Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Εκπαιδευτικών Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα Τμήματα ΑΕΙ της πόλης

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καρδίτσας

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Εκπαιδευτικών Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα Τμήματα ΑΕΙ της πόλης

Πανεπιστημιακά Τμήματα Καρδίτσας: Ο Δήμος να επιλύσει προβλήματα

Με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ στον Τύπο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καρδίτσας χαιρετίζει τη μεγάλη επιτυχία του τμήματος Κτηνιατρικής, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα 100 καλύτερα τμήματα Κτηνιατρικής του κόσμου.

Η επιτυχία σίγουρα αντανακλά τη μεγάλη προσπάθεια των καθηγητών και του ερευνητικού προσωπικού του τμήματος. Αντίστοιχη τέτοια προσπάθεια καταβάλλουν και τα υπόλοιπα τρία πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης. Παρά την πολύ μικρή διάρκεια ζωής τους, τα τμήματα που δημιουργήθηκαν μόλις πριν δύο χρόνια (Ιανουάριος 2019) έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες στην έρευνα, μέσα από τη συνεχή προσπάθεια ενδυνάμωσής τους. Τα Τμήματα (α) Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, (β) Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής και (γ) Δημόσιας & Ενιαίας Υγείας χρόνο μαζί με το Ινστιτούτο Ξύλου – Επίπλου και Ξύλινης Συσκευασίας καθιερώνονται, με τον χρόνο, πανελληνίως, καθιστώντας την Καρδίτσα το σημαντικότερο ακαδημαϊκό κέντρο της ελληνικής επαρχίας.

Αναλογίζεται, όμως, κανείς πόσα επιπλέον οφέλη θα είχε η μικρή μας κοινωνία με τη λειτουργία του πέμπτου τμήματος της πόλης, το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε να καταργήσει πρόσφατα; Μιλάμε για το πολύπαθο τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη Παιδική Ηλικία, του οποίου η λειτουργία προβλέφθηκε από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και που η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έκρινε ότι πρέπει να καταργηθεί. Οφέλη που συντάσσονται με τα αντίστοιχα των ελληνικών οικογενειών, που θα έβλεπαν τα παιδιά τους να σπουδάζουν στο τμήμα αυτό μία πολλά υποσχόμενη ειδικότητα. Αντίστοιχα τέτοια οφέλη θα αποκόμιζαν η κοινωνία μας και οι ελληνικές οικογένειες με τη λειτουργία των 2ετών Προγραμμάτων Σπουδών Τεχνικής Εκπαίδευσης που έσπευσε να καταργήσει η κυρία Κεραμέως σχεδόν αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων της. Μία απόφαση που έφερε σημαντικό πλήγμα στην Καρδίτσα, καθώς είχε ήδη δρομολογηθεί η λειτουργία τέτοιων τμημάτων στην πόλη.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στέκεται αρωγός στις προσπάθειες όλων των τμημάτων του στη συνεχή προσπάθεια αναβάθμισής τους, κάτι που εισπράττει με το να λογίζεται σε πολύ υψηλές θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις. Τα λειτουργούντα πανεπιστημιακά τμήματα στην πόλη μας όμως έχουν σημαντική ανάγκη υποστήριξης από τον Δήμο Καρδίτσας. Ενόψει των ανακατατάξεων που προανάγγειλε το υπουργείο Παιδείας, μετά την εισαγωγή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και την αναμενόμενη ερήμωση των περιφερειακών κυρίως τμημάτων, απαιτείται η θωράκιση των τμημάτων της Καρδίτσας και η ικανοποίηση των επιτακτικών αναγκών τους. Οι ανάγκες αυτές εστιάζουν κυρίως στο θέμα των κτιριακών υποδομών για τα τμήματα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής και Δημόσιας & Ενιαίας Υγείας. Δεν νοείται για παράδειγμα το πολλά υποσχόμενο τμήμα της Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής να στερείται ενός αξιοπρεπούς κτιρίου πανεπιστημιακών προδιαγραφών. Το ίδιο και για το τμήμα Δημόσιας & Ενιαίας Υγείας το οποίο προσωρινά φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού.

Επίσης, πρέπει να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα του τμήματος Κτηνιατρικής αναφορικά με την εξεύρεση αγροκτήματος. Επιπλέον, απαιτείται να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε, σε συντονισμό με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις λειτουργίας του τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη Παιδική Ηλικία. Πολλά από αυτά τα προβλήματα είναι χρόνια και δυστυχώς, παρά τις υποδείξεις των καθηγητών, ο Δήμος Καρδίτσας παραμένει άπραγος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καρδίτσας αναγνωρίζει τις δυνατότητες της πόλης να αναδειχθεί σε ένα μοναδικό και ισχυρό κέντρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας. Απαιτούνται από τον Δήμο Καρδίτσας οι παρακάτω ενέργειες:

  1. Ξεκάθαρη απαίτηση και ενέργειες προς το υπουργείο Παιδείας για αναστολή της απόφασης μη λειτουργίας του τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη Παιδική Ηλικία
  2. Οριστική επίλυση του κτηριακού προβλήματος των Τμημάτων Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής και Δημόσιας & Ενιαίας Υγείας
  3. Οριστική επίλυση του κτηριακού προβλήματος του αγροκτήματος του τμήματος Κτηνιατρικής.
  4. Ξεκάθαρη απαίτηση και ενέργειες προς το υπουργείο Παιδείας για αναστολή της απόφασης μη λειτουργίας των 2ετών Προγραμμάτων Σπουδών Τεχνικής Εκπαίδευσης

Οργάνωση Μελών Εκπαιδευτικών Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Total
42
Shares