Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ημερίδα για την ιστορία της Λίμνης Πλαστήρα

fragma kranias piperas slide

Ημερίδα για την Ιστορία της λίμνης Πλαστήρα οργανώνει ο ομώνυμος Δήμος για την Κυριακή 8 Δεκέμβρη και ώρα 10 π.μ. Στόχος της εκδήλωσης είναι η συλλογή και διάσωση των ιστορικών, φωτογραφικών και άλλων τεκμηρίων, η συγκέντρωση αρχειακού και άλλου υλικού που έχει σχέση με τη δημιουργία της λίμνης. Η ημερίδα οργανώνεται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 90 χρόνων από την πρώτη μελέτη του L. Senn (1929) για το έργο και 60 χρόνια από το κλείσιμο του θυροφράγματος και τη δημιουργία της Λίμνης Πλαστήρα (1959). 

Ταυτόχρονα με την Ημερίδα, θα γίνει και έκθεση φωτογραφίας με δύο ενότητες:

Η Α ενότητα είναι αφιερωμένη στο οροπέδιο της Νευρόπολης, όπως ήταν πριν γίνει λίμνη, με θέματα από την οικονομική και κοινωνική ζωή, όπως το τοπίο, οι καλλιέργειες, το Παζαράκι της Νευρόπολης, το Αντάρτικο αεροδρόμιο, κ.ά.

Η Β ενότητα ξεκινά με τις εργασίες κατασκευής του έργου, μέχρι που έκλεισε το θυρόφραγμα και η περιοχή κατακλύστηκε από τα νερά. Ακολουθεί, το ναυάγιο με τους 20 πνιγμένους, το καραβάκι «Αδαμάντιος», το νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε, τις προσπάθειες για την τουριστική αξιοποίηση και φθάνει μέχρι τις μέρες μας.

Εισηγήσεις και τεκμήρια θα αποτελέσουν το υλικό ειδικού επετειακού Λευκώματος που θα εκδώσει ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα την επόμενη χρονιά. 

Σκοπός της εκδήλωσης είναι μέσα από την συγκέντρωση του υλικού να παραχθεί Γνώση για την περιοχή και να προβληθεί τη Ιστορία της λίμνης ως ένα από τα λίγα πετυχημένα παραδείγματα επέμβασης του ανθρώπου στη Φύση. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που επιχειρεί να αποτυπώσει όλες τις φάσεις του σπουδαίου αυτού τεχνικού έργου που άλλαξε τη φυσιογνωμία της περιοχής, την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Πέραν βαθύτερης κοινωνικής ανάγκης διάσωσης της Ιστορίας, ο Δήμος φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Μνήμη σε εργαλείο Προόδου, σε στοιχείο οικονομικής και κοινωνικής Ανάπτυξης των παραλίμνιων κοινοτήτων. Εκτός από την Ημερίδα και την έκθεση φωτογραφίας, προγραμματίζεται ειδική εκδήλωση τιμής στο Νεοχώρι για τους πνιγέντες στη λίμνη Πλαστήρα συνολικά και για όλα τα χωριά. 

Η δημοτική αρχή απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε ερευνητές της Τοπικής Ιστορίας, μελετητές, συλλέκτες, υπηρεσιακούς και άλλους παράγοντες που ασχολήθηκαν με την περιοχή της λίμνης, να δηλώσουν συμμετοχή.

Επίσης απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε όσους έχουν έστω και μία φωτογραφία που να έχει σχέση με την λίμνη, προπαντός προπολεμικές, μέχρι και το 1959, αλλά και  μέχρι το 1990, οπότε ξεκινά η προσπάθεια της τουριστικής αξιοποίησης της λίμνης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες στο ιστολόγιο του Δήμου και στο τηλέφωνο 24413-52208, κ. Στέλλα  Κορομπίλια και για αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση dlplastira@0847.syzefxis.gov.gr




Total
0
Shares
Previous Article

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Καρδίτσας στη ΔΔΕ Καρδίτσας

Next Article
sbthke slide1

Υπόμνημα απέστειλε ο ΣΒΘΣΕ στον Διοικητή του ΟΑΕΔ

Related Posts