Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

“Αποστολές Εμβολιασμού” και στα Ορεινά χωριά – Εφαρμογή άρθρου 101 παρ.4 του Συντάγματος – Ίση μεταχείριση με τα μικρά νησιά!

Δημήτρης Παπακώστας

“Αποστολές Εμβολιασμού” και στα Ορεινά χωριά – Εφαρμογή άρθρου 101 παρ.4 του Συντάγματος – Ίση μεταχείριση με τα μικρά νησιά!

Η Κυβέρνηση, πράττοντας άριστα, έχει πραγματοποιήσει 320 και πλέον “αποστολές Εμβολιασμού” αποκλειστικά σε νησιά με μικρό πληθυσμό, άγονα και απομακρυσμένα, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν επιφορτιστεί με την εφοδιαστική αλυσίδα για “κάθετο” εμβολιασμό (ανεξαρτήτως ηλικίας) σε σαράντα (40) νησάκια με λιγότερους των 1000 κατοίκους.

Κατανοούμε τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος, την πίεση των μεταλλάξεων και τον περιορισμένο αριθμό εμβολίων.

• Όμως, η Συνταγματική Διάταξη, που θεσπίστηκε από την Η’ Αναθεωρητική Βουλή / Μάιο 2018 – άρθρο 101-4 είναι σαφής :
” Ο Νομοθέτης και η Διοίκηση …. έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών και των ο ρ ε ι ν ώ ν, μεριμνώντας την ανάπτυξη τους”.
Παρατηρούμε μια ‘μη ίση’ μεταχείριση μεταξύ νησιών – Ορεινών.
Η αδικία τάχιστα πρέπει να αποκατασταθεί!

• Ιδιαίτερα για Δυσπρόσιτα, απομακρυσμένα Ορεινά χωριά (πχ άνω των 35 Χλμ από πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή Γενικό Νοσοκομείο πόλης).

Ενόψει των εορτών του Πάσχα, αναμένεται η επίσκεψη πολλών ετεροδημοτών και αποδήμων (εφόσον, βέβαια, αρθεί το απαγορευτικό) με ρίσκο να διασπαρεί ο κορωνο-ιός σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (υπερήλικες – ΑΜΕΑ) που μένουν μόνιμα στις ορεινές κοινότητες της ενδοχώρας.

Σημειωτέον ότι η πολύμηνη “κλεισούρα”, η μη μετακίνηση των παιδιών τους έχουν προκαλέσει αξεπέραστα ψυχολογικά προβλήματα και αγχώδεις διαταραχές.

Έγκαιρα, προ μηνών, είχαμε αποστείλει – ως Δίκτυο Ενεργών Πολιτών – Επιστολή προς τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, τον Διοικητή 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Φώτη Σερέτη, τους Βουλευτές, την Δημοτική Αρχή να δουν με ευαισθησία το Συνταγματικό Δικαίωμα των κατοίκων ορεινών περιοχών.

Ιδιαίτερα, οι περιοχές της Αργιθέας (Θεσσαλικά Άγραφα) & των Αγράφων (Ευρυτανίας), αποτελούν “νησίδες” ανάμεσα σε οροσειρές, φυσικούς φραγμούς/ βουνά, ποταμούς) και με δυσπρόσιτο οδικό δίκτυο (ακόμη, χωματόδρομοι, σε σημεία).

Οι Αιρετοί των ορεινών περιοχών, η Επιτροπή Ορεινών της ΚΕΔΕ, της Βουλής των Ελλήνων, οφείλουν να σκύψουν στο μείζον και κατεπείγον αίτημα.

Η Δημογραφική – φθίνουσα – πορεία, οι αποστάσεις, ο γηρασμένος πληθυσμός, η ψυχολογική τους πίεση λόγω μοναξιάς και κοινωνικού αποκλεισμού, συνιστούν βάσιμα επιχειρήματα, ώστε η Πολιτεία να συνδράμει το ταχύτερο δυνατόν!

Επιβάλλεται η παράσταση των Δημοτικών Αρχών, των Παρατάξεων στο Υπουργείο Υγείας, στη Διοίκηση 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – που πρέπει να επισκεφθεί τα απομακρυσμένα χωριά μας, στους Βουλευτές μας.

Εντός Μαρτίου να γίνει “Ειδική Αποστολή Εμβολιασμού” στα είκοσι χωριά της ορεινής Αργιθέας, στα δυσπρόσιτα απομακρυσμένα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Να τοποθετηθούν Γιατροί στα κενά άγονα Ιατρεία μας.

Κυβέρνηση – Περιφέρεια – Δήμος από κοινού να στηρίξουν έμπρακτα τους Γιατρούς ορεινών περιοχών και τα Ιατρεία (κτίρια – θέρμανση – καθαρισμός – ίντερνετ κλπ).
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και είμαστε δίπλα στους μόνιμους κατοίκους.

* Επ’ ευκαιρία της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για το νέο εκλογικό σύστημα, ο Υπουργός Εσωτερικών ας επανεξετάσει τον θεσμικό ρόλο των Κοινοτήτων, των “πρωτοκυττάρων” της Αυτοδιοίκησης με ανεξαρτητοποίηση τους από τα Δημοτικά Παραταξιακά Ψηφοδέλτια, με minimum τοπικές εξουσίες – πόρους και σεβασμό στο Αποκεντρωτικό μοντέλο και την σχετική αυτονομία των Κοινοτήτων, όπως ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας επιτάσσει!
Με εκλογή τους με χωριστή κάλπη, σε ενδιάμεσο χρόνο, όπως έχουμε προτείνει .

* Ελέγχοντας όσες Δημοτικές Αρχές αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο για την καταβολή της πάγιας προκαταβολής στους Κοινοτάρχες, την ενδοδημοτική αποκέντρωση……

•Η ΚΕΔΕ, ελπίζουμε να ζητήσει την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των ορεινών περιοχών, την πιστή εφαρμογή του άρθρου 101-4 του Συντάγματος.

Δημήτρης Παπακώστας/ 5 Μαρτίου 2021
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας
Δήμαρχος Αχελώου 1999-2006 & Πρόεδρος ΔΣ Αργιθέας 2017-19
Συντονιστής Ορεινού Δικτύου “ΠΑΤΡΙ.Δ.Α” Θεσσαλίας




Total
0
Shares
Previous Article
Επεισοδιακή Τσικνοπέμπτη: Χτύπησε ντελιβερά επειδή άργησε να φέρει παραγγελία

Επεισοδιακή Τσικνοπέμπτη: Χτύπησε ντελιβερά επειδή άργησε να φέρει παραγγελία

Next Article
Επίσκεψη στα χωριά του Δήμου Παλαμά που επλήγησαν από τον σεισμό πραγματοποίησε ο Γιώργος Κωτσός

Επίσκεψη στα χωριά του Δήμου Παλαμά που επλήγησαν από τον σεισμό πραγματοποίησε ο  Γιώργος Κωτσός