Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου: Η παραγωγική ανασυγκρότηση στην Καρδίτσα

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι ουσιαστικά γεγονός. Τα μέτρα για την απομείωση του δημόσιου χρέους είναι μπροστά μας. Στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων αναμένεται,  μέχρι το πολύ τις αρχές του Ιουνίου, ότι η Ελλάδα θα έχει  πετύχει αυτόν τον δύσκολο στρατηγικό στόχο. Τα αδύνατα γίνονται δυνατά, σε πείσμα της μιζέριας και της μοιρολατρείας. Η ποσοτική χαλάρωση και η έξοδος στις αγορές, δηλαδή η δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας με κανονικούς όρους, είναι επίσης πολύ κοντά. Το μακροοικονομικό πλαίσιο ολοκληρώνεται με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για την απογείωση της ελληνικής οικονομίας.

Δεν είχαμε άδικο όταν προεξοφλούσαμε ότι το 2017 σηματοδοτεί το τέλος της μακρόχρονης περιόδου κρίσης, της ύφεσης και της λιτότητας. Η  ανάκαμψη είναι ήδη γεγονός, ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Η νέα και ελπιδοφόρα πορεία για την οικονομία και την κοινωνία μας έχει ξεκινήσει.

Το 2017 είναι η χρονιά που  σηματοδοτεί το πέρασμα  στην Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη. Βασικός μας στόχος είναι η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας. Επιδίωξή μας είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και η αύξηση της απασχόλησης.

Τα  μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μας, της Καρδίτσας, είναι οι υδάτινοι πόροι, η εύφορη γή και το πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο.  Με τη αξιοποίησή τους μπορούμε να γίνουμε οι πρωταθλητές της Παραγωγικής  Ανασυγκρότησης. Αλλά με μια προϋπόθεση: να κατανοήσουμε τις δυνατότητές μας και να αναμετρηθούμε επιτυχώς με τις ευθύνες μας  για το αύριο.

Στις μέχρι σήμερα συζητήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες των περιφερειακών δήμους Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου,  αναδείχθηκε ο κατεξοχήν αγροτικός χαρακτήρας του Νομού μας. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη να δώσουμε ώθηση στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες στο χώρο της Μεταποίησης, για τη σύγχρονη τυποποίηση και συσκευασία. Να αποκτήσουμε εξωστρέφεια και να δώσουμε εξαγωγικό προσανατολισμό στα μοναδικά προϊόντα μας για να φτάσουν στις εγχώριες και ξένες αγορές. Να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία που παράγεται στον τόπο μας και να μείνει εδώ. Για να αυξηθεί το εισόδημα του παραγωγού μας. Για να έχουν όλοι δουλειά. Για να παραμείνουν οι νέοι, τα παιδιά μας στην πατρίδα μας.

Ωστόσο, και στην πόλη της Καρδίτσας, υπάρχουν  μεγάλες δυνατότητες για τη δημιουργία και λειτουργία πολλών ακόμη επιχειρήσεων, συνεργατικού – κοινωνικού ή ιδιωτικού χαρακτήρα. Το πεδίο άσκησης αυτής της επιχειρηματικότητας, μπορεί να συνδυάσει δραστηριότητες συμπληρωματικές προς την αγροτική παραγωγή, και βεβαίως,  μπορεί να επεκταθεί στη βιομηχανική παραγωγή. Όπως επίσης, μπορεί, παράλληλα με την παραδοσιακή  εμπορική δραστηριότητα, να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον τομέα των υπηρεσιών και ιδιαίτερα στον τουρισμό.  

Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας καθώς και  τα Ερευνητικά Κέντρα όπως είναι το  Εθνικό Κέντρο Βάμβακος και το  Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, μπορούν να επιταχύνουν την πορεία της ανάπτυξης του τόπου μας,  ειδικά στην κατεύθυνση των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας. Σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο μπορεί να παίξει η Συνεταιριστική μας Τράπεζα, η οποία έχει επιδείξει αξιόλογο δυναμισμό και επιτυχίες. Επίσης, οι συγκοινωνιακές υποδομές που επιτέλους ολοκληρώνονται, διευρύνουν τους ορίζοντες της οικονομίας της Καρδίτσας. Παράλληλα, η πλούσια πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα των Καρδιτσιωτών, τα πολλά μνημεία μας και οι ομορφιές του τόπου μας τον καθιστούν ελκυστικό. Όμως, εκείνο που μπορεί να διασφαλίσει και να εγγυηθεί μια ελπιδοφόρα και βιώσιμη προοπτική για το μέλλον, είναι η εμπέδωση μιας συνεργατικής κουλτούρας σε όλους τους τομείς. Στο επίπεδο του πολίτη, της Αυτοδιοίκησης, των Επαγγελματικών Ενώσεων, της Εκπαίδευσης, των Κοινωνικών και των Πολιτιστικών φορέων.  Αυτό μπορεί να γίνει το Απόλυτο Ανταγωνιστικό μας Πλεονέκτημα.

Οφείλουμε επίσης, να κάνουμε σαφές και ξεκάθαρο ένα πράγμα. Η επιχειρηματικότητα είτε αυτή είναι ιδιωτική, είτε είναι κοινωνική, είτε ακόμη και δημόσια, δεν μπορεί πλέον να είναι κρατικοδίαιτη. Όπως επίσης δεν μπορεί να είναι ασύδοτη και να λειτουργεί σε βάρος της εργασίας. Τέτοιες αντιλήψεις δεν είναι απλώς ξεπερασμένες, είναι και αντιπαραγωγικές. Υπονομεύουν όχι μόνο την κοινωνική συνοχή αλλά και τον ίδιο το ρόλο των επιχειρήσεων και γενικότερα την οικονομία.

Το κράτος έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση του στρατηγικού πλαισίου της οικονομίας και για τη θεσμοθέτηση των κανόνων λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας. Η κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επίγνωση αυτής της ευθύνης, έχει δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υγιή επιχειρηματικότητα. Ήδη τρέχει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ανοίγουν συνεχώς νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ψηφίστηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κ.ΑΛ.Ο και για το Συνεργατισμό, εξυγιάνθηκε το τραπεζικό σύστημα, ξεκαθαρίσαμε το πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρηματικών δανείων με ταυτόχρονη προστασία της α’ κατοικίας,  ρυθμίστηκαν και θα επαναρρυθμιστούν τα χρέη προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τα ταμεία. Δίνουμε κίνητρα για  να σταθούν οι επιχειρήσεις στα πόδια τους και ενθαρρύνουμε νέες πρωτοβουλίες.  Προχωράμε ταυτόχρονα, σε διακρατικές συμφωνίες με στόχο την αύξηση των άμεσων – ξένων επενδύσεων στη χώρα. Ολοκληρώνουμε μεγάλα έργα  υποδομής που είχαν βαλτώσει για χρόνια.

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την αποφασιστική συμβολή όλων μας. Αλλά πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε υπόψη μας, ότι κανένα παραγωγικό πρότυπο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο χωρίς ένα σοβαρό και αξιόπιστο Κοινωνικό Κράτος. Χωρίς ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη, ειδικά σε περιόδους κρίσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, εκτός από την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης προχωρούμε στην επαναθεμελίωση του Κοινωνικού Κράτους. Ως πρώτο βήμα, επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια των αδύναμων με το ΚΕΑ.  Γιατί ξέρουμε ότι οι κοινωνικές δαπάνες δεν είναι σπατάλη. Είναι στην πραγματικότητα δαπάνες επενδυτικές, που εξασφαλίζουν την αξιοπρέπεια του πολίτη και την κοινωνική συνοχή. Ταυτόχρονα χτίζουμε μια βιώσιμη κοινωνική πολιτική. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο επιχειρούμε το βάθεμα  του Κράτους Δικαίου και την  ανάκτηση όλων των κοινωνικών, των εργασιακών και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Μόνο μια κοινωνία που παραμένει όρθια στην κρίση μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος και στην επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης.  Από  τη δίκαιη κατανομή των βαρών, μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα ότι θα περάσουμε στην αύξηση και τη δίκαιη διανομή του εισοδήματος. Ωστόσο, είναι ασφαλώς αλήθεια και δεν πρέπει να το παραβλέπουμε: η κατανομή των βαρών δεν υπήρξε πάντα δίκαιη. Κάποιοι συνέβαλαν και συμβάλλουν περισσότερο. Σε μια πρώτη φάση, ήταν το αναγκαίο τίμημα προκειμένου να βγούμε από την κρίση αλλά με την κοινωνία όρθια. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι δεν εφαρμόστηκαν πάντα οι δικές μας επιλογές αλλά εκείνες που μας επιβλήθηκαν.  Όμως, τόσο με το κλείσιμο  της δεύτερης αξιολόγησης –που δεν είναι μνημόνιο – όσο και με τα μέτρα για την απομείωση του δημόσιου χρέους που αναμένουμε άμεσα, δημιουργούνται πολλά και σημαντικά περιθώρια για τη διόρθωση των λαθών.  

Είναι διάχυτη πλέον  η αίσθηση ότι τα πράγματα αλλάζουν θετικά. Όπως είναι φανερή και η αναγκαιότητα να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν και στους τρείς τομείς της οικονομίας. Στην αγροτική παραγωγή, στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες.

Τώρα ήρθε η ώρα και είμαστε έτοιμοι για την τελική μάχη. Για τη μάχη της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και της δίκαιης  ανάπτυξης.

Είναι χρέος μας να την κερδίσουμε γιατί αυτό θα σημαίνει την κατάργηση της επιτροπείας, τη διασφάλιση και διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και την  κατοχύρωση των διαδικασιών  συμμετοχής.

Θα σημαίνει επίσης, τη σταθερή προσήλωση του λαού μας, αφενός στις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ελευθερίας και της  κοινωνικής δικαιοσύνης, και αφετέρου στο σεβασμό στον άνθρωπο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συνεχίζουμε τον αγώνα. Ο καθένας αναλαμβάνει τη δική του ευθύνη. Παίρνει πρωτοβουλίες και αντιστέκεται. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ N. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Δημήτρης Σιούφας: Η έκθεση γελιογραφίας είναι γιορτή για την ελευθεροτυπία

Next Article

Ενημερωτικό δελτίο αδικημάτων και συμβάντων της αστυνομίας στη Θεσσαλία

Related Posts