Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ασημίνα Σκόνδρα: Η μεταρρύθμιση που κάνει το «χαρτοβασίλειο» ανάμνηση

asimina skondra pierakakis

 Δεν υπάρχει πολίτης σε αυτή τη χώρα, που να μην έχει ταλαιπωρηθεί, να μην έχει αγανακτήσει, να μην έχει χάσει χρόνο, σε ουρές, σε πήγαινε – έλα από όροφο σε όροφο και από κτήριο σε κτήριο, προκειμένου να διεκπεραιώσει κάποια υπόθεση του ή να προμηθευτεί ένα πιστοποιητικό.

Η λέξη «χαρτοβασίλειο» που κυριάρχησε, περιγράφοντας την γραφειοκρατία, είναι ενδεικτική.

Παράλληλα το κόστος της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, που αναπτύσσονταν μέσω αυτής, υπολογίστηκε στο ιλιγγιώδες μέγεθος των 14 δις, που τα επωμίζονταν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Η κατάσταση αυτή, που ταλάνιζε τους πάντες για δεκαετίες, σήμερα αλλάζει και μετατρέπεται σε μία κακή ανάμνηση.

Η χώρα μας εκσυγχρονίζεται και αναπληρώνει, με γοργούς ρυθμούς μάλιστα, το χαμένο έδαφος, περνώντας στην ψηφιακή εποχή!

Η μετάβαση αυτή έχει συγκεκριμένη σφραγίδα. Υλοποιούνται καινοτόμες αλλαγές υπό την καθοδήγηση και το όραμα του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη και ενός άριστου επιστήμονα, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Πιερρακάκη, που ανέλαβε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Στην γρήγορη εξέλιξη συντέλεσε αναμφίβολα και η βίαιη αλλαγή της καθημερινότητάς και της ζωή μας, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, που ανάγκασε ολόκληρο τον πλανήτη και μαζί τις δημόσιες υπηρεσίες, να υιοθετήσουν νέες μεθόδους απομακρυσμένης διαδικτυακής εργασίας.

Είναι σημαντικό όμως ότι, μαζί με την δημόσια διοίκηση, εξοικειώθηκαν με ταχύτητα και οι πολίτες στην ηλεκτρονική διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Δύο χρόνια τώρα ολόκληρος ο πλανήτης, λειτουργεί κατά βάση ψηφιακά, δίδοντας ακόμη μεγαλύτερο έναυσμα στην εύρεση λύσεων ομαλής λειτουργίας του κράτους προς όφελος των πολιτών.

Στην Ελλάδα σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και λειτούργησε η νέα διαδικτυακή πύλη, το gov.gr. Μια προεκλογική δέσμευση, που πήρε σάρκα και οστά. Μία σπουδαία καινοτομία, που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στο ξεκίνημα της, πριν δύο χρόνια περίπου, προσέφερε 530 ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες. Λίγους μήνες μετά, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες ξεπέρασαν τις 1.200, με τις περισσότερες από αυτές να λειτουργούν σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα κινητά τηλέφωνα.

Στο gov.gr υπάρχουν όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες των υπουργείων, φορέων, οργανισμών και των ανεξάρτητων αρχών του Δημοσίου, παρέχοντας στους πολίτες υπηρεσίες, που διεκπεραιωνόταν δια ζώσης, στις ανάλογες  δημόσιες υπηρεσίες.

Δικαίως λοιπόν, υποδεχόμαστε αυτό το νέο πρόσωπο του κράτους, με ενθουσιασμό. Ένα κράτος, που με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξελίσσετε συνεχώς και προσφέρει χρηστικές και άκρως απαραίτητες υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς ταλαιπωρία και δαπάνη.

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση χωρίζεται σε δύο βασικά κεφάλαια. Το πρώτο αφορά στην αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, που ψηφιοποιεί τα έγγραφα αρχεία και τα μετατρέπει σε ηλεκτρονικά δεδομένα.

Το δεύτερο αφορά στις ψηφιακές υπηρεσίες. Σύντομα, η διαδικτυακή πύλη του gov.gr, θα αποτελέσει το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης, που θα συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες, που χρειάζεται ο πολίτης, για τις συναλλαγές με το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2018 είχαμε 8,8 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές, το 2019 είχαμε 34 εκατ. και το 2020 94 εκατ. συναλλαγές. Φτάσαμε δε το πρώτο εξάμηνο του 2021, να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 150 εκατ ψηφιακές συναλλαγές, με σταθερές ανοδικές τάσεις.

Σήμερα το gov.gr διαθέτει για την εξυπηρέτηση των πολιτών 1200 ψηφιακές υπηρεσίες. Το 2022 θα προστεθούν 100 νέες υπηρεσίες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Οι πολίτες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, μπορούν όλο το 24ωρο, απλά, με ηλεκτρονικό τρόπο, να αποκτούν έγγραφα και να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα.

Στη Νέα Δημοκρατία όμως, δεν σταματάμε εδώ, διότι ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Για τον Πρωθυπουργό μας, η δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες, αποτελεί πρώτιστο μέλημα. Γι’ αυτό, σχεδιάζουμε επιπλέον νέες ψηφιακές παρεμβάσεις, σε καίριες υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως τις εφορίες, τα τελωνεία, την πολεοδομία και το κτηματολόγιο.

Εισάγουμε νέες ψηφιακές υποδομές στα σχολεία, στο συνταξιοδοτικό σύστημα και το σύστημα υγείας. Όλα τα παραπάνω, έχουν οδηγήσει την χώρα μας, που υστερούσε δραματικά,  σε ψηφιακή σύγκληση με τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε.. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό στοίχημα, που με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, κερδίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.




Total
0
Shares
Previous Article
Δωρεάν rapid tests στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων

Rapid tests: 80 θετικά κρούσματα covid19 στη Θεσσαλία σήμερα Τετάρτη 20/10 – Που καταγράφηκαν

Next Article
mixalakis agorastos

Ολοκλήρωση του παράπλευρου δικτύου της ε.ο. Τρικάλων -Λάρισας στο τμήμα Πετρωτό -Γεωργανάδες- Κλοκωτός

Related Posts

dhmotiko sumvoulio
Διαβάστε περισσότερα

Έληξε το συμβάν μεταξύ του κ.Παπακώστα με τον κ.Σερίφη στο Δημοτικό Συμβούλιο! «Καταδικαστέα κάθε μορφή βίας» δήλωσε ο Δήμαρχος Μουζακίου

Έληξε το συμβάν μεταξύ του κ.Παπακώστα με τον κ.Σερίφη στο Δημοτικό Συμβούλιο! «Καταδικαστέα κάθε μορφή βίας» δήλωσε ο…
Αποτελέσματα Εκλογών για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Καρδίτσας
Διαβάστε περισσότερα

N.E. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Φιέστα Μητσοτάκη με υποσχέσεις σε επανάληψη ενώ η Καρδίτσα παραμένει βουλιαγμένη στα προβλήματα

N.E. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Φιέστα Μητσοτάκη με υποσχέσεις σε επανάληψη ενώ η Καρδίτσα παραμένει βουλιαγμένη στα προβλήματα Στις 23/04/2024,…
Χρ. Τριαντόπουλος: Θεσμοθετήθηκε η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες - Χρ. Τριαντόπουλος: Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για τις ενισχύσεις των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας από τον ΕΛΓΑ - Χρ. Τριαντόπουλος στη Βουλή: Εργαζόμαστε όλοι εντατικά για να φτάσει η πρώτη αρωγή σε όσους πραγματική την δικαιούνται
Διαβάστε περισσότερα

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες…