Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αστεροειδής – γίγας προσπερνά τη Γη, αλλά θα επιστρέψει απειλητικά…

Αστεροειδής - γίγας προσπερνά τη Γη

Αστεροειδής – γίγας προσπερνά τη Γη, αλλά θα επιστρέψει απειλητικά…

Την ώρα που μάλλον θα κοιμάστε στις 03.15 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ένας διαστημικός βράχος σε μέγεθος λόφου θα προσπερνά τη Γη σε ασφαλή απόσταση, πριν ξαναπεράσει απειλητικά κοντά σε ακριβώς οκτώ χρόνια. Πρόκειται για τον αστεροειδή Άποφι, ο οποίος προκάλεσε ανησυχία όταν ανακαλύφθηκε το 2004, με τους πρώτους υπολογισμούς της τροχιάς του να δείχνουν ότι υπήρχε πιθανότητα 3% να χτυπήσει τη Γη στις 13 Απριλίου 2019.

«Είναι κάτι που συμβαίνει περίπου μία φορά στα 1.000 χρόνια, οπότε προφανώς προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον» είπε στο Space.com η Μαρίνα Μπρόζοβιτς του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια. Η NASA θα χρησιμοποιήσει διαστημικά ραντάρ για να παρακολουθήσει τη διέλευση, αν και πρόσφατα έχασε το καλύτερο όργανό της, το ιστορικό αλλά γερασμένο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο, το οποίο κατέρρευσε τον Δεκέμβριο και είναι απίθανο να ανακατασκευαστεί.

Το Αρεσίμπο «ήταν το ισχυρότερο ραντάρ στον πλανήτη και η απώλεια δεν μπορεί να αντισταθμιστεί. Παρόλα αυτά θα συλλέξουμε καλά δεδομένα» σχολίασε η Μπρόζοβιτς, η οποία ειδικεύεται στα διαστημικά ραντάρ. Ήδη όμως η πορεία του αστεροειδή έχει υπολογιστεί με αρκετή ακρίβεια, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια –όσο πιο μακριά προχωρούν οι εκτιμήσεις στο μέλλον, το περιθώριο αβεβαιότητας αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Στις 13 Απριλίου 2029, ο Άποφις θα ξαναπεράσει σε απόσταση μόλις 32.0000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, περίπου το ύψος όπου κινούνται οι γεωστατικοί δορυφόροι. Θα χρειαστεί μόλις μια ώρα για να διασχίσει τον Ατλαντικό και να χαθεί ξανά στο διάστημα, για να συνεχίσει το ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο. Οι φόβοι ενδεχόμενης πρόσκρουσης αρχικά μετατέθηκαν από το 2029 2036 και μετά στο 2068, έτος για το οποίο δεν έχει αποκλειστεί οριστικά η πιθανότητα πρόσκρουσης.

Σε περίπτωση που έπεφτε στη Γη, το γιγάντιο αντικείμενο από πετρώματα και μέταλλο θα αρκούσε για να καταστρέψει μια μεγάλη πόλη. Είναι εξάλλου εκατοντάδες έως χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από τον αστεροειδή που εξερράγη πάνω από το Τσλιαμπίνσκ της Ρωσίας το 2013 (η διάμετρός του εκτιμάται στα 20 μέτρα) ή το αντικείμενο που ισοπέδωσε ένα ολόκληρο δάσος στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908 (με εκτιμώμενη διάμετρο μερικών δεκάδων μέτρων).

Η αρχική ανησυχία για ενδεχόμενη πρόσκρουση είχε εμπνεύσει το όνομα του Άποφι, μια αιγυπτιακή θεότητα την οποία η NASA περιγράφει ως «δαινονικό όφι που ενσάρκωνε το κακό και το χάος».

Ποιος ήταν ο Απόφις στην αρχαία Αίγυπτο. Ο Απέπ ή Απόφις ήταν αρχαία αιγυπτιακή θεότητα που ενσάρκωσε το χάος και ήταν επομένως ο αντίπαλος του φωτός και της Ma ‘at (σειρά / αλήθεια). Εμφανίζεται στην τέχνη ως γιγαντιαίο φίδι. Το όνομά του ανακατασκευάστηκε από τους Αιγυπολόγους ως * Α’παπ (ï), όπως γράφτηκε ꜥꜣpp (y) και επιβίωσε αργότερα στην κοπτική ως Aphōph. Ο Apep αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Όγδοη Δυναστεία και τιμήθηκε με τα ονόματα του βασιλιά της δεκαετίας της Δυναστείας ‘Apepi και του βασιλιά Υπεκού Αψώπου. Ο Ρα ήταν η ηλιακή θεότητα, ο φέροντας το φως και επομένως ο υποστηρικτής του Ματά. Το Apep θεωρήθηκε ως ο μεγαλύτερος εχθρός του Ra και έτσι δόθηκε ο τίτλος Enemy of Ra, αλλά και ο “Κύριος του Χάους”.

Ως προσωποποίηση όλων όσων ήταν κακό, Apep θεωρήθηκε ως ένα γιγαντιαίο φίδι ή φίδι που οδηγούσε σε τίτλους όπως το Serpent από το Νείλο και το Evil Lizard. Ορισμένες επεξεργασίες ανέφεραν ότι έφτανε 16 μέτρα μήκος και είχε ένα κεφάλι φτιαγμένο από πυρόλιθο. Ήδη σε ένα Naqada I (περίπου 4000 π.Χ.) C-ware (τώρα στο Κάιρο) ένα φίδι ζωγραφίστηκε στο εσωτερικό χείλος σε συνδυασμό με άλλα υδρόβια και της ερήμου ζώα ως πιθανός εχθρός θεότητας, πιθανώς ηλιακής θεότητας, που είναι αόρατη κυνηγώντας σε ένα μεγάλο σκάφος κωπηλασίας.

Επίσης, παρόμοια εχθρικά φίδια, όπως οι εχθροί του θεού του ήλιου, υπήρχαν με άλλα ονόματα (στα κείμενα των Πυραμίδων και τα Κερκένια Κείμενα) ήδη πριν από το όνομα Apep.




Total
0
Shares
Previous Article
Βίντεο της Πολιτικής Προστασίας με οδηγίες για σεισμούς

Βίντεο της Πολιτικής Προστασίας με οδηγίες για σεισμούς

Next Article
Λάρισα: Θολότητα στο πόσιμο νερό, λόγω σεισμού

Λάρισα: Θολότητα στο πόσιμο νερό, λόγω σεισμού

Related Posts

xorodia koimisis theotokou mouzakiou
Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 Η εκδήλωση…
dei podilatikos giros ellados 2024
Διαβάστε περισσότερα

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η ΔΕΗ μεγάλος χορηγός και ονοματοδότης του εθνικού ποδηλατικού Γύρου που αναβαθμίζεται διαρκώς

Θεσσαλονίκη – Αθήνα και Καρδίτσα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι της ΔΕΗ για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ηλεκτρονική υποβοήθηση, με κληρώσεις και δώρο ένα e-bike