Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εκδήλωση-Αφιέρωμα στην υμνολογία του Αγίου Σεραφείμ στο Φανάρι

fanari karditsas agios serafeim

 

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου στο Φανάρι στις 7:30 μμ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας θέλοντας να αναδείξει την προσωπικότητα και το έργο του Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, θα πραγματοποιήσει ένα αφιέρωμα στην υμνολογία του Αγίου, Πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 στις 7:30 μμ, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σεραφείμ, τόπο μαρτυρίου του Αγίου.

Ο Νίκος Ευθυμιάδης και η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, θέλοντας να συμβάλουν ακόμη στην ανάδειξη σημαντικών θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της περιοχής μας (Βυζαντινό Κάστρο, Μουσείο Γεωργίου Καραϊσκάκη κ.α.) και στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου και την Τοπική Κοινότητα Φαναρίου, πραγματοποιούν μία σημαντική εκδήλωση με επίκεντρο τον Πολιούχο Άγιο Σεραφείμ.

Στην εκδήλωση θα προλογίσει και θα ομιλήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος και θα ψάλλει ύμνους η Βυζαντινή Χορωδία Καρδίτσας (1948-2020) του Ωδείου Καρδίτσας – Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και Ιεροψάλτου Δημητρίου Καταραχιά.

Οι Ύμνοι που θα παρουσιαστούν είναι μελοποιήσεις του Μακαριστού Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Δασκάλου και Χοράρχου Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη.

Τη μοναδική αυτή εκδήλωση αναμένεται να παρακολουθήσουν πολλοί επισκέπτες καθώς και χορωδίες που συμμετέχουν στη 12η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

Επίσης, οι κορυφαίες προσωπικότητες που θα παρευρίσκονται στο Φεστιβάλ, όπως  ο Αλέξης Κωστάλας, η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Nis (Σερβία) Suzana Kostic, η Ιταλίδα μαέστρος και καθηγήτρια Antonella Barbarossa, ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini, ο Συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, τέως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μεγάρου Μουσικής, τέως Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Ομότιμος Καθηγητής  του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Ιταλός μαέστρος Rafaelle Desiderio, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο Συνθέτης  Γιάννης Δροσίτης, η καθηγήτρια της Μουσικής Ακαδημίας των Τιράνων Σύλβια Σκέντερη, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου, και πολλοί άλλοι που θα παρευρεθούν ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 12η Διεθνή  Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 38ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αρχίζει την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 στις 8:00 το βράδυ στην αίθουσα ‘’ΑΦΡΟΔΙΤΗ’’ του ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ και θα κλείσει την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ‘’MOUZAKI PALACE HOTEL’’.

Πάνω από  5.500 Εκτελεστές – Μουσικοί – Χορωδοί, θα λάβουν μέρος στο μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που γίνεται στον κόσμο και υλοποιείται στα πλαίσια του 38ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

Τεράστια είναι η συμμετοχή Σχολικών Χορωδιών από πολλά μέρη της Ελλάδος που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στο φετινό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που φθάνει στην δωδέκατη (12η), μετά από την ένταξη της συνάντησης, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «LET’S SING ΟRATORIO», της «Δημιουργικής Ευρώπης», θα παρουσιαστεί το περίφημο Ορατόριο «Δημιουργία» του μεγάλου συνθέτη Γιόζεφ Χάυδν (1732-1809), στον οποίο είναι αφιερωμένο η συνάντηση.

Η 12η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας θέλοντας να φέρει σε επαφή τις Σχολικές Χορωδίες της Ελλάδας σε επαφή με ένα κορυφαίο Ορατόριο, ώστε να γνωρίσουν οι μαθητές ακριβώς τι είναι το Ορατόριο, θα ερμηνεύσουν στο τέλος κάθε βραδιάς σε αυτή τη φάση τα χορωδιακά μέρη με συνοδεία πιάνου και σε μια επόμενη με την Συμφωνική Ορχήστρα της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νις της Σερβίας, καθώς και σολίστ.

Σχολικές Χορωδίες από Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδο, Άμφισσα, Πειραιά Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κόρινθο, Βόλο, Λάρισα, Βέροια, Δράμα, Κέρκυρα, Χανιά, Μέγαρα, Κατερίνη, Ναύπακτο, Σπάρτη, Δραπετσώνα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Νέα Μουδανιά, Λακωνία, Καβάλα, Ξάνθη, κ.λ.π. έχουν δηλώσει συμμετοχή στην 12η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών.

Στη διοργάνωση συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.

Το Φεστιβάλ υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η 12η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Giovanni Animuccia (1520–1571) και Vincenzo Galilei (1520–1591) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή τους, Tomaso Giovanni Albinoni (1671-1750) για τα 270 χρόνια από το θάνατό του, Johann Sebastian Bach (1685-1750) για τα 270 χρόνια από το θάνατό του, Giuseppe Tartini (1692-1770) για τα 250 χρόνια από το θάνατό του, και Γιάννη Χρήστου (1926-1970) για τα 50 χρόνια από το θάνατό του.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές συναυλίες, Διαγωνισμούς και Φεστιβάλ του εξωτερικού (Ιταλία και Σερβία) ιδιαίτερα στο σημαντικό Μουσικό – Εκπαιδευτικό Φεστιβάλ που περιλαμβάνει τους Διαγωνισμούς Χορωδιών του Εξωτερικού όπως στο Castellamare di Stabbia (Νάπολη) της Ιταλίας από 18 έως 23 Μαΐου 2020, και στο Νόβισαντ της Σερβίας 24 Απριλίου 2020, στη Ρώμη της Ιταλίας από 12 έως 13 Μαΐου 2020, στο Bacaou της Ρουμανίας από 26 έως 27 Απριλίου 2020 και στην Opava  της Τσεχίας στις 18 Οκτωβρίου 2020 και στο σημαντικό CAMPUS ESTIVO MUSICALE του SALERNO ΙΤΑΛΙΑΣ που θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 28 Ιουλίου 2020.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν  να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Παράλληλα, αναδεικνύεται το τεράστιο εκπαιδευτικό έργο του Καθηγητή Μουσικής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαμέσου του Χορωδιακού εργαλείου.

πηγή φωτο: ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – FANARI KARDITSAS




Total
0
Shares
Previous Article
Η παράσταση «Κύριε Αττίκ τελειώσαμε…!!!» στην Καρδίτσα

Η παράσταση «Κύριε Αττίκ τελειώσαμε…!!!» στην Καρδίτσα

Next Article
Οι νέες ΔΗΜ.Τ.Ο ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας

Οι νέες ΔΗΜ.Τ.Ο ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας

Related Posts

mAigov elliniki dimokratia
Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργίες Action Bot αποκτά το mAigov

Δημήτρης Παπαστεργίου: Ο Ψηφιακός Βοηθός αναβαθμίζει την αλληλεπίδραση των πολιτών με το Kράτος
dei programmata
Διαβάστε περισσότερα

Νέα αγροτικά προϊόντα «ΓΑΙΑ» από τη ΔΕΗ 

Νέα αγροτικά προϊόντα «ΓΑΙΑ» από τη ΔΕΗ  Αποκλειστικά για πελάτες με αγροτική ιδιότητα Συνολική διάρκεια 10 χρόνια Σταθερή…