Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις ΑΪΛΙΑΤΙΚΑ 2017 στην Οξυά


Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις θρησκευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα με την επωνυμία ΑΪΛΙΑΤΙΚΑ 2017, που έγιναν στο πλαίσιο του παραδοσιακού πανηγυριού του Προφήτη Ηλία, από 19 έως και 22 Ιουλίου, με τη συμμετοχή και του Συλλόγου μας, συμβάλλοντας ενεργά στη διάσωση του κορυφαίου πανηγυριού του χωριού μας.

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του Αηλιά όπου με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας, τον οποίο παρακολούθησε πλήθος πιστών από την Οξυά και τα γειτονικά χωριά. Ανήμερα του Αηλιά, στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, χοροστατούντων των ιερέων των δύο ενοριών του χωριού μας, πατέρα Κωνσταντίνο Τόλια και πατέρα Σωτήριο Γκέκα, τελέσθηκε το πανηγυρικό συλλείτουργο με την ιερά ακολουθία και το ύψωμα του Αγίου, παρουσία προσκυνητών, κατά γενική ομολογία περισσότερων των προηγούμενων χρόνων, παρά το εργάσιμο της ημέρας. Με το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων, ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με μουσική από τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίχτες.

Την επόμενη ημέρα (21-7-2017) βραδινές ώρες, μετά από εισήγηση του Κώστα Δ. Μπλέτσα και αποδοχή του αιτιολογικού της από την οργανωτική επιτροπή του πανηγυριού, πραγματοποιήθηκε και η αναγγελθείσα ελεύθερη συζήτηση, με θέμα τη βιωσιμότητα των παραδοσιακών πανηγυριών του χωριού μας. Η εν λόγω συζήτηση δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή και δεν αποκλείεται να οφείλεται και στη διχαστική απόφαση εναντίωσης με προσβλητικές εκφράσεις σε δημόσιο κάλεσμα για μη συμμετοχή, που απηύθηνε ο Λαογραφικός Αρχαιολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας», συντασσόμενος εμμέσως με απόψεις, αφού μέχρι σήμερα παρά την ευκολία γραφής επί παντός επιστητού, σε ουδεμία δημόσια αναφορά ή ανακοίνωση στα μέλη του προέβη, για τους ανώνυμους τελευταία ρουφιανοκονδυλοφόρους.

Η τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων ήταν βραδιά χορού και θεάτρου, από τις αντίστοιχες ομάδες του συλλόγου μας. Η χορευτική ομάδα με άψογο συγχρονισμό, παρουσίασε χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας δημιουργώντας κλίμα ευφορίας και υπερηφάνειας, κερδίζοντας επάξια το χειροκρότημα για το αποτέλεσμα. Ακολούθησε η θεατρική παράσταση, παρουσιάζοντας την αισθηματική κωμωδία του Ντίνου Κορδώση «Οι γαρουφαλλιές του Μπαρμπα-Θανάση». Μετά το κλείσιμο της αυλαίας, εκπρόσωπος των συντελεστών της θεατρικής ομάδας ευχαρίστησε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην πολύτιμη προσφορά του Ντίνου Κορδώση για τη συγγραφική και σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης. Παίρνοντας το λόγο ο δημιουργός αναφέρθηκε στην υπόθεση του έργου και την πολύτιμη συμβολή για τη συγγραφή του στο βιβλίο του συγχωριανού μας, δάσκαλου Γιώργου Ηλ. Πάττα «Ιστορία και παράδοση της Οξυάς Καρδίτσας και της περιοχής των Αγράφων» αλλά και τις υποδείξεις των μελών της θεατρικής ομάδας. Τέλος ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της θεατρικής αυτής παράστασης αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους o Δήμαρχος του Δήμου Μουζακίου Γεώργιος Κωτσός, ο Αντιδήμαρχος Επαμεινώνδας Γκινής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία Τόλια και Χρήστος Γκαραβέλας, ο Πρόεδρος Τ.Σ. Οξυάς Λάμπρος Ευθυμίου, ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Λαογραφικού Αρχαιολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας».

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ευχαριστεί τα εκκλησιαστικά συμβούλια των ενοριών Αγίου Δημητρίου και Αγίας Τριάδας για τη συμβολή στη διοργάνωση του πανηγυριού, τον Πρόεδρο του Τ.Σ. Οξυάς για την παραχώρηση σε μέλη της χορευτικής ομάδας δωματίων φιλοξενίας, τον υπεύθυνο χορευτικού Θανάση Τσιγαρίδα, τη δασκάλα Χριστίνα Μαλάμου, τα μέλη Θοδωρή Κ. Ασημάκη, Μάριο Αλ. Πάτα, Δημήτρη Αθ. Τσιγαρίδα, Γιάννη Γαλανόπουλο, Θανάση Β. Πιτσάβα, Χρύσα Απ. Γκέκα, Ζωή Μπάρκα, Θωμαΐς Β. Βούζα, Περσεφόνη Αθ. Τσιγαρίδα και την μικρούλα Μυρτώ Ν. Βούζα. Τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Ντίνο Κορδώση, τον υπεύθυνο θεατρικής ομάδας Παντελή Κωνσταντάκη, τα μέλη Γεωργία Δ. Θεοδωράκη, Βασιλική Χρ. Μπλέτσα, Δήμητρα Π. Κωνσταντάκη, Βασιλεία Κ. Μπλέτσα, Θανάση Β. Πιτσάβα, Δημήτρη Χρ. Μπλέτσα , Κώστα Δ. Μπλέτσα, τον Στέφανο Κωνσταντινίδη για τη μίξη και επεξεργασία στο τραγούδι, τη Νάνση Κορδώση για το τραγούδι, τον Μιχάλη Κ. Γκέκα για τη μίξη και επεξεργασία στα υπόλοιπα ακούσματα και τον Ηλία Π. Βασιλό για τη ρύθμιση ήχου, φωτισμού και μουσικής.

Η προθυμία όλων των μελών και η αγάπη για τον τόπο τους, φάνηκε από την άμεση ανταπόκριση συμμετοχής, τον κόπο που κατέβαλαν και τα έξοδα που δαπάνησαν. Επίσης ευχαριστεί τον Αχιλλέα Κ. Ζαχαρό για τα εδέσματα που προσέφερε στο τέλος της βραδιάς και τέλος ευχαριστεί όλους τους συγχωριανούς και φίλους που συμμετείχαν στις παραπάνω εκδηλώσεις.

Σύλλογος Απανταχού Οξυωτών Ν.Καρδίτσας “Ο Αγ.Δημήτριος”

[supsystic-gallery id=68 position=center]


Total
0
Shares
Previous Article

Σεμινάρια πρώτων βοηθειών την Κυριακή 6 Αυγούστου στην Δρακότρυπα

Next Article

Συνάντηση με τον Υπ. Υγείας ζητεί το ΔΣ της ΕΝΠΕ

Total
0
Share