Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κορυφαίος ο χορός Αργιθεατών Τρικάλων

Το αποτέλεσμα της ετήσιας χοροεσπερίδας δικαίωσε το Δ.Σ του Συλλόγου Αργιθεατών και γέμισε με υπερηφάνεια τα μέλη του.

Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου με θέληση και διάθεση σκύβουν στα παλιά ‘’σεντούκια’’ της λαίκής μας κληρονομιάς και ψάχνουν και προβάλλουν για να διατηρηθούν τα λαογραφικά μας εκείνα στοιχεία, δημοτικά τραγούδια, χοροί, φορεσιές, ήθη, έθιμα που αποκαλύπτουν τον τρόπο ζωής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Αργιθεατών.

Πάνω σ’ αυτούς τους στόχους κινείται και ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων που τον παρακολούθησαν στη γεμάτη αίθουσα του κέντρου ‘’Πύλης Μέγαρο’’ δεκάδες μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

Η εκδήλωση άρχισε με το καλωσόρισμα του Αντιπροέδρου του Συλλόγου και με την εισήγηση για τα Αργιθεάτικα έθιμα του γάμου από τον τέως πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Κωτή.

Η εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων ήταν άψογη, παρουσιάζοντας το εντυπωσιακό δρώμενο ‘’τα προικιά της νύφης’’, ένα έθιμο που έρχεται από παλιά.

Τα εκθέματα πάνω στην πίστα, το στρωμένο χαλί, η έκθεση της προίκας, η τάβλα με τα καρεκλάκια, ο γιούκος (η στίβα των κλινοσκεπασμάτων των ειδών της προίκας ) το μπαούλο ,επανέφεραν στη μνήμη μας τις συνήθειες του γάμου των γονιών μας.

Ο ερχομός των συμπεθέρων (μπρατίμια ) για να πάρουν τα προικιά πριν το γάμο με το τραγούδι των συγγενών της νύφης, ‘’Διπλώστε τα προικιά καλά μην τα γελάσει η πεθερά ‘’ Το όλο έθιμο, έγινε αναβίωση για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι.

Στη συνέχεια τα χορευτικά μας έδωσαν ξεχωριστή νότα που εντυπωσίασαν το κοινό με το ταλέντο τους, με τα Αργιθεάτικα τραγούδια και με τους ιδιαίτερους χορούς της Αργιθέας.

Διδάσκει στα χορευτικά του Συλλόγου μας ο εξαιρετικά έμπειρος χορ/λος Παναγιώτης Μάνος,συνεπής και υπεύθυνος.

Η Πρόεδρος Έλλη Τσιρογιάννη στο σύντομο χαιρετισμό της έκανε αναφορά στο πλούσιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Συλλόγου.

Εντυπωσιακή επίσης ήταν και η εμφάνιση της χορωδίας με παραδοσιακά και μόνο τραγούδια, με μαέστρο την Ελένη Αλεξίου (μουσικός –φιλόλογος)

Έγινε η βράβευση των Αργιθεατόπουλων των επιτυχόντων στα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι με διπλώματα και χρηματικό ποσό από τον κ. Γρηγόριο Βότσιο Δ/ντή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου EFG EURROBANK για Τρίτη συνεχή χρονιά.

Η Αργιθεάτικη ορχήστρα του Γιώργου Μαυραντζά Γρηγόρη Παπαδήμα, Σταύρου Τσάκαλου ξεσήκωσε τους Αργιθεάτες και τους φίλους αυτών, οι οποίοι κατέκλυσαν την πίστα με άφθονο κέφι ,χορό και τραγούδι. Ήταν ένα υπέροχο Αργιθεάτικο γλέντι.

Η πλούσια λαχειοφόρος χάρισε στον καθένα φεύγοντας και από ένα δώρο.

Μέλη και φίλοι του Συλλόγου βλέπουν το παραγωγικό έργο του Συλλόγου και γίνονται χορηγοί:Τράπεζα ΕΦΓ ΕΘΡΟΒΑΝΚ- Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο,Κρεοπωλείο Τζιωρτζιώτης ο μεγάλος χορηγός, τέντες Γιαννακάκης, Παπαστάθης,Α/φοί Κρέσσου, Κοντιλόπουλος, Αθανάσιος Οικονόμου, mouzaki palace, 1 και κάτι χαλβάς Μπουλογιώργος, Αρτοποιεία Διαλεχτό, Ευρωπενδυτική, Άνθη φυτά Σωτήρης Μανώλης, Τζέλη Ανδρομάχη ακουστικά βαρηκοίας, Α/φοί Γκαραγκούνη είδη υγιεινής, πρατήριο υγρών καυσίμων Μπότης, Ροδέα, ταβέρνα παλιά Ιστορία, έπιπλα Μάμαλης, Πρατήριο υγρών καυσίμων Τζάρτζος Χρήστος, Μιχάλης Παναγιώτου Γραφείο Τελετών, χαλβάς Τάτσιος, ταβέρνα το αυλάκι, Βασίλης Μαναός, Αρβύθης πρατήριο υγρών καυσίμων, αρτοποιεία Κλάντζος, νυφικά Βάσω Οικονόμου, ταβέρνα μεζιδοκαμώματα, ψησταριά άγραφα, φροντιστήρια Ωμέγα, Αρτογωνιά Νίκος Αναγνωστόπουλος, λαϊκή ψαραγορά Μπέσα Χριστίνα, Κωσταντούλα Χριστίνα, pikaso Ζωγράφος Παναγιώτης, κέντρο λάμπας, Ζωοτροφές Καρδίτσας Κωστάκης, Σταυράκης Παύλος κέντρο ελαστικών, Βράντζα- Καλογιάννης Γραφείο Τελετών, ταβέρνα Ίανθος, Αλιάγας πρατήριο υγρών καυσίμων, Φωτοπλαστ Α/φοί Γαλάνη, Μίνι μάρκετ (το χύμα), ψησταριά τα δυό αδέλφια, πτηνοτροφείο ΤΖΩΡΤΖΗΣ, Τσαγκλής αλουμίνια.

Παρευρέθηκαν και τίμησαν το χορό των Αργιθεατών Τρικάλων:

Ο Πάτερ Βασίλλειος, Σιμορέλης Χρήστος βουλευτής Σύριζα, Σκρέκας Κων/νος βουλευτής Ν. Δ, οι τέως Βουλευτές Βλαχογιάννης Ηλίας, Μιχάλης Ταμήλος και Ασημίνα Σκόνδρα, ο Δήμαρχος Μουζακίου Κωτσός Γεώργιος, οι Αντιπεριφερειάρχες Τσίγκας Γεώργιος, Μπάρδας Ντίνος, ο εκπρόσωπος της ΣΜΥ Χρυσόστομος Μπίνας, ο πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, ο Βότσιος Γρηγόριος Δ/της Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΜΤΟ Κρανιάς, Σοφία Τόλια δημοτική Σύμβουλος Μουζακίου, Νασιώκα Ελένη δημ. Σύμβουλος Αργιθέας, Λιούτα Κορίνα πρόεδρος του ΘΕΛΩ και Γαμπιεράκης Γεώργιος αντιπρόεδρος, Βίλλη Μαρία πρόεδρος Αργιθεατών Φαρσάλων, Σέμπρος Νικόλαος πρόεδρος Λαγκαδίου, Κλάρας Ηλίας πρόεδρος Αργιθεατών Μουζακίου, Κίσσας Δημήτριος πρόεδρος Κουμπουριανιτών, Κωσταντέλλος Κώστας πρόεδρος Συλλόγου Μαράθου, Στεργίου Ανδρέας πρόεδρος Συλλόγου Στεφανιάδας, Μπέης Στέφανος πρόεδρος Σαρακατσανναίων και το Δ.Σ, Τσιρογιάννης Σωτήριος πρόεδρος ΑμΕΑ, Πολύζος Νίκος επίτιμος πρόεδρος αποδήμων Ελλήνων Γερμανίας, Γιώτης Παναγιώτης Αντιπρόεδρος αποστράτων Θεσσαλίας, Σακελαρίου Παναγιώτης καθηγητής Παν. Θεσσαλίας, Μόρφος Χρήστος επίτιμος πρόεδρος Σαρακατσανναίων, Σχιζοδήμου Νίκη εκπρόσωπος Συλλόγου Αργ. Καρδίτσας, Μανίκα Σοφία εκπρόσωπος του Ράδιο ζυγός, οι Γενικοί γιατροί Σπάνιας Τέλης ,Τσιρογιάννης Φάνης, Τσαούσης Ηλίας, Ρογγανάκη Λία, Τζιωρτζιώτης.

Μηνύματα έστειλαν: Ο βουλευτής Καρδίτσας Τσιάρας Κων/νος, ο Δ/της Αστυνομίας Γεώργιος Σπηλιόπουλος, ο ηγούμενος Ιεράς Μονής Σπηλιάς Νεκτάριος Μητρόπουλος, Δημήτριος Γρίβας (Νοερά γλεντάω απόψε μαζί σας, σ’ένα γνήσιο Αργιθεάτικο γλέντι, καλή χρονιά), Μπαλατσούκας Χρυσόστομος πρόεδρος Κατουσίου, Κωφού Γιάννα ταμίας του Συλλόγου Αργιθέας, οι τέως πρόεδροι του Συλλόγου μας, Κωτής Γεώργιος, Παπαδήμας Ηλίας και Καναβός Αργύρης. Ο πρόεδρος των Πετριλιωτών Βίλλης, Αργυρός Γεώργιος δημ. Σύμβουλος Αργιθέας, Κωσταντέλλος Γιάννης πρόεδρος τοπικής Ν.Δ Αργιθέας.

Η εκδήλωση ήταν άψογα οργανωμένη από το Δ.Σ του Συλλόγου οι οποίοι είναι:

Έλλη Τσιρογιάννη, Βασίλειος Μαναός, Νίκος Καλομπάτσος, Κωτή Παναγιώτα, Χάρης Σιαματάς, Σβεντζούρη Γεωργία, Σωτήρης Μαραγκιανός.

Θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε τον εθελοντή φωτογράφο Κωστάκη Αθανάσιο τέως Δ/ντή Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που για Τρίτη συνεχή χρονιά μας καλύπτει την εκδήλωση.

Ο χορός Αργιθεατών Τρικάλων θα μεταδοθεί από την τηλεόραση ΤV 10 ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στις 21 Ιανουαρίου 2018 ημέρα Κυριακή και ώρα 9 μ.μ.

Έλλη Τσιρογιάννη

Πρόεδρος Αργιθεατών Τρικάλων

 




Total
0
Shares
Previous Article

Ο μεγάλος Μίμης Δομάζος στο Μουσείο Τσιτσάνη

Next Article

Έργα ύδρευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

Related Posts