Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παναγιώτα Βράντζα: Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας

.

Τοποθέτηση στη Βουλή της Παναγιώτας Βράντζα, στο Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κυρίες και κύριου συνάδελφοι,

το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα από τα σημαντικότερα που καλούμαστε να διαχειριστούμε, γιατί αφορά στην προστασία παιδιών που στερούνται ενός οικογενειακού περιβάλλοντος ή ενός «υγειούς» οικογενειακού  περιβάλλοντος.

Είναι γνωστό τόσο σε εμάς, όσο και στην κοινωνία ολόκληρη, ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην υιοθεσία, την αναδοχή, αλλά και την διασφάλιση θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών, εκτός από δυσλειτουργικό και αναχρονιστικό, είναι και απολύτως αναποτελεσματικό. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει -και δεν νομίζω ότι το έκανε ποτέ- τους σκοπούς για τους οποίους θεσπίστηκε.

Απόδειξη αυτού είναι, αφενός ο πολύ μικρός -και σταθερά μειούμενος- ετήσιος αριθμός υιοθεσιών και αφετέρου ο πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών σε ιδρύματα και νοσοκομεία, που περιμένουν άδικα μαζί με το μεγάλο αριθμό υποψηφίων θετών γονέων, να λειτουργήσει ένα «προβληματικό» σύστημα.

Πέρα, όμως, και πάνω από τις καθυστερήσεις, τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα, το υπάρχον πλαίσιο ευνοεί και υποθάλπει κυκλώματα παράνομων «υιοθεσιών», δηλαδή αγοραπωλησιών βρεφών και παιδιών. Θύματα αυτής της «βιομηχανίας», στην οποία εμπλέκονται εκπρόσωποι ευυπόληπτων επιστημονικών και επαγγελματικών κλάδων, είναι φυσικά τα παιδιά αλλά και οι γονείς, βιολογικοί και θετοί.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι στις προθέσεις όλων μας σε αυτή την αίθουσα, να σπάσουμε ένα απόστημα και να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο σοβαρό και αποτελεσματικό θεσμικό υπόβαθρο για ένα μείζον κοινωνικό θέμα, όπως αυτό της προστασίας των παιδιών.

Πάμε, λοιπόν,  να δούμε τα σημεία εκείνα του νομοσχεδίου, τα οποία κατά τη γνώμη μου θα ανατρέψουν την υφιστάμενη στρεβλή κατάσταση:

  1. Η δημιουργία του «Εθνικού Συμβουλίου Υιοθεσίας».
  2. Η δημιουργία των εθνικών αλλά και ειδικών μητρώων των ανηλίκων, των υποψηφίων ανάδοχων γονέων και των υποψηφίων θετών γονέων.
  3. Πρόγραμμα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, υποστήριξης υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων.
  4. Εποπτεία Παρακολούθηση.
  5. Επαγγελματική Αναδοχή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η εφαρμογή κάθε νόμου εξαρτάται και από τη διευκρίνηση ή τον ορισμό μιας σειρά τεχνικών ζητημάτων, τα οποία συνήθως διευθετούνται στη συνέχεια με υπουργικές και άλλες διοικητικές αποφάσεις.

Αυτό που σήμερα είναι το μείζον και θα πρέπει να απασχολεί την εθνική αντιπροσωπεία είναι ο στόχος αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας και η δυνατότητά της ή όχι να τον πετύχει. Κατά την άποψή μου, ο στόχος είναι σαφής και ξεκάθαρος: Η μέγιστη δυνατή προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Έγινε πολύς λόγος για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Δυστυχώς, όμως, αντί να ασχοληθούμε με αυτά που προβλέπει ή με τυχόν ελλείψεις και βελτιώσεις που χρειάζεται, κάποιοι, κατά πάγια τακτική, προσπάθησαν να εγκλωβίσουν για μια ακόμη φορά την κοινή γνώμη σε στερεότυπα και πουριτανισμούς, προσβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη.

Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, ότι για μένα προσωπικά το ζήτημα της ισονομίας και των δικαιωμάτων  δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό και δεν μπορεί να αποτελεί κομματική απόφαση.

Η αποδοχή της διαφορετικότητας και ο σεβασμός της ελεύθερης επιλογής είναι ζήτημα αρχών και αξιών του καθενός από εμάς, η οποία βεβαίως επηρεάζει το σύνολο της κοινωνικής μας συμπεριφοράς. Θεωρώ λοιπόν ότι, όχι μόνο η αναδοχή, αλλά και η υιοθεσία δε μπορεί να γίνεται με κριτήρια σεξουαλικού προσανατολισμού των υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων.

Η Ελληνική κοινωνία πρέπει να αφήσει πίσω τα στερεότυπα και με ειλικρίνεια να δει τα προβλήματα που αυτά προκαλούν.

Η υποκρισία, οι τακτικισμοί και η χυδαιότητα θα πρέπει να έχουν όρια, ειδικά όταν τα ζητήματα είναι σοβαρά.

Σας καλώ, λοιπόν, όλους, πλην της ακροδεξιάς, να υπερψηφίσετε το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, ώστε να συμβάλουμε  στη δημιουργία ενός νόμου χρήσιμου για την κοινωνία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Βράντζα Παναγιώτα

Βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ



Total
0
Shares
Previous Article

Εγκαίνια νέου καταστήματος στο Μουζάκι

Next Article

Σπύρος Λάππας: Απλή αναλογική και ...απλή λογική στους Ο.Τ.Α.

Related Posts

xorodia koimisis theotokou mouzakiou
Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 Η εκδήλωση…
dei podilatikos giros ellados 2024
Διαβάστε περισσότερα

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η ΔΕΗ μεγάλος χορηγός και ονοματοδότης του εθνικού ποδηλατικού Γύρου που αναβαθμίζεται διαρκώς

Θεσσαλονίκη – Αθήνα και Καρδίτσα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι της ΔΕΗ για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ηλεκτρονική υποβοήθηση, με κληρώσεις και δώρο ένα e-bike