Διοργάνωση 1ου ορεινού αγώνα Γεντίκι Trail 1, The secret mountain

Και πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Καλοχώρι (Ν. Λάρισας) με την ονομασία « Νεσσωνίδος Όρος»

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 10 π.μ

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο 1ος ορεινός αγώνας στην περιοχή Γεντίκι το οποίο απέχει 10 χλμ από το κέντρο της Λάρισας κατευθυνόμενοι προς το Συκούριο. Η διαδρομή του αγώνα ακολουθεί σηματοδοτημένο μονοπάτι, η απόσταση είναι 17 χλμ και η θετική υψομετρική 1278μ. Η έναρξη του αγώνα θα γίνει στις 10.00 π.μ και αναμένεται να διαρκέσει 5 ώρες για τον τελευταίο αθλητή. Η απονομή των μεταλλείων και των αναμνηστικών θα γίνει στο Καλοχώρι Λάρισας.

Παράλληλα με τον αγώνα θα πραγματοποιηθούν στο Καλοχώρι και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα έχουν ως κύριο στόχο την ανάδειξη των πολιτισμικών και λοιπών πόρων του όρους με κύρια εστίαση στον περίφημο πράσινο θεσσαλικό λίθο, το μάρμαρο με το οποίο στολίστηκε η Αγιά Σοφιά και άλλα μνημεία παγκοσμίου φήμης, το οποίο θα παρουσιάσει ο Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ Βασίλειος Μέλφος.

Ταυτόχρονα θα γίνει μια πρώτη γνωριμία με παραδόσεις και τοπικά προϊόντα των τριών παρακείμενων χωριών, Καλοχώρι, Νέσσωνας, Χειμάδι, με επίσκεψή τους, με έκθεση φωτογραφιών, παρουσίαση δρώμενων από τα παιδιά του σχολείου και με τοπικά εδέσματα από τις γυναίκες των χωριών και επίσκεψη σπιτιών Cob στον Νέσσωνα.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας οι διοργανωτές σημείωσαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Ένας δύσκολος, απαιτητικός αγώνας για δυνατούς αθλητές, διεξάγεται την Κυριακή στο Γεντίκι και τη γύρω περιοχή. Είναι ο πρώτος αγώνας που διοργανώνουμε εκεί και πιστεύω ότι θα γίνει θεσμός. Ο αγώνας αυτός γίνεται με την ένωση των δυνάμεων όλων των φορέων της περιοχής. Περιφέρεια, Δήμος Τεμπών, Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων, Σύλλογος γυναικών, Μορφωτικοί σύλλογοι, Υπαίθριος Ζωή, εθελοντές, χορηγοί κ.α. Είναι άλλο ένα στοίχημα που κερδίζουμε και μια νίκη του δρομικού κινήματος και των λαϊκών αγώνων. Αυτές οι διοργανώσεις πέραν του ότι δίνουν τη δυνατότητα στους αθλητές να συνεχίζουν να κάνουν αυτό που αγαπάνε, είναι και μια φιλοσοφία, γιατί ο αθλητισμός δίνει χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια. Παράλληλα πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων στις περιοχές αυτές, που αναδεικνύουν και τον πολιτισμό, αλλά και τα ευρήματα στη Χασάμπαλη».

Κώστας Κολλάτος – Δήμαρχος Τεμπών: «Την Κυριακή στους πρόποδες του Κισσάβου διεξάγεται ο 1ος ορεινός αγώνας «Νεσσωνίδος Όρος», όπου μέσα από την ευγενή άμιλλα αναδεικνύεται ο περίφημος πράσινος λίθος της Χασάμπαλης, τα αρχαιολογικά ευρήματα, η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, ενώ η εκδήλωση αυτή έχει και πολιτιστική χροιά. Οι Τοπικές Κοινότητες Καλοχωρίου, Χειμαδίου και Νέσσωνα αναδεικνύουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, τη δημιουργικότητα των φορέων και των κατοίκων, ενώ ταυτόχρονα προβάλλουν τον τόπο τους. Να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Περιφερειάρχη και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων, τους τοπικούς φορείς, τους εθελοντές και τους χορηγούς, για τη συμμετοχή και τη συνεργασία.

Αποστόλης Γούλας – Πρόεδρος Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας: «Για 1η φορά διοργανώνουμε τον αγώνα αυτόν στο Γεντίκι, το βουνό που είναι δίπλα στην πόλη της Λάρισας και είναι άγνωστο στους περισσότερους Λαρισαίους. Ο αγώνας είναι 17 χλμ και η υψομετρική που καλούνται οι αθλητές να ανέβουν είναι στα 1200μ. Είναι ένας απαιτητικός αγώνας για αθλητές εξοικειωμένους με το βουνό. Οι παράλληλες πολιτιστικές δραστηριότητες είναι εξίσου σημαντικές και χαιρόμαστε όλοι που οι τοπικές κοινωνίες αγκάλιασαν αυτή την διοργάνωση.»

Βασιλική Τόπη – Μέλος του Συλλόγου Γυναικών Καλοχωρίου: «Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις που θα γίνουν με αφορμή τον αγώνα αυτό και διοργανώνουμε γευσιγνωσία με τοπικά παραδοσιακά εδέσματα. Μακάρι οι εκδηλώσεις αυτές να γίνουν θεσμός και να αναδείξουν την περιοχή»

Agonas gentiki

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανωνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλία,το Δήμο Τεμπών, το Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Λάρισας, το Δημοτικό Σχολείο & νηπιαγωγείο Καλοχωρίου – Σύλλογος Γονέων, το Μορφωτικό Σύλλογο Χειμαδίου, την Ομάδα περιπατητών Χασάμπαλης, το Σύλλογο Υπαίθριος Ζωή, τις Τοπικές κοινότητες Kαλοχωρίου & Νέσσωνος, το Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλοχωρίου, το

Σύλλογος Γυναικών Καλοχωρίου, την Ομάδα Cob (Κοινωνικός συνεταιρισμός) και με τη συνδρομή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Π. Λάρισας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρεθήκαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Παιδής, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας  κ. Γιώργος Ζήγρας, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου και στέλεχος της Περιφερείας Θεσσαλίας Στέλιος Δημότσιος, ο προϊστάμενος του τμήματος Αθλητισμού κ. Σταύρος Χατζηλάκος, ο Πρόεδρος της Υπαίθριου Ζωής κ. Κούκος, ο Αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Καλοχωρίου κ. Απόστολος Τσιμπούκης, και τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Καλοχωρίου Βιβή Αργύρη και Βασιλική Νάρη.

Πρόγραμμα

Αναχώρηση λεωφορείου από την πλατεία Αγ. Βελισαρίου 8.15 (Λάρισα-Γεντίκι -Καλοχώρι-Λάρισα)

10.00 Έναρξη αγώνα

10.30 Ξενάγηση για τους επισκέπτες στους χώρους εξόρυξης του πράσινου λίθου.

Έναρξη επίσκεψης στα σπιτάκια Cob στον Νέσσωνα (έως 15.30)

12.00 αγώνας 400 μέτρων των μαθητών του Δ.Σ Καλοχωρίου

12.30 Ομιλία του Επικ. Καθηγητής, τμήμα γεωλογίας Α.Π.Θ. .Βασίλειου Μέλφου με θέμα: «Τα αρχαία λατομεία της Χασάμπαλης και οι χρήσεις του πράσινου λίθος της Χασάμπαλης»

13.00 παράσταση- δρώμενο από ομάδα μαθητών του Δ.Σ Καλοχωρίου ( Ποιήματα, χοροί, τραγούδια)

Λειτουργία έκθεσης φωτογραφίας.

14.45 Απονομή μεταλλείων και βραβεύσεις Δ.Σ καλοχωρίου.

15.15 Γευσιγνωσία, τοπικά παραδοσιακά εδέσματα προς τιμή των αθλητών και επισκεπτών.

gentiki
Total
0
Shares