Επιμελητήριο Καρδίτσας: Επιστολή στο Υπ. Περιβάλλοντος για την αύξηση του κόστους ενέργειας στις ελληνικές επιχειρήσεις

Επιμελητήριο Καρδίτσας: Άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του Ν. Καρδίτσας που επλήγησαν από τον «ΝΤΑΝΙΕΛ» - Ενημέρωση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από πλημμύρες - Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Καρδίτσας στην 87η Δ.Ε.Θ. - Τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καρδίτσας - Επαναληπτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καρδίτσας - Ειδική εκδήλωση με θέμα την Πάταξη της Παραοικονομίας και του Παρεμπορίου και την προστασία των στεγασμένων επιχειρήσεων - Συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καρδίτσας - Συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Επιμελητήριο Καρδίτσας

Επιμελητήριο Καρδίτσας: Επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αύξηση του κόστους ενέργειας στις ελληνικές επιχειρήσεις

Το Επιμελητήριο Καρδίτσας απέστειλε στις 12/1/2022 την κάτωθι επιστολή:

Προς: Αξιότιμο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα

Θέμα: «Σχετικά με αύξηση του κόστους ενέργειας στις ελληνικές επιχειρήσεις». 

Κύριε Υπουργέ,

Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνάρτηση με αυτή των καυσίμων και των άλλων πηγών ενέργειας, προκαλούν ασφυκτική πίεση στην ελληνική  ΜικροΜεσαία Επιχείρηση. Οι επιχειρηματίες πληρώνουν ήδη πολύ υψηλούς λογαριασμούς από το καλοκαίρι, αλλά πλέον  η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί.

Το θέμα παίρνει τεράστιες διαστάσεις , ειδικά για τις επιχειρήσεις εκείνες που είναι ενεργοβόρες και αδυνατούν να καταβάλλουν τα χρήματα των αυξημένων (άνω του 200%) λογαριασμών των παρόχων ενέργειας.

Το γεγονός αυτό δυστυχώς οδηγεί στο κλείσιμο των επιχειρήσεων αυτών, με συνέπειες, τόσο στην απασχόληση  όσο και  στα ίδια τα έσοδα του Κράτους, που όλοι αντιλαμβάνονται.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας υποβάλλουμε την κάτωθι συγκεκριμένη πρόταση:

Να γίνει εμπροσθοβαρώς η στήριξη όλων των ΜικροΜεσαίων επιχειρήσεων , έστω για το πρώτο εξάμηνο του 2022 , με κρατική επιχορήγηση σε ποσοστό 80% , για την κάλυψη του κόστους της ρήτρας αναπροσαρμογής  σε όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ,θα λαμβάνουν το 80% του ποσού της ρήτρας αναπροσαρμογής από το Κράτος και το υπόλοιπο 20% από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Έτσι και μόνον έτσι , οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτή την καταστροφική συγκυρία της υγειονομικής και ενεργειακής πανδημίας και κατ’ επέκταση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά τους.

Ως καταναλωτές θα είμαστε όλοι ευνοημένοι λόγω των μικρών ανατιμήσεων στην αγορά και την ίδια ώρα η οικονομία μας θα έχει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης , μέσω της διατήρησης ή και αύξησης της κατανάλωσης καθώς και της κερδοφορίας του «επιχειρείν».

Κύριε Υπουργέ,

Αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι τουλάχιστον Πανευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει ν αντιμετωπισθεί με παρεμβάσεις σημαντικές ,γενναίες και ΑΜΕΣΕΣ από το Κράτος.

Στην ελληνική πραγματικότητα δεν υπάρχει περιθώριο απώλειας ούτε μιας επιχείρησης , ούτε μιας θέσης εργασίας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κάνει τεράστιο αγώνα έως τώρα για ν αντέξουν, πρέπει να τους δώσουμε την ελπίδα ότι οι δυσκολίες τελειώνουν κι ότι μαζί με το τέλος της πανδημίας, ανοίγονται πολλές προοπτικές ανάπτυξης κι ευημερίας

Σας  ευχαριστούμε και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Κώστας Ζυγογιάννης

Total
0
Shares