Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χαιρετισμός του Γ. Κωτσού στο 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΣΤΟ 5Ο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ 5Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ

Γ. Κωτσός: Οι Καραγκούνηδες δημιουργούν νέο δυναμικό πολιτιστικό κίνημα στη χώρα

«Ισχυρό εφαλτήριο για τη δημιουργία ενός δυναμικού πολιτιστικού κινήματος στη χώρα» χαρακτήρισε την παράλληλη ετήσια διοργάνωση του Καραγκούνικου Ανταμώματος και του Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας – Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, σε χαιρετισμό που απεύθυνε κατά την επίσημη εκδήλωση έναρξής τους στα Μεγάλα Καλύβια του Δήμου Τρικκαίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Κωτσός ανέφερε τα παρακάτω:

«Καραγκούνες και καραγκούνηδες, φίλες και φίλοι

Σήμερα, εδώ στα Μεγάλα Καλύβια του Δήμου Τρικκαίων, πραγματοποιείται για 5η χρονιά το μεγάλο Αντάμωμα των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και ξεκινούν οι πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου για την διαφύλαξη και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομίας της όμορφης περιοχής μας.

Πρόκειται για δυο αλληλένδετες διοργανώσεις οι οποίες πιστεύω ότι δημιουργούν μια μοναδική παρακαταθήκη ηθών, εθίμων και επιστημονικών στοιχείων της μακραίωνης τοπικής παράδοσης, τα οποία πρέπει να διαφυλαχθούν από όλους μας ως «κόρη οφθαλμού» για τις επόμενες γενιές.

Επίσης, προσφέρουν στους αυτόχθονες κατοίκους της περιφέρειάς μας την δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους ως απόγονοι των παλιών ελληνικών οικογενειών που ζούσαν και δραστηριοποιούνταν κοινωνικά και επαγγελματικά στον τόπο και να ανακαλύπτουν συνεχώς καινούργιες, ή διαφορετικές πτυχές της ιστορικής καταγωγής τους.

Στην πορεία του χρόνου βέβαια, ο θεσσαλικός πληθυσμός αγκάλιασε και ενσωμάτωσε πάρα πολλά πολιτισμικά στοιχεία και άλλων πληθυσμιακών ομάδων, όμως οφείλω να τονίσω πως η καραγκούνικη πολιτιστική κληρονομιά έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη μέχρι τις μέρες μας.

Αυτό αποδεικνύεται εξάλλου, στις καθημερινές επαφές και συζητήσεις του απλού κόσμου σε όλη την Ελλάδα, όπου ο χαρακτηρισμός «καραγκούνης», ή «καραγκούνα», προσάπτεται πολύ συχνά στους καταγόμενους από τη Θεσσαλία πολίτες, συνδεόμενος με την κοινωνική συμπεριφορά και τις καθημερινές συνήθειες της πλειονότητάς τους.

Είναι αδιαμφισβήτητα τεράστια επιτυχία, ειδικά για τους επώνυμους και ανώνυμους συμπατριώτες μας που αγωνίζονται μέσα από την ευρηματική και άκρως αποδοτική επίμονη ενασχόλησή τους με τα πολιτιστικά δρώμενα, να κρατηθεί σε υψηλό επίπεδο, η σημαντικότητα, το ενδιαφέρον της θεματολογίας και η πολιτιστική διεισδυτικότητα των δράσεων που οργανώνονται.

Τέτοιοι λαϊκοί αγωνιστές είναι τα μέλη της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, αφού με την αξιέπαινη πρωτοβουλία της τακτικής υλοποίησης του Ανταμώματος και του διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο δυναμικό πολιτιστικό κίνημα το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσει σύντομα τα σύνορα της χώρας μας και θα βρει πολλούς συμπαραστάτες και μιμητές.

Το παρόν δείχνει το μέλλον… Επομένως, η ουσιαστική συνεργασία και στήριξη που προσφέρουν τα τελευταία χρόνια ανελλιπώς, το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, μαζί με την αυξανόμενη φήμη του όλου εγχειρήματος, αποτελούν ισχυρά εφαλτήρια για διαμόρφωση μιας εντυπωσιακής πορείας στο μέλλον!

Ως πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και ως Δήμαρχος Μουζακίου που συμμετέχουν πάντα ενεργά σε κάθε προσπάθεια προβολής της τοπικής παράδοσης και προαγωγής του πολιτισμού μας, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η τοπική αυτοδιοίκηση θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της ώστε το ετήσιο Αντάμωμα των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και το Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο, να μετεξελιχθούν σε πρωτοποριακό επιτυχημένο θεσμό για την περιφέρειά μας.

Εύχομαι από καρδιάς, καλή επιτυχία στις εργασίες και σε όλες τις εκδηλώσεις σας».




Total
0
Shares
Previous Article

Ενημερωτικό Δελτίο από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας

Next Article

Έκπτωση 50% στα εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την πρώτη τοποθέτησή τους σε νησιά

Related Posts

ergasia koinonia anka
Διαβάστε περισσότερα

Δίπλα στην κοινωνία η Αναπτυξιακή Καρδίτσας με 2 προγράμματα που εξυπηρετούν 60 ωφελούμενους – μέλη ευάλωτων ομάδων της Π.Ε. Καρδίτσας

Δίπλα στην κοινωνία η Αναπτυξιακή Καρδίτσας με 2 προγράμματα που εξυπηρετούν 60 ωφελούμενους – μέλη ευάλωτων ομάδων της…
junior tennis Larisa
Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τένις  juniors  στη Λάρισα  – 23 Απριλίου  έως 2 Μαΐου 2024

Συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τένις  juniors  στη Λάρισα  – 23 Απριλίου  έως 2…