Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

140 Χρόνια Ελεύθερη Θεσσαλία – Μήνυμα του Προέδρου της «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ. Στεφάνου Γ. Κούτρα

Μήνυμα του Προέδρου της «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ. Στέφανου Κούτρα για την 21η Μαρτίου - Ημέρα Πανθεσσαλικού Εορτασμού - 25η Μαρτίου: Επέτειος Εθνικής Παλιγγενεσίας - Μήνυμα του Δρ Στέφανου Κούτρα, Προέδρου της «Πανθεσσαλικής Στέγης

140 Χρόνια Ελεύθερη Θεσσαλία – Μήνυμα του Προέδρου της «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ. Στεφάνου Γ. Κούτρα

Θεσσαλές, οι

Ο εορτασμός των ιστορικών επετείων αποτελεί αφενός έκφραση σεβασμού απέναντι στους ιστορικούς αγώνες των προγόνων μας αφετέρου συμβάλουν στη σφυρηλάτηση της Εθνικής μας ταυτότητας.

140 Χρόνια συμπληρώνονται την περίοδο αυτή από τότε που οι πρόγονοι μας έγραψαν στον τόπο μας, μια νέα σελίδα δόξας και έκαμαν πραγματικότητα τη Λευτεριά.

Η Θεσσαλία με την εύφορη γη είχε την ατυχία να υποστεί την εισβολή των βάρβαρων λαών όπως οι Ρωμαίοι, τα γερμανικά φύλα, οι Σλάβοι οι Φράγκοι και τελευταίοι οι Οθωμανοί. Το 1423 η Θεσσαλία πέφτει στα χέρια των Τούρκων επι Μουράτ Β. Οι Θεσσαλοί κάτω από τη σκλαβιά είναι αγέρωχοι, είναι υπερήφανοι. Δεν μένουν μακριά από τα γράμματα. «Όλοι χωρίς εξαίρεση έχουν χρέος να ηξεύρουν γράμματα» κήρυττε ο Ρήγας Φεραίος.

Οι Θεσσαλοί στην Επανάσταση του 1821 παίρνουν μέρος καθώς και το 1823 αλλά οι αγώνες για ελευθερία απέβησαν άκαρπες. Έτσι έμειναν έξω από τα σύνορα του Πρώτου Ελληνικού κράτους. Εξήντα  χρόνια μετά η απελευθέρωση της Θεσσαλίας συμπίπτει με την εκλογή του Χαρίλαου Τρικούπη στον πρωθυπουργικό Θώκο και έρχεται ως αποτέλεσμα μιας αιματηρής επανάστασης που σημειώθηκε στο Χώρο της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας το 1878.Κρίσιμη και αποφασιστική για την ολη εξέλιξη της επανάστασης υπήρξε η περιώνυμη μάχη της Πετρομαγούλας- Ματαράγκας στις 21/3/1878 και οι αγώνες με πρωτεργάτη της Θεσσαλικής Επανάστασης τον Κωνσταντίνο Ισχόμαχο.

Στις 8 Οκτωβρίου 1881 ο Στρατηγός και Βουλευτής Παναγιώτης Κορωναίος αναφερόμενος στη Θεσσαλική Ευψυχία είπε τα εξής στη Βουλή των Ελλήνων «Ποια ήτο η δύναμις η οποία έκαμνε τους άνδρας αυτούς να τολμούν εντός της πεδιάδος να δίδωσι μάχας και να νικώσι.; Τίποτε άλλο παρά η δύναμις της ψυχής»

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη» τηρώντας τους καταστατικούς της σκοπούς θα τιμήσει την 140η Επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλίας πραγματοποιώντας την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 εκδήλωση τιμής και μνήμης για όλες και όλους εκείνους χάρις στους αγώνες των οποίων σκεπτόμαστε σήμερα ελεύθερα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική δοξολογία στον Ι.Ν Αγίας Αικατερίνης ( Χαιρεφώντος & Γαληνού- πλάκα) και θα ακολουθήσει πομπή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και κατάθεση Στεφάνων. Ο Σύλλογος Θεσσαλών Γαλατσίου «Η Αργώ», Ο Σύλλογος Θεσσαλών Ν.Ιωνίας, η Ένωση Θεσσαλών Θριασίου Πεδίου, και ο Σύλλογος  Θεσσαλών Ανω Λιοσίων θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς τιμώντας την μνήμη των αγωνιστών και στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και για τους λόγους αυτούς τους εκφράζω εγκάρδιες ευχαριστίες όπως άλλωστε και σ όλους τους Θεσσαλικούς συλλόγους στο εσωτερικό και στον απόδημο Ελληνισμό που με τη δράση τους προβάλουν την ιδιαίτερη πατρίδα μας

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ Χρήστος Τριαντόπουλος τον οποίο δημοσίως ευχαριστώ.

Με τη πεποίθηση ότι εμείς οι θεσσαλοί εκτός από ισχυρή κρίση διαθέτουμε και ισχυρή μνήμη σας απευθύνω κάλεσμα να τιμήσετε με την παρουσία σας τη σημαντική αυτή εκδήλωση.

Θεσσαλές, οι

Η Θεσσαλία μας από τον Ρήγα Φεραίο μέχρι τον Καραϊσκάκη και από τον Πλαστήρα μέχρι τον Άνθιμο Γαζή, τον Γιωργάκη Ολύμπιο και τον Οικονόμο των εξ οικονόμων ήταν μπροστάρης σ’ όλους τους ιστορικούς και κοινωνικούς αγώνες της πατρίδας μας.

Βλάχοι, Καραγκούνηδες, πηλιορείτες όλοι ήταν παρόντες στο κάλεσμα της Ελευθερίας.

Σήμερα οφείλουμε να τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας και με αισιοδοξία να συνεχίσουμε δυναμικά την προσπάθεια για την Θεσσαλία της προκοπής, της ευημερίας, την Θεσσαλία των δημιουργικών πρωτοβουλιών, την Θεσσαλία του 21ου Αιώνα.!




Total
0
Shares
Previous Article
Λάρισα: Εξακριβώθηκε η εγκληματική δράση ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών

Λάρισα: Εξακριβώθηκε η εγκληματική δράση ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών

Next Article
Αποτελέσματα rapid test στη Θεσσαλία

Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία το Σάββατο 27 Νοεμβρίου - Καταγράφηκαν 82 θετικά κρούσματα covid19

Related Posts