη πιο έντονα, είναι άμεση η ανάγκη να ολοκληρωθεί το φράγμα της Συκιάς και να λειτουργήσει ως υδροηλεκτρικό έργο, ανεξάρτητα από το αν τα νερά του Αχελώου θα έρθουν στη Θεσσαλία. Επίσης είναι  μεγάλη αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η επένδυση της σήραγγα του Πευκοφύτου διότι παρουσιάζει πολλές κατολισθήσεις στο εσωτερικό της με προφανή τον κίνδυνο να καταρρεύσει  με ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος και με προφανή την επικινδυνότητα για τις ανάντι και τις κατάντι περιοχές».

«Βέβαια συνέχισε ο κ. Κωτσός η υλοποίηση του Φράγματος του Μουζακίου θα θωρακίσει τις περιοχές κατάντι του και φυσικά θα λειτουργήσει και αναπτυξιακά για την ευρύτερη περιοχή καθώς θα δημιουργηθεί μία ακόμη λίμνη στην περιοχή μας με τεράστιες τουριστικές, ενεργειακές, αρδευτικές, υδρευτικές και περιβαλλοντικές δυνατότητες.

Επίσης ο κ. Κωτσός αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα που θα γίνουν από την ΤΕΡΝΑ και την Περιφέρεια στα ποτάμια συστήματα της Καρδίτσας, Πάμισσο, Καράμπαλη, Καλέντζη κλπ, τονίζοντας την αναγκαιότητα οι καθαρισμοί να ξεκινήσουν από κατάντι και να προχωρούν προς ανάντι, ώστε τα νερά να διοχετεύονται πιο αποτελεσματικά στον Πηνειό.

Τέλος έκανε αναφορά στην κλιματική αλλαγή που ως συνέπεια έχει να παρατηρούνται όλο και πιο συχνά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με μεγάλη ένταση και διάρκεια και εξ’ αυτού του λόγου θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στη διαστασιολόγηση των νέων έργων, ώστε να μπορούν να αντέξουν και να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο
Γ.Σ. Μουζακίου - Τρίκαλα 14 Φούντας: Σήμερα Κυριακή 12/12 στο κλειστό γυμναστήριο Μουζακίου (5:00μ.μ)

Γ.Σ. Μουζακίου - Τρίκαλα 14 Φούντας: Σήμερα Κυριακή 12/12 στο κλειστό γυμναστήριο Μουζακίου (5:00μ.μ)

Επόμενο άρθρο
agorastos kostas perifereia thessalias 1

Συλλυπητήριο μήνυμα Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για το θάνατο του Γιάννη Φλώρου