Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα στην Καρδίτσα: Κινδυνολογία και καταστροφολογία

 

Η εικόνα που επιλέγει και αναπαράγει διαρκώς η αξιωματική αντιπολίτευσης για τη χώρα μας, όπως την εξέφρασε και στην προχθεσινή συγκέντρωση της ΝΔ ο τομεάρχης οικονομικών κ. Σταϊκούρας, είναι η εικόνα της διάλυσης και της τελματωμένης οικονομίας. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική της καμένης γης με την οποία επιδιώκεται η εξόντωση του αντιπάλου πάση θυσία, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτής της τακτικής, όχι στην Κυβέρνηση αλλά στην οικονομία της χώρας και στην κοινωνία. Ειπώθηκαν στη συγκέντρωση της ΝΔ, ότι θα περικοπούν οι συντάξεις κατά 18%, ότι θα μειωθεί το αφορολόγητο, ότι δεν δίνονται συντάξεις, ότι καταρρέει το Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Βέβαια αν η πραγματικότητα διαψεύδει συνεχώς το αφήγημα της ΝΔ, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Διαψεύστηκαν, στη ΝΔ, για τον κόφτη που δήθεν θα ενεργοποιούνταν, για τις αξιολογήσεις που δήθεν δεν θα έκλειναν, για το χρέος που δήθεν δε θα ρυθμιζόταν. Δεν έπεισαν, ούτε για το δήθεν ενδιαφέρον τους να μην κοπούν οι συντάξεις, ζητώντας μονομερώς να νομοθετήσει τη μη περικοπή τους το ελληνικό κοινοβούλιο. Τώρα προσπαθούν να κρατηθούν κινδυνολογώντας, από τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου αγνοώντας τους διεθνείς παράγοντες που επηρεάζουν όχι μόνο το δικό μας, αλλά τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.

Γνωρίζουν βέβαια στη ΝΔ, ότι η οικονομία στην Ελλάδα ανακάμπτει, αλλά στρουθοκαμηλίζουν.  Δεν μπορούν να αγνοούν, εκεί στη ΝΔ, ότι οι δείκτες συνεχίζουν να είναι θετικοί (ανεργία, βιομηχανική παραγωγή, έσοδα κ.α.), οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών αναθεωρούνται προς το θετικότερο, το ΔΝΤ προβλέπει για το 2019 άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% έναντι 1,9% που προέβλεπε τον Απρίλιο, ενώ η ελληνική πρόβλεψη είναι 2,5%, παράλληλα με τις δηλώσεις αξιωματούχων που είναι θετικές ή ευμενώς ουδέτερες, όπως του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Στον προϋπολογισμό δε που κατατέθηκε, όχι μόνο δεν υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό και τα οποία ήδη έχουν κοστολογηθεί με βάσει τον δημοσιονομικό χώρο που αφήνει το υπερπλεόνασμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για εξαγγελίες που εστιάζονται κυρίως στις φορολογικές ελαφρύνσεις και αφορούν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2019, μείωση κατά 33% των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, μείωση του φόρου σε επιχειρήσεις, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια κ.α.. Όσον αφορά δε το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων, Κυριακή κοντή γιορτή. Χωρίς περικοπή συντάξεων είναι το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού που στάλθηκε στις Βρυξέλες, πεποίθησή μας είναι ότι δεν θα περικοπούν, προς μεγάλη θλίψη της ΝΔ.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό της ΝΔ περί κατάρρευσης του ΕΦΚΑ και ότι δεν εκδίδονται συντάξεις, ότι λέει δηλαδή γνωστό ΜΜΕ από το οποίο παίρνει γραμμή η ΝΔ, σύμφωνα με μη αμφισβητήσιμα στοιχεία από 1/1/2015 έως 30/9/2018 έχουν καταβληθεί 725.258 συνταξιοδοτικές παροχές συνολικού ποσού 4,632 δις ευρώ. Ειδικά οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 76,9% στις 39.061 από 168.922 που τις άφησε η ΝΔ, ενώ ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός για δεύτερη χρονιά. Στα παραπάνω να προσθέσουμε τη μείωση της ανεργίας πάνω από 7 μονάδες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας, με το 70% εξ αυτών πλήρους απασχόλησης. Επίσης, την τελευταία τριετία το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ υποστήριξαν με προγράμματα σχεδόν 220.000 ανέργους, εκ των οποίων οι 70.000 ήταν νέοι άνεργοι. Ενισχύθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με αποτέλεσμα τη μείωση της αδήλωτης εργασίας κατά 7 μονάδες την τελευταία τριετία, με τους συνεχείς ελέγχους του Σ.ΕΠ.Ε.. Επαναφέραμε τις δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που επιτρέπουν την συνολική αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Αυξάνετε μέσα στον Ιανουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός με κατάργηση του υποκατώτατου κ.α..

Δυστυχώς για εσάς, κύριοι της ΝΔ, η κινδυνολογία και η καταστροφολογία που είναι το μόνιμο αφήγημά σας, καταρρέει για άλλη μια φορά. 

Για το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Κρύος Πάνος




Total
0
Shares
Previous Article

Καρδίτσα: Σύλληψη 37χρονου με κοκαΐνη και κάνναβη

Next Article

Καταυλισμοί της ντροπής από επαγγελματίες ανθρωπιστές!

Related Posts

festival volos xorevontaspanellinios 1
Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Βόλο το Φεστιβάλ του Πανελλήνιου Σχολικού Διαγωνισμού «Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Βόλο το Φεστιβάλ του Πανελλήνιου Σχολικού Διαγωνισμού «Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου» Την…