ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Συγκέντρωση-συζήτηση με τους συναδέλφους αναπληρωτές – Τρίτη 15/2 – Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας

ΕΛΜΕ Καρδίτσας

ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Συγκέντρωση-συζήτηση με τους συναδέλφους αναπληρωτές – Τρίτη 15/2 – Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας

Η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία επέφερε κι άλλες αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, προωθώντας την μεγαλύτερη ελαστικοποίησή τους, ώστε να θυμίζουν και να προσεγγίζουν όλο και περισσότερο τη «ζούγκλα» του ιδιωτικού τομέα:

  • Τη θεσμοθέτηση του προσωρινού αναπληρωτή με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας, για την κάλυψη έκτακτων κενών ή για τηλεκπαίδευση, λόγω κορωνοϊού.
  • Για τους προαναφερθέντες αναπληρωτές μπορεί να μην ανανεωθεί η σύμβασή τους -κοινώς θα απολυθούν- με απόφαση των Διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας. Αυτοί, σαν εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα, εκτιμούν οι ίδιοι αν εξακολουθούν να είναι αναγκαίοι οι συνάδελφοι. Στην περσινή χρονιά είχαμε τέτοιου είδους απολύσεις!!! Μάλιστα, και οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων εισηγούνται – γνωμοδοτούν στο αν θα συνεχίσουν την εργασία τους οι συνάδελφοι.
  • Δίνεται επίσης η αρμοδιότητα-δυνατότητα στου Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας να προσλαμβάνουν ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς για την κάλυψη διδακτικών αναγκών έξω από πίνακες. Γίνονται ταυτόχρονα προϊστάμενοι-εργοδότες, που και απολύουν και προσλαμβάνουν…

Ουσιαστικά, όλα τα παραπάνω αποτελούν διατάξεις που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους αναπληρωτές ως εργαζόμενους β’ κατηγορίας. Οι συνάδελφοι θα πρέπει να λένε και «ευχαριστώ», αν δουλεύουν για λίγους μήνες τον χρόνο, χωρίς τα δικαιώματα που έχει το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Φέτος, μάλιστα, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα. Αφού η κυβέρνηση ξεμπέρδεψε και με τις άδειες ειδικού σκοπού και μείωσε την άδεια νόσησης στις 5 μέρες, μετέτρεψε τους τρίμηνους αναπληρωτές σε εκπαιδευτικούς «εβδομαδιαίας χρήσης». 3.000 (!) εκπαιδευτικοί αλλάζουν σχολεία ανά βδομάδα, ανάλογα με τις εντολές που θα τους δώσει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και καλύπτουν όπως-όπως λειτουργικές «τρύπες», για «ό,τι ήθελε προκύψει»! «Θα λείψει ο συνάδελφος για 6 μέρες;;; στείλε τον τριμηνίτη στη θέση του!». «Λείπει βιολόγος στείλε τον οικονομολόγο στη θέση του!!!» Μιλάμε επί της ουσίας για εκπαιδευτικούς «μπαλάκια», που μεταφέρονται συνεχώς από το ένα σχολείο στο άλλο και από το ένα τμήμα στο άλλο, χωρίς κανένα δικαίωμα. Τους τριμηνίτες –που μόνο κατ’ όνομα συνδέονται με τον COVID- τους χρησιμοποιούν για να καλύψουν πάσης φύσεως κενά, καθιστώντας τους μια νέα «κανονικότητα».

Γνωρίζουμε επίσης, ότι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί έχουν ελάχιστα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στις άδειες που -ιδίως εν μέσω πανδημίας- θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο. Επίσης, οι συνάδελφοι με τρίμηνες συμβάσεις αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους μέχρι και τα self–test, αφού το ΥΠΑΙΘ δεν έλυσε ούτε καν αυτό το πρόβλημα! Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι συνάδελφοι, όπως το πρόβλημα της στέγασης. Πολλοί δεν μπορούν να βρουν σπίτι που να ενοικιάζεται για 3 μήνες, ενώ άλλοι, όταν βρουν, το χρυσοπληρώνουν.

Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για να συνεχίζονται αυτές οι τρίμηνες συμβάσεις. Διευκρινίζουμε ότι οι συνάδελφοι που εργάζονται με τρίμηνες συμβάσεις δεν πρέπει να απολυθούν και θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να διδάσκουν μαθήματα α΄ και β΄ ανάθεσης. Να σημειωθεί ότι ζητήσαμε ως ΕΛΜΕ, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΔΕ, να αποτυπωθεί γραπτώς το πλαίσιο διδακτικών καθηκόντων αυτών των συναδέλφων μας. Το επιχείρημα των έκτακτων προσλήψεων λόγω πανδημίας καταρρέει, καθώς η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι δεν καλύπτουν κενά που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, αλλά λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

elme karditsas

Αποδεικνύεται έτσι, ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις ήρθαν για να μείνουν και αποτελούν κομμάτι του σχεδίου όλων των κυβερνήσεων για επέκταση της ευέλικτης απασχόλησης! Η Κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία, για να παγιώσει την πρόσληψη εκπαιδευτικών, όποτε και για όσο θέλει. Θρυμματίζει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία. Αφαιρεί εκείνα τα δικαιώματα που οριοθετούν την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού, μετατρέποντας την δουλειά σε δουλεία.    

Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι πάντα ζήτημα «πρώτης γραμμής» για τους εργαζόμενους. Άλλωστε, η προσπάθεια για την επιβολή της αξιολόγησης συνδέεται με αυτό το ζήτημα. Επομένως, η εναντίωση στις ελαστικές σχέσεις εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για το σωματείο.

Αναπληρωτές και μόνιμοι πρέπει, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων μας, να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα.  

ΜΑΖΙΚΟΙ, ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ – ΟΧΙ στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Κατάργηση του θεσμού των τρίμηνων

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ με τα σωματεία μας, συμμετέχουμε και αποφασίζουμε στις Γενικές Συνελεύσεις μας. 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας καλεί όλους τους συναδέλφους αναπληρωτές σε συζήτηση, την Τρίτη 15/2, στις 7μμ, στο Εργατικό Κέντρο

Να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και σκέψεις, να βρούμε κοινό βηματισμό, να ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ.

Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΑΛΕΞΗΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣTotal
0
Shares
Previous Article
gsee

Η ΓΣΕΕ για το θάνατο του Γενικού Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων Παναγιώτη Διαμαντόπουλου

Next Article
kolovos giannis

Επιστολή ανεξαρτητοποίησης του Τοπικού Συμβούλου Ιωάννη Λ. ΚολοβούTotal
0
Share