Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ευτυχώς ! …η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς, ελέγχει τη νομιμότητα αναθέσεων …

Αλαλούμ Περιφερειαρχών και Κυβέρνησης για «Έργα Αχελώου» - Η Θεσσαλία τελικά χρειάζεται «πανάκριβα» φράγματα ή πεταμένα λεφτά όσα έχουν δαπανηθεί ως τώρα; - Συγκοινωνία στα Ορεινά: Πότε το ΔΣ ΚΤΕΛ Καρδίτσας, η αρμόδια Αντιπεριφέρεια και η Δημοτική Αρχή Αργιθέας θα δώσουν σύγχρονη λύση; - Στη Θεσσαλία Λίαν αμφίρροπη η μάχη: οι Θεσσαλοί μπορούν να εκλέξουν Νέα Περιφερειάρχη με ελευθερία χωρίς 'άνωθεν' εντολές! _ Ποιά τα αποτελέσματα εργολαβίας για ασφάλεια στα προφράγματα Συκιάς Αργιθέας; - Προς Υπουργείo Εσωτερικών: Προτάσεις για τροποποίηση ν. 4804/21 & 5043/23 ενόψει τοπικών εκλογών 8-10-23 Ο αλλοπρόσαλλος Καλλικράτης κατέκαψε τα Δερβενοχώρια… Το ΔΣ Αργιθέας να «σπάσει» την εσωστρέφεια: χρωστάει 7 παραστάσεις για διεκδίκηση αιτημάτων που έχουν βαλτώσει...

Ευτυχώς ! …η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς, ελέγχει τη νομιμότητα αναθέσεων …

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η νέα Καλλικρατική Αυτοδιοίκηση (2011 και εφεξής) και ιδιαίτερα κατά και μετά την εποχή της πανδημίας ( Covint 19) και την κατάργηση των Επιτρόπων ( προληπτικός έλεγχος) κινείται σε μονοπάτια αδιαφάνειας , μη δημοσιότητας και μη παραγωγής έργων.

• Σταματημένες εργολαβίες , συνεχείς παρατάσεις και το πιο εξοργιστικό με “αναθεωρήσεις” τιμολογίων , όπου η κοινή γνώμη αγνοεί το ύψος των νέων επιβαρύνσεων και τις επιπτώσεις στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ εταιριών έργου ή μελετητικών γραφείων.

^Απευθείας αναθέσεις επί παντός επιστητού —πέραν των αναγκαίων για ύδρευση και δημόσια υγεία — ,διαδικασίες χωρίς δημοσιότητα με διαπραγμάτευση κλειστού αριθμού εργολάβων ή μελετητών .

^Τα χρήματα ρέουν άφθονα , ζαλίζουν τα ποσά που βρίσκονται βαλτωμένα στα ταμεία των δήμων ( βλ κόμβο διαλειτουργικότητας υπουργείου εσωτερικών ) , στις τράπεζες.

•• Έργα όμως δεν ξεκινούν ή δεν ολοκληρώνονται επί μακρό χρόνο , διαρκείς και αλλεπάλληλες οι …παρατάσεις !

Εργολάβοι προσφέρουν απίθανες εκπτώσεις —άνω των 35-55%!!!!— και με βεβαιότητα είτε τα έργα θα εκτελεστούν κακότεχνα και με μη αξιόπιστα υλικά , είτε θα καρκινοβατούν …

^Το μεγάλο έργο της διαφάνειας και ελέγχου της νομιμότητας των πράξεων των δημοτικών οργάνων καλείται να εκτελέσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση , τα άξια και έμπειρα στελέχη της , ο Συντονιστής και εν τέλει ο ΓΓ , που καθοδηγεί το όλο έργο .

••• Χάρι στην μακρόχρονη εμπειρία και γνώσεις του, ο επί πολλές τετραετίες Αυτοδιοικητικός ( Δήμαρχος Λαρισαίων – ΔΣ ΚΕΔΕ -Εποπτικό ΚΕΔΕ – ΔΣ ΔΕΥΑΛ ) Κώστας Τζανακούλης μπορεί και ανταποκρίνεται στο βαρύ έργο κρίσης των πράξεων των ΟΤΑ , ώστε οι αναθέτουσες δημοτικές αρχές να κινούνται στα πλαίσια των νόμων, να είναι και να φαίνονται έντιμες στη διαχείρηση δημοσίου χρήματος και εσόδων από δημοτικά ανταποδοτικά τέλη και φόρους .

^ Πρόσφατα το έμπειρο μάτι των στελεχών της Αποκ Διοίκησης Θεσσαλίας εντόπισαν ασυμβίβαστο στην ανάθεση Μελέτης Γεωτεχνικής Μελέτης ύψους άνω των 160.000€ ( κατολισθητικά φαινόμενα – τοιχεία αντιστήριξης στο Μορφοβούνι Δήμου Λίμνης Πλαστήρα ).
Ακυρώθηκε η απόφαση , βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα προσφυγής στην επιτροπή άρθρου 152.
^ Μη έχοντας τα στοιχεία του φακέλου, φυσικά και αυτονόητα δεν θα υπεισέλθουμε στην ουσία της υπόθεσης .

* Όμως τίθεται ένα ζήτημα , ιδίως για τον νομό Καρδίτσας , όπου για χρόνια υπάρχει ένα πέπλο « μη πλήρους διαφάνειας», μη δημοσιότητας και κακής νοούμενης “πατριωτικής“ αλληλεγγύης μεταξύ τοπικών γραφείων με …”μπάρμπα στην Κορώνη”-(εξουσία) ,με κορυφαίο πρόσφατο παράδειγμα προς αποφυγή , ο διορισμός ως “ειδικού συμβούλου” Περιφερειάρχη
( περίοδο 2019-23) ανώτερου στελέχους τεχνικής υπηρεσίας της ίδιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας …!

Τέτοια φαινόμενα που πλήττουν την καθαρή εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να καυτηριάζονται , να μην επαναλαμβάνονται και να διορθώνονται από τις νέες αιρετές τοπικές εξουσίες
( περιφέρειας -αντιπεριφέρειας -δήμων ).

Ας αφεθούν απερίσπαστοι στο έργο τους οι άξιοι Μηχανικοί Περιφέρειας και ΟΤΑ , ας αξιολογούνται δίκαια και ας πάψουν να ανακατεύονται «ειδικοί» σύμβουλοι εκ των άνω και πλαγίως ( κομματικά κέντρα ).

Δεν υπαινισσόμαστε τίποτα , απλά θέτουμε τα σωστά όρια άσκησης πολιτικής υπέρ της ίσης μεταχείρισης όλων των περιοχών , ορεινών – πεδινών -αστικών !

^ Οι δημότες απαιτούν επιτάχυνση έργων και διαφανείς τίμιες διαδικασίες με ίση μεταχείριση εργολάβων και μελετητών.

* Ορθά η “Αποκ Διοίκηση” ασκεί τα νόμιμα και ας γνωρίζουν όλοι οι Υπόχρεοι κατά Νόμο και όρκο που έχουν δώσει, ότι στο τέλος υπάρχει και ο καταλογισμός από ανεξάρτητα ελεγκτικά δημόσια δικαστικά και κρατικά όργανα …!

Η λογοδοσία -που επιτέλους καθιερώθηκε με πρόσφατο νόμο του 2023 ανά δίμηνο στους ΟΤΑ – πρέπει να γίνεται με ουσιαστικό και πανηγυρικό τρόπο , με ανοιχτά τα ΔΣ των Δήμων και πλήρη δημοσιότητα στην κοινή γνώμη – ΜΜΕ – Τύπο .

• Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι παραγωγική-δημιουργική -ουσιαστική , να είναι και να φαίνεται έντιμη και με χρηστή διαχείριση πόρων , εξάπαντος !!!

•• Τα αξιώματα είναι θέσεις ευθύνης …δεν προορίζονται για επίδειξη και νομή εξουσίας υπέρ «κολλητών και υποστηρικτών»…

Δημήτρης Παπακώστας 17-4-24




Total
0
Shares
Previous Article
panellinio palis TrikalaU20

Στα Τρίκαλα το πανελλήνιο πρωτάθλημα U20 σε ελληνορωμαϊκή και ελευθέρα πάλη

Next Article
agrotiki odopioia Stergiou Argithea

Προχωρούν τα στρατηγικά έργα υποδομών, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις καθημερινότητας από τον Δήμο Αργιθέας

Related Posts