Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Για το τεχνικό πρόγραμμα έτους 2018 στην Οξυά

   Πληροφορηθήκαμε, μετά τις σχετικές συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Οξυάς αλλά και του αντίστοιχου του Δήμου Μουζακίου, το πρόγραμμα των σχεδιαζόμενων στο χωριό της Οξυάς έργων για την περίοδο του έτους 2018, συνολικού ύψους 57.468 ευρώ (ΣΑΤΑ ύψους 11.000 ευρώ, έσοδα από υλοτόμηση/Διαχειριστική δάσους Οξυάς ύψους 43.109 ευρώ, έσοδα από ενοίκιο εταιρίας κινητής τηλεφωνίας της wind, 2.360 ευρώ, κ.λ.π.).

   Σε μια εποχή που το από χρόνια εγκαταλειμμένο χωριό μας βρίθει αναγκών για έργα σε κάθε σπιθαμή της γης του και στερείται ακόμα και των πιο στοιχειωδών υποδομών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του, δε πρόκειται  να κρίνουμε εμείς τα έργα στα οποία κατανέμεται το παραπάνω χρηματικό ποσό, όποια κι αν είναι αυτά. Θεωρούμε πως είναι στην αρμοδιότητα και ευθύνη του Τοπικού Συμβουλίου και, κυρίως, του προέδρου του να ενημερώσει σχετικά το χωριό και οι συγχωριανοί μας θα είναι εκείνοι που θα κρίνουν, αντίστοιχα, τις όποιες αποφάσεις λήφθηκαν αλλά και τα έργα που σύμφωνα μ’ αυτές θα εκτελεστούν.

  Ωστόσο, ασχολούμενοι όλοι μας επί χρόνια με τα «κοινά» του χωριού μας και θέλοντας να εκφράσουμε κάποιες σκέψεις, το πρώτο που θα επισημαίναμε είναι πως, αν και δε μιλάμε για κάποιο «φοβερό» αριθμό, είναι η πρώτη φορά, μετά από χρόνια, που το χωριό μας έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει ανάλογο, όπως το παραπάνω, χρηματικό ποσό!!! Τούτο ακριβώς, όμως, πιστεύουμε πως απαιτεί και ιδιαίτερη προσοχή, ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν στο έπακρο και με τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για το χωριό μας. Και σ’ ένα χωριό όπως η Οξυά, στο οποίο οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του για την έλλειψη ή την κατάσταση των υποδομών του περισσεύουν όχι μόνο σε κάθε οικισμό αλλά σε κάθε γειτονιά, θεωρούμε πως προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην κάλυψη πραγματικών αναγκών των κατοίκων του χωριού και στην εξυπηρέτηση βασικών του υποδομών. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση μια Συνέλευση των κατοίκων της Οξυάς, που θα έδινε σ’ αυτούς τη δυνατότητα να εκφραστούν και ν’ ακουστούν και όχι, απλά, να πληροφορηθούν ήδη ληφθείσες αποφάσεις, ίσως να βοηθούσε σημαντικά και τους αρμόδιους ν’ αποφασίσουν για την ορθότερη ιεράρχηση των αναγκών και τις προτεραιότητες για έργα στο χωριό μας. Τέτοια, όμως, Συνέλευση, αν και από το νόμο υποχρεωτική, δεν αντιληφθήκαμε να πραγματοποιείται.

   Επιπλέον, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως το γεγονός ότι το χωριό μας είναι φέτος σε θέση να σχεδιάζει έργα με χρηματοδότηση και από δικά του έσοδα (στη συγκεκριμένη περίπτωση από την ξυλεία) φανερώνει και τις δυνατότητες αναπτυξιακής προοπτικής που διαθέτει, βασιζόμενο στις δικές του, αποκλειστικά, δυνάμεις, που μπορούν ν’ αναδειχθούν με την αξιοποίηση όλων των μορφών του πλούτου του. Ενός πλούτου, όμως, τον οποίο ορισμένοι, θεωρώντας, ίσως, πως «….σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει κανείς στην Οξυά», ήδη έχουν απεμπολήσει προς όφελος συμφερόντων ιδιωτικών (βλ. μικρά υδροηλεκτρικά, ανεμογεννήτριες και ποιος ξέρει τι άλλο μας έχουν επιφυλάξει).

    Τα έσοδα από τα μισθώματα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας είναι ένα ακόμα ζήτημα που θα θέλαμε να θίξουμε, καθώς στο τεχνικό πρόγραμμα γίνεται αναφορά μόνο  σ’ αυτά που προέρχονται από τη μία εταιρία χωρίς να γίνεται κανένας λόγος στα μισθώματα που και οι άλλες υποχρεούνται να καταβάλλουν αλλά ούτε και σ’  αυτά των παλαιότερων ετών, μια και εδώ και πάρα πολλά χρόνια καμία εταιρία δεν κατέβαλε τα μισθώματα που της αναλογούσαν, ζήτημα που εδώ και καιρό ανέδειξε στο Τοπικό Συμβούλιο του χωριού μας ο Τοπικός Σύμβουλος της μειοψηφίας Κων/νος Γκέκας.

   Ακόμα, η ενδεχομένη αλλά πολύ πιθανή αυθαίρετη κοστολόγηση (κανείς δεν ξέρει από ποιους) των έργων που δρομολογήθηκαν με το τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2018 θεωρούμε πως εγκυμονεί κινδύνους προχειρότητας στην εκτέλεσή τους και πως δε συμβάλει στο να αξιοποιηθούν στο έπακρο και προς όφελος του χωριού μας τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά.

   Επιπλέον, ν’ αναφέρουμε πως και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μουζακίου για το έτος 2018, στο οποίο περιλαμβάνονται οι κατανομές πιστώσεων για έργα, κ.λ.π. σ’ όλο το Δήμο, περιλαμβάνονται από μεταφορά ΣΑΤΑ προηγούμενων ετών και πιστώσεις για τη σύνταξη μελετών για έργα που αφορούν το οδικό δίκτυο του χωριού μας. Μελέτες που,  ενώ θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχουν συνταχθεί από καιρό, δε συντάχθηκαν μέχρι σήμερα. Πέρα, λοιπόν, από τα πολλά ερωτηματικά που δημιουργούνται σχετικά με τη μη αξιοποίηση επί χρόνια των συγκεκριμένων χρηματικών ποσών για το σκοπό που αυτά προορίζονται, ζήτημα υφίσταται και με τις ευκαιρίες που χάνονται για την ένταξη των συγκεκριμένων έργων οδοποιίας του χωριού μας σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως έχει γίνει (και μάλιστα πρόσφατα) με άλλα χωριά του Δήμου μας. Εκτός κι αν οι προθέσεις όσων έλαβαν τις σχετικές με την αξιοποίηση των παραπάνω χρηματικών ποσών αποφάσεις ήταν στην πραγματικότητα άλλες, κάτι που, αν ισχύει, είμαστε σίγουροι πως θα φανεί προσεχώς.

    Και, τέλος, προβληματισμός δημιουργείται και με τη γενικότητα του όρου «υποδομές Οξυάς» στο τεχνικό πρόγραμμα του χωριού μας, για τις οποίες και διατέθηκε χρηματικό ποσό 9.000, περίπου, ευρώ. Θα χρησιμοποιηθεί, άραγε, το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό κατά προτεραιότητα για την εξυπηρέτηση πραγματικών αναγκών του χωριού και των κατοίκων του ή μήπως, ενόψει και της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου, πρόκειται να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες;

    Ίδωμεν!!!

Χρήστος Β. Γκαραβέλας

Κων/νος Χρ. Γκέκας

Γιώργος Δ. Καραβίδας

Νίκος Χρ. Μπλέτσας

Ηλίας Π. Πάτας




Total
0
Shares
Previous Article

Ομιλία Π. Βράντζα στη Βουλή κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2018

Next Article

Ένας χρόνος χωρίς τον Χρηστάρα μας!..

Related Posts

dei podilatikos giros ellados 2024
Διαβάστε περισσότερα

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η ΔΕΗ μεγάλος χορηγός και ονοματοδότης του εθνικού ποδηλατικού Γύρου που αναβαθμίζεται διαρκώς

Θεσσαλονίκη – Αθήνα και Καρδίτσα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι της ΔΕΗ για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ηλεκτρονική υποβοήθηση, με κληρώσεις και δώρο ένα e-bike
Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2024
Διαβάστε περισσότερα

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς Κατά…