Φορολογικές δηλώσεις: 5 εκατομμύρια Ελληνες δεν θα πληρώσουν φόρο φέτος

Πότε ανοίγει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: 5 εκατομμύρια Ελληνες δεν θα πληρώσουν φόρο φέτος

Με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μετά την επίλυση και των τελευταίων προβλημάτων και την ανάρτηση των αποζημιώσεων  των εργαζομένων που βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας το 2020 στο Τaxisnet, το σύνολο των σχετικών στοιχείων έχει  προσυμπληρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με αποτέλεσμα η υποβολή δηλώσεων να αυξάνεται καθημερινά.

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή είχαν εκκαθαριστεί 1.858.338 φορολογικές δηλώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι έως τις 27 Αυγούστου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία, θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η υποβολή των φετινών δηλώσεων χωρίς να δοθεί παράταση.

Θα πάρουν επιστροφή περίπου 1,5 εκατ. πολίτες

Όπως εκτιμάται από στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, φέτος οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο, ενώ τα μηδενικά εκκαθαριστικά θα φτάσουν ή και θα υπερβούν τα 5 εκατομμύρια, από 4.573.617 πέρυσι.

Από την επεξεργασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο σύνολο των εκκαθαριστικών, πιστωτικά είναι τα 427.153 που αντιστοιχούν στο 16,86%, ενώ τα μηδενικά ανέρχονται σε 1.378.637, ήτοι το 54,41%. Συνολικά, το 71,27% των φορολογουμένων θα έχει μηδενικό εκκαθαριστικό ή επιστροφή φόρου.

Η αύξηση του αριθμού των φορολογουμένων που θα δουν στους λογαριασμούς τους επιστροφή φόρου οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις αναστολές εργασίας κατά το 2020 αλλά και στη μείωση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών, σε συνδυασμό με τη νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει χαμηλό συντελεστή φορολόγησης 9% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι και τα 10.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει μεγαλύτερες δαπάνες για τις επιστροφές φόρου, καθώς υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, από 382 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι.

Διπλή προθεσμία

Η πρώτη καταληκτική προθεσμία υποβολής είναι η 27η Ιουλίου. Όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση στο τέλος του Αυγούστου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρώτη δόση θα είναι διπλή και θα πρέπει να πληρωθεί εντός του Αυγούστου.

Αντίθετα, όσοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι και το τέλος Ιουλίου θα αποπληρώσουν τον φόρο κανονικά σε 8 δόσεις έως και τον Φεβρουάριο.

Πρόβλεψη υπάρχει και για εφάπαξ καταβολή του φόρου, με τους φορολογούμενους να έχουν κέρδος 3% υπό την προϋπόθεση να εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό τους έως και το τέλος Ιουλίου.

Πώς πληρώνονται οι φόροι

Για όσους θα κληθούν να πληρώσουν φόρο η νομοθεσία παρέχει εναλλακτικές δυνατότητες εξόφλησης του φόρου.

Αυτές είναι οι εξής:

Η πληρωμή εφάπαξ του φόρου εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος εξασφαλίζει μικρή έκπτωση 3%,

Η πληρωμή του φόρου στις προβλεπόμενες από τον νόμο δόσεις εξόφλησης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου εισοδήματος. Ο αριθμός των δόσεων είναι 8 (από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο του 2022) για όσους υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως τα τέλη Ιουλίου.

Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την ένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση.

Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 24 μηνιαίες δόσεις, με την ένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν δόσεις πληρωμής του φόρου σε περισσότερες από 12 δόσεις θα βαρύνονται με προσαυξημένο επιτόκιο, περίπου 6%.

Υπάρχει και μια άλλη δυνατότητα: Να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος με πιστωτική κάρτα, καθώς οι τράπεζες προσφέρουν ειδικά πακέτα.
Total
2
Shares
Previous Article
Πωλείται χωράφι 19 στρεμμάτων στο Μαυρομμάτι

Πωλείται χωράφι 19 στρεμμάτων στο Μαυρομμάτι

Next Article
Προχωρά το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο επεξεργασίας απορριμμάτων στη δυτική Θεσσαλία

Προχωρά το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο επεξεργασίας απορριμμάτων στη δυτική Θεσσαλία


Total
2
Share