Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ενημέρωση του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας για τον κορωνοϊό

COVID19-ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

 

Η διατήρηση της ψυχραιμίας, η σύνεση, η ηρεμία, η τήρηση των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού η τήρηση της ατομικής διατροφής και υγιεινής, η εμπιστοσύνη στους θεράποντες ιατρούς μας και στις δομές υγείας της χώρας μας, δομούν τα στοιχεία εκείνα που θα αποτελέσουν το δυνατότερο και αποτελεσματικότερο μέτρο απέναντι στην νέα παγκόσμια απειλή που ακούει στο όνομα κορωνοϊός 2019-nCoV.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε και ενημέρωσε τα μέλη του για την αντιμετώπιση και διαχείριση των περιστατικών που μπορεί να προκύψουν.

Υπάρχει στενή επικοινωνία με τους συναδέλφους καθώς επίσης και με τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας και τον Διοικητή του Γ.Ν. Καρδίτσας για την κατάσταση και το βαθμό ετοιμότητας αντιμετώπισης περιστατικών.

Ο συντονισμός των ιδιωτών ιατρών, του ΕΚΑΒ και των δομών υγείας φάνηκε άλλωστε πως λειτούργησε άψογα στο ύποπτο περιστατικό που αντιμετωπίστηκε με παραδειγματικό τρόπο στην περιοχή μας.

Η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, τόσο στο κοινό, όσο και στους φορείς είναι συνεχής και αποτελεσματική. Επίσης τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αναβολή των εκδηλώσεων σίγουρα ήταν δυσάρεστα, αλλά ίσως τα μοναδικά που βοηθούν την διακοπή μετάδοσης της νόσου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος συμφωνεί με τη λήψη μέτρων προστασίας με γνώμονα την διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και το δημόσιο συμφέρον. Τις επόμενες ημέρες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Βρισκόμαστε στη φάση 2, στο σημείο όπου ο ιός είναι πλέον στη χώρα μας. Χρειάζεται να τηρήσουμε αυστηρά τις διαδικασίες και να παρέμβουμε περιορίζοντας τους οδούς μετάδοσης. Το νέο στέλεχος κορωνοϊού εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτάρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 έως 5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με βάση την κινέζικη εμπειρία, τουλάχιστον το 80% των κρουσμάτων είναι ήπια, το 15% θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο και σχεδόν το 5% εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο κάθε ασθενής επιμολύνει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά με την εποχική γρίπη, κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα). Η χρήση κατάλληλης μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που νοσούν στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται και για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) τα οποία είναι πιθανότερο να νοσήσουν βαρύτερα.

Πρέπει αδιαπραγμάτευτα να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Έτσι όταν κάποιος έχει συμπτώματα ίωσης, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι του, να επικοινωνήσει με το γιατρό του, ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ: 210 5212054 ) ο οποίος και θα τον κατευθύνει υπεύθυνα, δηλαδή εάν πρέπει να μεταφερθεί και πως στις κατάλληλες δομές υγείας. Πρέπει οπωσδήποτε να τηρούμε την διαδικασία. Μην πηγαίνετε άσκοπα στα νοσοκομεία, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης – διασποράς της νόσου. Πρέπει να πάρουμε δυναμικές λύσεις και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Να ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης.

Είναι μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης όλων μας, αγνοώντας τα βάζουμε σε κίνδυνο ανθρώπους και περισσότερο αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Συμβουλευτείτε και εμπιστευτείτε τους θεράποντες ιατρούς σας. Οι δομές υγείας του νομού μας, παρόλα τα προβλήματα λειτουργούν υποδειγματικά χάρη στην αυτοθυσία και στο υψηλό επίπεδο του επιστημονικού προσωπικού προσφέροντας τα μέγιστα στους κατοίκους του νομού μας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας βρίσκεται σε επαγρύπνηση, έτοιμος να παρέμβει ουσιαστικά, εφόσον αυτό χρειαστεί. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα μέλη μας, με όλους τους φορείς, τις δομές υγείας του νομού μας και με τον Π.Ι.Σ προκειμένου να βοηθήσουμε και να ενημερώσουμε σε ότι αφορά τους πολίτες του νομού μας έχοντας πάντα ως στόχο το δημόσιο συμφέρον.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΠΑΝΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ
Total
0
Shares
Previous Article

Η γιατρός Μαρία Πευκιανάκη θα δέχεται ασθενείς και θα μπορεί να εξετάζει πλέον και στην περίοχη μας!

Next Article
Δώδεκα μετάλλια για την ΑΚΑΚ στους Πανελλήνιους Χειμερινούς Αγώνες

Δώδεκα μετάλλια για την ΑΚΑΚ στους Πανελλήνιους Χειμερινούς Αγώνες

Related Posts

Mitsotakis Mouzaki eksofyllo
Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι Φωτογραφίες: Πέτρος Ζιώγας Βίντεο: Νίκος…
2o dimotiko sxooleio mouzakiou museotek.net
Διαβάστε περισσότερα

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης Συνεργασία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”