Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Με επιτυχία η ημερίδα «To άλογο: ακούραστος φίλος και συνεργάτης»

 

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον στην ανοικτή για το κοινό ημερίδα με θέμα «To άλογο: ακούραστος φίλος και συνεργάτης» που διοργάνωσε ο Δήμος Πύλης την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Πύλης σε συνεργασία με τον Ιππικό Σύλλογο Τρικάλων «Βουκεφάλας».

Φίλοι, ιδιοκτήτες και εκτροφείς αλόγων από την περιοχή και μέλη του «Βουκεφάλα», αλλά και από τους Ιππικούς Συλλόγους Καρδίτσας, Βόλου, Τυρνάβου και Γιαννιτσών, καθώς και επαγγελματίες που ασχολούνται με τις θεραπευτικές ιδιότητες που προσφέρει η συναναστροφή αλόγου – ανθρώπου σε άτομα με αναπηρίες, παρακολούθησαν την ιδιαίτερα στοχευμένη θεματολογία της διοργάνωσης.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές – κτηνίατροι επικεντρώθηκαν στα πιο σημαντικά και στα πλέον εξειδικευμένα σημεία του πεδίου τους και παρουσίασαν με απλό και απολύτως κατανοητό τρόπο  τις μεθόδους αντιμετώπισης διαφόρων καταστάσεων των ζώων τους, ενώ αναλύθηκε εκτενώς και η λειτουργία της ιππασίας σε σχέση με τον άνθρωπο.

Μετά από τον σύντομο χαιρετισμό από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ.Τζιορτζιώτη Γεώργιο και με μια μικρή αλλαγή στη σειρά των ομιλητών, πρώτος ξεκίνησε την παρουσίαση ο κ.Κωνστανίνος Όκκας – Κτηνίατρος, συνεργάτης της Ιπποτούρ με θέμα την Αναπαραγωγή, την διατροφή και την διαχείριση ιπποειδών. Με τη βοήθεια πλούσιου φωτογραφικού υλικού δόθηκαν οδηγίες στους ιδιοκτήτες αλόγων σχετικά με την αναπαραγωγή, τον τοκετό, τις απαιτήσεις μητέρας – νεογνού πουλαριού, τις συνθήκες σταυλισμού και διατροφής για καλύτερη υγεία, ευζωία και παραγωγικότητα των αλόγων καθώς και συμβουλές και σημεία που χρήζουν προσοχής για όσους θέλουν συστηματικά να εκθρέψουν άλογα.

Στο ίδιο πλαίσιο των λεπτομερών οδηγιών με τη βοήθεια φωτογραφιών ακολούθησε η παρουσίαση του Αν.Καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. κ.Νικόλαου Διακάκη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της Αντιμετώπισης τραυμάτων στο χώρο εργασίας, κολικών και φροντίδα ποδιών Ιπποειδών. Ο κ.Διακάκης επικεντρώθηκε στις πρώτες βοήθειες, τη σοβαρότητα διαφόρων τραυμάτων και τους ορθούς χειρισμούς κατά περίπτωση ασθενικών καταστάσεων και ιδίως αυτά που μπορούν να συμβούν σε ιπποειδή εργασίας σε χώρους όπου η άμεση παρέμβαση ενός κτηνίατρου είναι πολλές φορές δύσκολη π.χ. περιοχές υλοτομίας και δάση. Επίσης έδωσε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουν οι ιδιοκτήτες, ώστε να διαφυλάξουν την αρτιμέλεια ακόμη και την επιβίωση του ζώου τους στην πλειονότητα σχεδόν των τραυματισμών ιδίως των κάτω άκρων.

Τέλος, η κα.Λίγκα Μαρία Φυσιοθεραπεύτρια, Πρόεδρος του Θεραπευτικού Κέντρου Ιππασίας Σερρών ΚΕΘΙΣ παρουσίασε τη συμβολή του αλόγου στην θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών με κινησιολογικά προβλήματα και αυτισμό. Αρχικά έγινε μια σύντομη αναφορά στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών το οποίο αποτελεί πρότυπο στο είδος του και στο κοινωνικό και «ιαματικό» έργο που προσφέρει. Το κέντρο βρίσκεται λίγο έξω από τις Σέρρες, είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα και εξυπηρετεί σε τακτική βάση 50-70 άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως βαριές περιπτώσεις αυτισμού. Αναλύθηκαν λεπτομερώς οι αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες της συναναστροφής αλόγου-ατόμου και παρουσιάστηκαν παραδείγματα με θεαματικά κατά περίπτωση αποτελέσματα.

Η διοργάνωση ξεπέρασε κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο και έληξε αναγκαστικά, αφού το ενδιαφέρον για επιπλέον πληροφορίες ήταν έκδηλο από την πλευρά του κοινού και προς τους τρεις ομιλητές.

Τέλος ο Δήμος Πύλης θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τους ομιλητές, το κοινό και τον Ιππικό Σύλλογο «Βουκεφάλας» για την συμμετοχή τους στην διοργάνωση.

IMG 1801 3

IMG 1804

31a1ffb330171684b98984144aedc581

e5ba5393addec07540b6e307527c557c




Total
0
Shares
Previous Article

Στο δημοτικό συνδυασμό «ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» ο Αθανάσιος Ντόβας

Next Article

Ορκωμοσία του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας - Οι νέοι πτυχιούχοι

Related Posts

xorodia koimisis theotokou mouzakiou
Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 Η εκδήλωση…
dei podilatikos giros ellados 2024
Διαβάστε περισσότερα

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η ΔΕΗ μεγάλος χορηγός και ονοματοδότης του εθνικού ποδηλατικού Γύρου που αναβαθμίζεται διαρκώς

Θεσσαλονίκη – Αθήνα και Καρδίτσα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι της ΔΕΗ για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ηλεκτρονική υποβοήθηση, με κληρώσεις και δώρο ένα e-bike