Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ενημέρωση των μελών της πραγματοποίησε η Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»

Συνάντηση των μελών της Κίνησης «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 4/10/2017, στο Μουζάκι, με σκοπό την ενημέρωση τους και τη συζήτηση για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις στα ζητήματα των προωθούμενων μικρών υδροηλεκτρικών και αιολικών πάρκων στην Οξυά.

Η ενημέρωση και η συζήτηση που επακολούθησε ξεκίνησε με το ζήτημα των ημερίδων, τις οποίες η Κίνηση, από κοινού με το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς, διοργάνωσαν σε Αθήνα και Μουζάκι την περασμένη άνοιξη με θέμα τις ΑΠΕ και τα σχεδιαζόμενα στο χωριό της Οξυάς μικρά υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα και οι οποίες συνέβαλαν ν’ αναδειχθεί ακόμα περισσότερο το θέμα στους Οξυώτες και να ενημερωθούν αυτοί πιο διεξοδικά, να ευαισθητοποιηθούν αρμόδιοι επιστήμονες και υπηρεσίες, ορισμένοι εκ των οποίων έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την περιοχή μας, κ.λ.π..

Ακολούθησε ενημέρωση και συζήτηση επί των αποτελεσμάτων που είχαν οι ενέργειες ενάντια στην εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού (προαπαιτούμενου για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου) στη θέση «Προφήτης Ηλίας Οξυάς», οι οποίες ναι μεν αρχικά καρποφόρησαν, τελικά, όμως, και μετά από την θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, η αίτηση της ενδιαφερόμενης εταιρίας εγκρίθηκε κατά νόμο από την αρμόδια δασική Υπηρεσία. Ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περίπτωση απασχόλησε το ζήτημα της με αριθμό 339/2012 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, που ήδη από το έτος 2012 γνωμοδοτεί θετικά για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο ίδιο σημείο, θέμα για το οποίο, παρά τα σχετικά αιτήματά μας, ο Δήμος Μουζακίου αρνείται να μας παράσχει ενημέρωση και διευκρινίσεις. Επιπλέον, τονίστηκε ιδιαίτερα πως η Κίνηση θα παρακολουθεί με κάθε προσοχή την τήρηση όλων όσων από τη σχετική νομοθεσία και τις πράξεις αδειοδότησης προβλέπονται για την εγκατάσταση του εγκριθέντος ανεμολογικού ιστού στη θέση «Προφήτης Ηλίας» και αποφασίστηκε η αντίδραση με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο σε περίπτωση παραβάσεων από την εταιρία, αθέτησης υποχρεώσεων, κ.λ.π..

Την ενημέρωση διαδέχθηκαν τα ζητήματα των σχεδιαζόμενων στο χωριό μας μικρών υδροηλεκτρικών, για τα οποία επισημάνθηκε κατ’ αρχήν η συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό, που υποσχέθηκε πως θα ελέγξει ότι αφορά στην αρμοδιότητά του, με βάση τις θέσεις που αναπτύξαμε και το σχετικό υπόμνημα που καταθέσαμε. Και αποτελεί γεγονός ότι σήμερα η ενδιαφερόμενη εταιρία, που βρίσκονταν σε τελικό στάδιο αδειοδότησης για το έργο και συγκεκριμένα πριν την έκδοση αρμοδίως της άδειας εγκατάστασής της, ήδη έχει καταθέσει νέα τροποιητική μελέτη ζητώντας τροποποίηση των αρχικών πράξεων αδειοδότησής της, με τις σχετικές αποφάσεις να εκκρεμούν. Ακόμα  ζήτησε και εγκρίθηκαν αρμοδίως αλλαγές στις συντεταγμένες των σημείων υδροληψίας και εγκατάστασης του σταθμού παραγωγής του έργου, κ.λ.π..

Ακόμα, επισημάνθηκε η ιδιαίτερη σημασία της κατάθεσης από το Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κο Σπύρο Λάπα, μετά και από αλλεπάλληλα δικά μας αιτήματα, ερώτησης στη Βουλή των Ελλήνων για το θέμα των μικρών υδροηλεκτρικών στο χωριό μας και των παραβάσεων, ελλείψεων, κ.λ.π., που τα συνοδεύουν, η οποία, όμως δεν απαντήθηκε ούτε συζητήθηκε μέχρι σήμερα, παρά τα όσα στο νόμο ορίζονται.

Αναφορά έγινε, ακόμα, και στην επίσκεψη, μετά από δική μας σχετική πρόσκληση αλλά και των αποτελεσμάτων των ημερίδων που πραγματοποιήσαμε σε Αθήνα και Μουζάκι, κλιμακίου ειδικών επιστημόνων  του ΕΛΚΕΘΕ, που ερεύνησε το ποτάμι του χωριού μας, επιβεβαιώνοντας τον ιδιαίτερα σημαντικό φυσικό πλούτο που διαθέτει, τονίζοντας, παράλληλα, πως αποτελεί παράλειψη των αρμόδιων αρχών η μη συμπερίληψή του στα ορεινά υδάτινα σώματα της πατρίδας μας.

Συζήτηση έγινε και για την ύπαρξη αιτήματος της εταιρίας ΝΑΝΚΟ Α.Ε. για αδειοδότηση και τρίτου υδροηλεκτρικού στο ποτάμι του χωριού μας, όπως από καιρό επισημαίνεται τόσο από το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς, όσο και από την Κίνησή μας,  πλην όμως κάποιοι αρνούνται ν’ αποδεχθούν.

Τους παραβρισκόμενους απασχόλησε και η «ημερίδα» που τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποιήθηκε από το Δήμο  Μουζακίου και την Τοπική Κοινότητα Οξυάς με αποκλειστικό θέμα αυτό του μικρού υδροηλεκτρικού στη θέση «Μελίσσι», παρόντων και των ιδιοκτητών της ενδιαφερόμενης εταιρίας. Μια συνάντηση που, κατά την ομολογία και του ίδιου  του κου Δημάρχου, παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν ελάχιστοι Οξυώτες  και κατά την οποία αναδείχθηκαν, μετά από δικές μας παρεμβάσεις, πολλές από τις παρατυπίες και τα ανακριβή στοιχεία που χρησιμοποίησε η ενδιαφερόμενη εταιρία για την αδειοδότησή της.   Στα μέλη της Κίνησης επισημάνθηκε πως για όλα τούτα καθώς και για την εγκατάσταση του σταθμού παραγωγής του έργου εντός των ορίων γειτονικού χωριού, κάτι για το οποίο αρκετοί συγχωριανοί μας προβληματίζονται ιδιαίτερα,  διοργανωτές της ημερίδας και ιδιοκτήτες της εταιρίας ισχυρίστηκαν πως δεν αποτελούν λόγους  για τη ματαίωση του έργου, για το οποίο, όπως είπαν, οι σχετικές άδειες – έστω και με τέτοια στοιχεία – έχουν ληφθεί.  Ακόμα, επισημάνθηκε ότι  Δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος του χωριού της Οξυάς δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τα προσπάθειές τους για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων και απάντησαν αρνητικά ακόμα και στην πρόταση του εκπροσώπου μας να συζητηθεί το θέμα με τους Οξυώτες από «μηδενική βάση».

Τέλος, από τη συνάντηση κρίθηκε σκόπιμη η μετατροπή της Κίνησης «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς» σε επίσημο και αναγνωρισμένο κατά νόμο Σωματείο, αποκλειστικά, όμως, και μόνο με περιβαλλοντικούς σκοπούς, Καταστατικό, όργανα διοίκησης, κ.λ.π.. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, ωστόσο, αποφασίστηκε να συζητηθεί εκ νέου στο άμεσο προσεχές διάστημα, προκειμένου η σχετική πρόθεση να γνωστοποιηθεί  προηγουμένως  κατά το δυνατό ευρύτερα, τόσο δια του Τύπου όσο και με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο και τρόπο, στα ανά την Ελλάδα (και όχι μόνο ) μέλη και υποστηρικτές της Κίνησης.

Από την Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»




Total
0
Shares
Previous Article

Απογευματινή εκδήλωση του Αρχ. Λαογρ. Πολ. Συλλόγου Μουζακίου «ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ»

Next Article

Εντοπίστηκε υδροπονική καλλιέργεια κάνναβης σε διαμέρισμα

Related Posts

stavrosis Iisous
Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μουζακίου

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μουζακίου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ…
kanalia kopsimo kladiwn plateia
Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκαν δύο αιτήματα της Προέδρου Καναλίων μετά από άμεση ανταπόκριση του Αντιδημάρχου κ.Κώστα Σκρέτα

Ολοκληρώθηκαν δύο αιτήματα της Προέδρου Καναλίων μετά από άμεση ανταπόκριση του Αντιδημάρχου κ.Κώστα Σκρέτα Απομάκρυνση ξερών κλαδιών από…