Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Το πολιτικό ψεύδος δεν μπορεί να αποτελέσει πολιτική λύση

Taliadouros new mouzakinewsΕπισημάνσεις Σπύρου Ταλιαδούρου

Η χώρα οδηγήθηκε σε άμεση ανάγκη για τρίτο πρόγραμμα και για συμφωνία γέφυρα με τους εταίρους μας για να κατορθώσει να επιβιώσει, να ανοίξουν οι τράπεζες και να αποκατασταθεί η οικονομική κανονικότητα. Την προσπάθεια αυτή στήριξε η ΝΔ γιατί στις αποφάσεις της προτάσσει πάντα το εθνικό συμφέρον. Ακόμα και όταν επωμίζεται βάρη και ευθύνες που δεν της αναλογούν. Το εθνικό συμφέρον είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην Ευρώπη.

Δυστυχώς όμως η συμφωνία είναι εξαιρετικά επώδυνη για τον ελληνικό λαό. Έχει μία σειρά από υφεσιακά μέτρα. Και τούτο γιατί η Κυβέρνηση επέλεξε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό με αυξήσεις φόρων και όχι με άλλα ισοδύναμα μέτρα, όπως είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές , οι ιδιωτικοποιήσεις, η στήριξη των επενδύσεων και του ιδιωτικού τομέα, η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και η αποκομματικοποίηση του κράτους.

Προβλέπεται ύφεση για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια. Θα υπάρξουν και πάλι ελλείμματα. Απωλέσαμε ως οικονομία τους τελευταίους πέντε μήνες πάνω από 75 δις ευρώ. Θετικός ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται μόνο από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα και πλήρης αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Στην πραγματικότητα είμαστε πάλι στην αρχή ενός δύσκολου και ανηφορικού δρόμου.

Σε κάθε πάντως περίπτωση η χώρα την υστάτη στιγμή φαίνεται ότι απέφυγε μία ανυπολόγιστη καταστροφή για την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει βαρύτατη ευθύνη. Στους έξι μήνες η Κυβέρνηση οδήγησε την οικονομία σε πλήρη διάλυση, όταν μάλιστα το 2014 είχε αρχίσει δειλά να φαίνεται το ξεκίνημα της ανάκαμψης της οικονομίας με ανάπτυξη σχεδόν 1,8%. Η Κυβέρνηση στηρίχτηκε σε εσφαλμένες υποθέσεις, ότι δηλαδή οι απόψεις της θα γίνουν πλήρως αποδεκτές από τους εταίρους ή ότι θα υπάρχει οικονομική ενίσχυση από άλλες χώρες. Η Κυβέρνηση αγνόησε και αδιαφόρησε πλήρως για τους ευρωπαϊκούς κανόνες της διαπραγμάτευσης, θεωρώντας ότι όσο περνάει ο χρόνος οι εταίροι θα υποχωρούν. Παρασύρθηκε από δογματισμούς, κομματικές εμμονές μαξιμαλιστική ρητορική και απλοποιητικές προσεγγίσεις. Κατανάλωσε σημαντικό διαπραγματευτικό κεφάλαιο σε θέματα διαδικαστικά και επουσιώδη, δίνοντας έμφαση στην επικοινωνία, την πολιτικολογία και όχι στην ουσία. Η χώρα οδηγήθηκε σε πιεστικές και διαρκώς αυξανόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες, ενώ διευρύνθηκε το δημοσιονομικό κενό. Έτσι, η χώρα επέστρεψε με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ύφεση. Όλα αυτά επιβεβαιώνονται από τις Επιστημονικές Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από δω και στο εξής η Κυβέρνηση οφείλει να εργαστεί σκληρά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Στη συνέχεια με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα να αναζητήσουμε το βέλτιστο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη αλλάζοντας πορεία. Να εφαρμόσουμε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι πολιτικές που στραγγαλίζουν μέσω της υπερβολικής φορολόγησης τον ιδιωτικό και τον πρωτογενή – αγροτικό τομέα της οικονομίας υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις και ενδυναμώνοντας το πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλουν συγκλίσεις , δημιουργικές συνθέσεις και σκληρή δουλειά για να καλύψουμε τους έξι μήνες που οδήγησαν σε οπισθοδρόμηση τη χώρα και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με πατριωτική συνείδηση, σύνεση και ρεαλισμό. Το πολιτικό ψεύδος δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει πολιτική λύση.




Total
0
Shares
Previous Article

Συνελήφθη 29χρονος Βούλγαρος στην Καρδίτσα

Next Article

Σύλλογος Πολυτέκνων Μουζακίου - Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας

Related Posts