Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας: Εγκαινιάστηκε η έκθεση Λουκάς Βενετούλιας (1930 – 1984)

 

Εγκαινιάστηκε η έκθεση: Λουκάς Βενετούλιας (1930 – 1984): Πολιτική και Μεταφυσική Διάσταση στο εικαστικό του έργο

που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας 

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) τα εγκαίνια της έκθεσης: Λουκάς Βενετούλιας (1930 – 1984): Πολιτική και Μεταφυσική Διάσταση στο εικαστικό του έργο.

Με την παρουσία τοπικών αρχών και φιλότεχνων της πόλης έγινε η υποδοχή μιας έκθεσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παρουσιάζει χαρακτηριστικούς σταθμούς ενός σημαντικού έλληνα ζωγράφου. Έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα, στην οποία εκτίθενται 108 έργα που προέρχονται από πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ΤΕΧΝΗ, Συλλογή Προσωπογραφιών Καθηγητών του Α.Π.Θ., Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα) και που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, όπου και παρουσιάστηκε στην πρώτη της μορφή και με τον τίτλο: Λουκάς Βενετούλιας (1930 – 1984) 33 χρόνια σιωπηλής ‘’παρουσίας’’, πριν ταξιδέψει και στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας.

Στην εκδήλωση ήταν παρούσα η σύζυγος του καλλιτέχνη, κυρία Δέσποινα Βενετούλια, που μετέφερε τη συγκίνησή της, καθώς για την ίδια κάθε καινούρια έκθεση είναι ένα καινούριο βλέμμα και μία νέα προσέγγιση στο έργο του καλλιτέχνη. Για την προσωπικότητα και το έργο Λουκά Βενετούλια μίλησε η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, η οποία πραγματοποίησε και μία αναλυτική ξενάγηση για τις παρευρισκόμενες και τους παρευρισκόμενους.

Ο Λουκάς Βενετούλιας (1930 – 1984) πήρε τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής από τον Ν. Γ. Πεντζίκη. Κατόπιν σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Γ. Μόραλη και τον Σπ. Παπαλουκά, αφού εγκατέλειψε τις σπουδές του στην Ιατρική. Έζησε στη Θεσσαλονίκη, όπου παράλληλα με την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία, δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στο τμήμα αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ιστορία της τέχνης και σκηνογραφία σε ιδιωτική σχολή θεάτρου – κινηματογράφου. Έκανε σκηνικά και κοστούμια για το θέατρο. Η καλλιτεχνική του παρουσία άρρηκτα συνδεδεμένη με την πνευματική κίνηση της γενέτειράς του, της Θεσσαλονίκης, είναι ταυτόχρονα και μία εξέχουσα φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης.

Για ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη (τηλ.: 2441.0.79119 & 2441.0.79937 και email: pinakothiki@dimosKarditsas.gov.gr)

εγκαίνια: Παρασκευή 2. 3. 2018, 8:00 μ.μ.

διάρκεια: 2. 3. 2018 – 14. 4. 2018

ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9 π.μ. – 1 μ.μ. & 5 μ.μ. – 8 μ.μ. (ή 6 μ.μ. – 9 μ.μ. θερινό)

Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8 π.μ. – 2 μ.μ.

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

loukas venetoulias 1

loukas venetoulias 2

loukas venetoulias 3

loukas venetoulias 4




Total
0
Shares
Previous Article

Ουσία… αλλά και θέαμα από τον ΑΣ Καρδίτσας

Next Article

Πέφτουν σπίτια από τις κατολισθήσεις και στην Βατσουνιά Καρδίτσας!

Related Posts

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Μουζακίου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρέμβαση για την αντικατάσταση των χώρων υγιεινής του σχολείου

Γενικό Λύκειο Μουζακίου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρέμβαση για την αντικατάσταση των χώρων υγιεινής του σχολείου Με επιτυχία…
lina mendoni 1
Διαβάστε περισσότερα

Στα Καραϊσκάκεια 2024 η Υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη! Δείτε αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Στα Καραϊσκάκεια 2024 η Υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη! Δείτε αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα Στο Μαυρομμάτι θα παρευρεθεί τη…