Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου: Με ποια κρατική μέριμνα ανοίγουν τα σχολεία;

2 Απρίλη: Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου - 11 Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού - Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Με ποια κρατική μέριμνα ανοίγουν τα σχολεία;

Γράφει η Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

πρ.Βουλευτής Σύριζα -ΠΣ Καρδίτσας


 Μετά από  δύο χρόνια πανδημίας ,με την εκπαίδευση «κλειστή»,είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν κανονικά φέτος τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.Η επάνοδος και παραμονή των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον  επιβάλλεται να γίνει με αποτελεσματικό και βιώσιμο σχεδιασμό. Η μακρά περίοδος απομάκρυνσης των μαθητών όλων των βαθμίδων από το σχολικό περιβάλλον είναι παιδαγωγικά, κοινωνικά και κυρίως μορφωτικά καταστροφική.

 Πέρυσι  είχαμε αρνητικό ρεκόρ, ως χώρα,για το μεγαλύτερο διάστημα  με κλειστά σχολεία στην Ευρώπη .

 Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Ειδικών, είχε προτείνει ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας στα σχολεία, τη μείωση του αριθμού των μαθητών. Αντίθετα,  η κυβέρνηση πέρυσι , προχώρησε με νόμο στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, ενώ φέτος προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων.

 Πριν την  έναρξη της σχολικής χρονιάς ήταν αναγκαίο να γίνουν άμεσες και σοβαρές παρεμβάσεις, ώστε να  ενισχυθεί  το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας  μαθητών, φοιτητών  , εκπαιδευτικών και γονέων. Ιδιαίτερα φέτος ,που οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα σχολεία ενδέχεται να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

 Αλλά με  ποιον τρόπο ανοίγουν  τα σχολεία φέτος;

-Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια «ανοίγουν» και  η εκπαιδευτική κοινότητα   βρίσκεται  στη δίνη της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας ενώ   κυβέρνηση και υπουργείο παιδείας     συγκαλύπτουν  επικοινωνιακά την απόλυτη προχειρότητα χειρισμού του θέματος.

 -Τα σχολεία ανοίγουν με υπεράριθμο ανα αίθουσα μαθητικό πληθυσμό .

 Σε  μια περίοδο που η μετάλλαξη του ιού Δέλτα,  όπως λένε οι επιστήμονες, είναι εξίσου επιθετική στα παιδιά ,περίπου 1 εκατομμύριο μαθητές , ειδικά στις μεγάλες πόλεις , θα στοιβαχτούν  σε τάξεις των 20-27 ατόμων .Το  υπουργείο Παιδείας δεν έπραξε απολύτως τίποτα ώστε να επιτευχθεί η αραίωση  πολυπληθών σχολικών τμημάτων.

Τα σχολεία ανοίγουν,

 Χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας , με σαθρά υγειονομικά πρωτόκολλα και μόνο όπλο το εμβόλιο.

 Χωρίς  αξιόπιστο μηχανισμό ιχνηλάτησης  και  διενέργεια αξιόπιστων τεστ , με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

 Χωρίς βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία ,με σχολαστική καθαριότητα ,αφού η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τους δήμους ,ώστε να προσλάβουν  τον κατάλληλο αριθμό σχολικών καθαριστριών(αντίθετα μειώνει τις ώρες στις σχολικές καθαρίστριες).

 Εγκληματικό λάθος είναι αυτό που προβλέπεται  στο υγειονομικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των σχολείων φέτος:  ένα τμήμα θα κλείνει μόνο όταν αρρωσταίνει από covid το 50%+1 των μαθητών!

 Οι επιστήμονες εκφράζουν  έντονες ανησυχίες  γι αυτό και τονίζουν ότι  έτσι μπορεί από κάθε τμήμα  να έχουμε 100 με 150 κρούσματα στην κοινότητα.

 Η κυβέρνηση  δύο χρόνια τώρα καλλιεργεί εντάσεις στην εκπαίδευση.Επενδύει στην πόλωση και το διχασμό της κοινωνίας. Δεν εξαντλεί το διάλογο και την  πειθώ  ώστε να εμπεδωθεί ότι ο εμβολιασμός αποτελεί την κρίσιμη και αναγκαία παρέμβαση πρόληψης για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού .

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι μεγάλες….

Απέναντι στους μαθητές  και τους φοιτητές που έχουν μείνει μακριά από τα σχολεία τους σχεδόν  ενάμιση χρόνο.

Απέναντι στις  αγωνίες και τα όνειρά τους ,για το παρόν και το μέλλον τους.

Απέναντι στις οικογένειές τους  που προσδοκούν   ένα καλύτερο μέλλον για τα  παιδιά τους   αλλά και ανησυχούν  για την ασφάλειά τους  αμφισβητώντας τα κυβερνητικά μέτρα.

Απέναντι στους  εκπαιδευτικούς, που θέλουν να δώσουν ουσιαστική μόρφωση   αλλά και φέτος καλούνται να υποδεχθούν τους μαθητές σε σχολικές μονάδες ανέτοιμες ν ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες της εποχής.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ,για το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων,  καθ΄ όλη τη διάρκεια της επιδημικής κρίσης ,έχουν κατ’ επανάληψη διατυπωθεί.

Απέναντι στη κυβερνητική ανεπάρκεια, που συνειδητά απαξιώνει κάθε κοινωνικό και δημόσιο αγαθό ,αν δεν τιμολογείται με όρους κέρδους,έχουμε χρέος  να υπερασπιστούμε υγειονομικά, μορφωτικά,ανθρωπιστικά, τη Δημόσια Παιδεία και  την ασφαλή λειτουργία   σχολείων και σχολών.

Πρώτιστη ανάγκη η  χρήση  μάσκας, η καθαριότητα και η τήρηση αποστάσεων(όσο είναι επιτρεπτό)  αλλά και η ενίσχυση των δημόσιων δικτύων σύγχρονης  εκπαίδευσης, η δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών μέσων διδασκαλίας  ,η εφαρμογή εναλλακτικών διδακτικών πρακτικών.Ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού κάθε  βαθμίδας ,με εργασιακές σχέσεις αξιοπρεπείς .Σεβασμός των ειδικών συνθηκών  υγείας κάθε μέλους της εκπαιδευτικής κοινότητας .Ο εξαναγκασμός για εμβολιασμό προκαλεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με όλες του τις δυνάμεις και σε συνεργασία με το σύνολο της εκπαιδευτικής  κοινότητας, θα δώσει τη μάχη για υγειονομικά ασφαλές και παιδαγωγικά επωφελές άνοιγμα των σχολείων.

Ειλικρινείς ευχές σε όλες και όλους για «καλή σχολική χρονιά…. με υγεία ,ασφάλεια  και πρόοδο.

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

Πρ.Βουλευτής Σύριζα Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
entekati septemvriou

11η Σεπτεμβρίου-20 Χρόνια Μετά: Ξεκίνησε η τελετή μνήμης στη Νέα Υόρκη

Next Article
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Καρδίτσας Κώστα Τσιάρα - Κώστας Τσιάρας

Μήνυμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ Κ. Τσιάρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 

Related Posts