Φωτισμός οδών-πλατειών: Συμφωνία που θέτει τη Δημοτική Αρχή προ των ευθυνών της

 

Οι θέσεις της «ΔΥΝΑΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» για τα όσα αποκαλύφθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας

Φωτισμός οδών-πλατειών: Μια πρωτάκουστη άτυπη συμφωνία που θέτει τη Δημοτική Αρχή προ των ευθυνών της

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο με τον οποίο διαπιστώθηκε ότι η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας ικανοποιεί τα αιτήματα πολιτών για φωτισμό οδών-πλατειών (Φ.Ο.Π.) έκρουσε η «ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑ» κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 18 Ιουλίου.

Με αφορμή ένα σχετικό προ ημερησίας διάταξης θέμα και τα όσα αποκαλύφθηκαν από τον ίδιο τον δήμαρχο, ότι δηλαδή λόγω οικονομικής αδυναμίας του Δήμου να καλύψει όλο το ποσό για την εκτέλεση ενός τέτοιου έργου προβαίνει σε μια άτυπη συμφωνία με τον ενδιαφερόμενο ιδιώτη ώστε το κόστος να καλυφθεί εξ ημισείας, η «ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑ» επέμεινε να δοθούν εξηγήσεις θέτοντας τη Δημοτική Αρχή προ των ευθυνών της.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της, τ. δήμαρχος κ. Κώστας Παπαλός αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να γίνεται ατύπως κάτι τέτοιο, χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 «Η Δημοτική Αρχή μπορεί να βγάλει κανονιστικές αποφάσεις χωρίς να έρθει στο σώμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης; Το μαθαίνουμε για πρώτη φορά. Ούτε η Οικονομική Επιτροπή έχει εξουσιοδοτηθεί αλλά ούτε μπορεί και από το νόμο όταν πρόκειται για κανονιστικού χαρακτήρα απόφαση. Είναι έλλειψη σεβασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο. Φέρτε το προς συζήτηση έστω και τώρα, εκτός ημερησίας διάταξης. Χρειάζεται μια κανονιστική απόφαση. Πραγματικά η μόνη μομφή είναι ότι δεν το συζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαλός.

Εξίσου σκληρή κριτική άσκησαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Λάμπρος Τσιούκης και Θανάσης Μαρκινός. Μάλιστα, ο κ. Τσιούκης υποστήριξε πως ο δήμαρχος εκτίθεται ανεπανόρθωτα γιατί και ο ίδιος έχει φέρει πολλές ανάλογες αιτήσεις που δεν εντάχθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα σε κάποια ημερήσια διάταξη, ενώ ποτέ κανείς δεν γνώριζε για όλη αυτή την άτυπη συμφωνία.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα προκάλεσε την έντονη αντίδραση και των επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων και άλλων δημοτικών συμβούλων που ζητούσαν επίσης επίμονα και επιτακτικά εξηγήσεις.

Αντ ΄αυτού, ο δήμαρχος περιορίστηκε στο να πει ότι είχε την αίσθηση ότι μέσω της Οικονομικής Επιτροπής υπήρχε ενημέρωση και τελικά απλά ζήτησε την αναβολή του θέματος (όπως και ενός άλλου αντίστοιχου που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη), όπως και τελικά συνέβη.

Τόσο απλά. Τόσο επιπόλαια. Τόσο κυνικά. Τόσο απροκάλυπτα.

Γιατί όλα αυτά που αποκαλύφθηκαν είναι πραγματικά πρωτάκουστα στα χρονικά της λειτουργίας του Δήμου και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η Δημοτική Αρχή το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε τουλάχιστον απαράδεκτος και απαξιωτικός για το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα ερωτήματα που αιωρούνταν μετά από τις τοποθετήσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης παραμένουν.

Γιατί το απέκρυψε η Δημοτική Αρχή;

Γιατί έπρεπε να καταφύγει σε μια τέτοια άτυπη συμφωνία;

Γιατί παρέκαμψε το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο και το ρόλο του;

Αλλά και τι θα κάνει στην περίπτωση που έρθουν 100 ή 150 αιτήσεις με ανάλογα αιτήματα;

Που θα βρει τότε τόσα χρήματα για να τηρήσει αυτή την άτυπη συμφωνία που έκανε και η οποία στερείται νομιμότητας;

Έχει αναλογιστεί άραγε το μέγεθος της ευθύνης της;

Προφανώς εμείς είμαστε έτοιμοι να σας καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις επί του θέματος.Total
0
Shares