Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επισημοποιήθηκε και διοικητικά η ένταξη του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης στο Παγκόσμιο δίκτυο των Γεωπάρκων της UNESCO

Pyli dimos kamara gefira koilada1

Επισημοποιήθηκε και διοικητικά η ένταξη του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης στο Παγκόσμιο δίκτυο των Γεωπάρκων της UNESCO

Ο φορέας που αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των Δήμων Μετεώρων και Πύλης, του Επιμελητηρίων Τρικάλων και των Αναπτυξιακών Εταιρειών ΑΝΑΠΤΥΞΙΣ Α.Ε. και Αναπτυξιακή Τρικάλων – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.. επιβραβεύτηκε για τις προσπάθειες που κατέβαλαν όλα τα μέλη του προκειμένου για την ένταξη στο παγκόσμιο δίκτυο με την απόφαση αυτή και πλέον αποτελεί ένα από τα νεότερα μέλος του.

Η ένταξη της ευρύτερης περιοχής των Δήμων Μετεώρων και Πύλης στον Παγκόσμιο χάρτη των Γεωπάρκων προσδίδει μία νέα δυναμική την προβολή των ιδιαίτερων γεωφυσικών αλλά και κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών της, την προώθηση των κλάδων του τουρισμού, της εκπαίδευσης, του πολιτιστικού πλούτου μας και γενικότερα των συνιστωσών της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος Πύλης κ.Κώστας Μαράβας δήλωσε με χαρά: «Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε και να το εκμεταλλευτούμε για το καλό του τόπου μας. Ιδιαίτερα για την περιοχή του Δήμου Πύλης το πλούσιο γεωλογικό και οικολογικό απόθεμα όπως είναι οι Πτυχές της Πύλης, τα Φαράγγια της Γκρόπας, του Βαθυρρεμιώτη και του Μουτσαρίτη ποταμού με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς και της Αθαμανίας, οι αμέτρητες ορειβατικές διαδρομές και τα σημαντικά μονοπάτια της Ελάτης και της Πύλης με κατεύθυνση προς τα ορεινά του Ασπροποτάμου, τα παρθένα σπήλαια  και οι θρύλοι της Πύρρας, της Πύλης και της Δέσης, τα αρχαιολογικά ευρήματα των Γόμφων, της Ελάτης και των Καλογήρων, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, η υψηλής αξίας και σημαντικότητας βιοποικιλότητα στο Πανεπιστημιακό δάσος του Περτουλίου, της Ελάτης και της Πιάλειας αλλά και σε όλη την οροσειρά του Κόζιακα, των φυσικών σχηματισμών ορειβατικής χιονοδρομίας και αλπικού σκι στο Νεραϊδοχώρι, τα ξακουστά πανηγύρια του Γαρδικίου  μαζί με άλλες πολιτιστικές διοργανώσεις, η πλούσια γαστρονομία και το εξαιρετικό φαγητό και η φιλοξενία σε όλες τις κοινότητες, οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις καθώς και άλλα πολλά αποτελούν ιδανικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων θεματικού γεω-τουρισμού και ποικίλων ήπιων περιβαλλοντικά δράσεων, με πολλαπλά αναμενόμενα αποτελέσματα στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο.  Ό,τι δηλαδή πρέπει και μπορεί να μας προσφέρει το Γεωπάρκο».

Τέλος ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα.Μαρίνα Πανάγου μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες πρόκειται να συμμετέχουν στην συνάντηση του διοργανώνει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 στην Αθήνα με θέμα  «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO»: Η συμμετοχή της Ελλάδος στο  Διεθνές Πρόγραμμα με σκοπό την συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς άλλων περιοχών και την στήριξη του δικού μας φορέα.




Total
0
Shares
Previous Article
Οι μαθητές/τριες της Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων γιόρτασαν το Π μαζί με τον Κώστα Βαγενά

Οι μαθητές/τριες της Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων γιόρτασαν το Π μαζί με τον Κώστα Βαγενά

Next Article
434179857 947791913361969 8765120025526265683 n 1

Επιτυχημένες αποκριάτικες δράσεις από το ΚΔΑΠ Μουζακίου!

Related Posts

festival volos xorevontaspanellinios 1
Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Βόλο το Φεστιβάλ του Πανελλήνιου Σχολικού Διαγωνισμού «Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Βόλο το Φεστιβάλ του Πανελλήνιου Σχολικού Διαγωνισμού «Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου» Την…