Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Ξεκλειδώνει» η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα

 

Η πρώτη πραγματική δοκιμή για την έξοδο στις αγορές πέτυχε. Δοκιμή πραγματική, διότι έγινε με ομόλογο επταετές -κι όχι βραχυπρόθεσμο- και απ’ ό,τι φαίνεται με μεγαλύτερη συμμετοχή «κανονικών» επενδυτών, που δεν αγοράζουν για να πουλήσουν λίγες μέρες ή μήνες αργότερα. Και πέτυχε χωρίς οι συνθήκες στις διεθνείς χρηματαγορές να είναι καλύτερες, καθώς οι αναταράξεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα δεν έχουν ακόμη κοπάσει – και κανείς δεν ξέρει πότε θα εξομαλυνθεί η εικόνα των αγορών.

Τρία δισεκατομμύρια ήθελε να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών για να γεμίσει το «μαξιλάρι» των σχεδόν 20 δισ. που εκτιμά ότι χρειάζεται η χώρα για να αποκρούσει τυχόν επιθέσεις κερδοσκόπων μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, υπερδιπλάσια ήταν η ζήτηση από πλευράς επενδυτών. Η ζήτηση κάλυψε δύο και πλέον φορές την προσφορά των 3 δις ευρώ, αφού ανήλθε στα 6,8 δις ευρώ. Και το τελικό επιτόκιο ήταν 3,5%, αριθμός τον οποίο ούτε να ονειρευτεί δεν μπορούσε η χώρα πριν από έξι μήνες και ο οποίος θα μπορούσε να ήταν και κατά τι μικρότερος, εάν δεν είχαν προκύψει οι αναταραχές στις αγορές.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την καθαρή έξοδο με το τέλος των προγραμμάτων τον Αύγουστο του 2018 και όχι μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης, γιατί πιστοληπτική γραμμή θα σήμανε, αν όχι νέο μνημόνιο, σίγουρα νέες δεσμεύσεις πέραν αυτών που έχουμε ήδη αναλάβει και γι’ αυτό την απορρίπτουμε. Καθαρή έξοδος σημαίνει όχι άλλα προαπαιτούμενα ή δεσμεύσεις, πέρα από αυτές που προβλέπονταν σε κάθε άλλη χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 20 δις, τα μισά από τις δόσεις του προγράμματος και τα άλλα μισά από τις αγορές, εξασφαλίζουν την αποκατάσταση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας. Και η ανάκτηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οργάνωση του σχεδιασμού της δικής μας αριστερής πολιτικής, του δικού μας συνεκτικού πολιτικού σχεδίου για την μεταμνημονιακή πολιτική.

Η άντληση, λοιπόν, των 3 δις δείχνει ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς το ασφυκτικό «σωσίβιο» των προγραμμάτων, ότι έχει πλέον και τη δυνατότητα, εκτός από τη βούληση, να επιλέξει τον δικό της δρόμο, όσον αφορά τουλάχιστον τις προθέσεις των αγορών. Την ίδια άποψη έχει και ο επίτροπος Μοσκοβισί, που ξεκαθάρισε στη χθεσινή επίσκεψή του ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα.

Οι δύο πιο… σκληροί κριτές, δηλαδή οι αγορές και οι θεσμικοί δανειστές, δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα των αρχών του 2018. Σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, η οποία, όταν δεν ασχολείται με το να τρέχει πίσω από την Ακροδεξιά και πίσω από τα σκάνδαλα, στα οποία φέρεται να εμπλέκονται προβεβλημένα στελέχη της, «καίγεται» να απαξιώσει εκ προοιμίου κάθε επιτυχία της χώρας. Προτιμά την χώρα εγκλωβισμένη σε ένα μνημονιακό καθεστώς, επ’ αόριστον. Είναι σαφές ότι για το παλαιό καθεστώς του χρεοκοπημένου δικομματισμού, η καθαρή έξοδος συνιστά την πλήρη κατάρρευση της επιχειρηματολογίας τους. Μια αριστερή κυβέρνηση με μηδαμινή διαχειριστική εμπειρία, κατάφερε αυτό που αυτοί αδυνατούσαν να επιτύχουν. 

ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ                                            

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΗΛΙΑΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ




Total
0
Shares
Previous Article

9η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Next Article

Καθορισμός ενισχύσεων για όσπρια, κτηνοτροφικά - σανοδοτικά ψυχανθή, σπαράγγια και καρπούς με κέλυφος

Related Posts

dei podilatikos giros ellados 2024
Διαβάστε περισσότερα

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η ΔΕΗ μεγάλος χορηγός και ονοματοδότης του εθνικού ποδηλατικού Γύρου που αναβαθμίζεται διαρκώς

Θεσσαλονίκη – Αθήνα και Καρδίτσα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι της ΔΕΗ για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ηλεκτρονική υποβοήθηση, με κληρώσεις και δώρο ένα e-bike
Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2024
Διαβάστε περισσότερα

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς Κατά…