Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Απάντηση του βουλευτή ΝΔ ν. Καρδίτσας Γ. Κωτσού στο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για την ανακοίνωση σχετικά με τα έργα του Αχελώου

kotsos vouli

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Γ. ΚΩΤΣΟΥ ΣΤΟ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΧΕΛΩΟΥ

Με αφορμή την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λάρισας για τον Αχελώο (24/1), όχι μόνο θα μιλήσουμε ειλικρινά, αλλά θα επικαλεστούμε και στοιχεία για να τεκμηριώσουμε την άποψη μας ότι η επίλυση του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία δεν είναι εφικτή χωρίς να γίνει μεταφορά νερού από τον Αχελώο.

Στο ρητορικό ερώτημα λοιπόν του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λάρισας «αν προκρίνουμε τα αναθεωρημένα (το 2017) Σχέδια Διαχείρισης ….)» η απάντηση είναι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους.

Ο βασικότερος είναι ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την αντιδεοντολογική και αντιεπιστημονική παρέμβαση του τότε Υπουργού κ. Φάμελλου στους μελετητές του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, με την οποία απέκλεισε το σενάριο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο (όπως προβλεπόταν  στο ΣΔΥ Θεσσαλίας του 2014 για την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείματός της).

Από το 2014, στην πρώτη έγκριση του ΣΔΥ Θεσσαλίας, προβλεπόταν η υλοποίηση ορισμένων έργων στη ΛΑΠ Πηνειού (Πύλη, Μουζάκι, Νεοχωρίτη, Ενιπέα, Ελασσόνα, κ.λ.π.) τα οποία είναι αναγκαία και χρήσιμα παράλληλα όμως με τη μεταφορά 250 εκατ. μ3 νερού από τον Αχελώο.

Τα έργα αυτά στη λεκάνη Πηνειού – που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας – έχουν μικρή, ελάχιστη ωριμότητα, αφού τόσα χρόνια δεν φρόντισε ο κ. Φάμελλος, μαζί με τους άλλους συναρμόδιους υπουργούς, να ετοιμάσει τις απαιτούμενες μελέτες.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι χρειάζονται τουλάχιστον 10-15 χρόνια για να «ωριμάσουν» και να κατασκευαστούν και το κυριότερο, δεν αντιμετωπίζουν την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που απειλεί τη μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας, καθώς οι υπόγειοι υδροφορείς της έχουν υπεραντληθεί  (έλλειμα 3 δις κ.μ που αναγνωρίζει και το ΣΔΥΘ του 2017), τις δεκαετίες που οι πολέμιοι των έργων Αχελώου «παίζουν» τα πολιτικά τους παιγνίδια μπλοκάροντας με συνεχείς προσφυγές την ολοκλήρωσή τους!

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να είναι βέβαιος ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τηρεί τις υποσχέσεις του – σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα – και θα υλοποιήσει τα ημιτελή έργα (Συκιά, σήραγγα Πευκοφύτου) επί του Άνω Αχελώου,  όπως άλλωστε το έχει δηλώσει ξεκάθαρα δύο φορές στη ΔΕΘ και στα Τρίκαλα.

Σε ότι αφορά τη δαπάνη που απαιτείται, αυτή θα προσδιοριστεί επακριβώς όταν γίνουν όλες οι απαιτούμενες επικαιροποιημένες μελέτες και εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που προσδιορίζονται στην απόφαση 26/2014 του ΣτΕ.

Σε κάθε περίπτωση η δαπάνη αυτή θα είναι κατά πολύ μικρότερη από την δαπάνη του 1,2 δις ευρώ (που αναφέρει το ΣΔΥΘ του 2017, στις σελ. 66148-66157, ΦΕΚ ΤΒ 4682/29.12.2017).

Ενδεικτικό της προχειρότητας, της ανευθυνότητας και της προσπάθειας να μηδενίσουν το υδατικό ισοζύγιο που διακρίνει την αναθεώρηση του ΣΔΥΘ το 2017, είναι και το γεγονός ότι προστέθηκε ένα νέο έργο με τίτλο: «Έργα ταμίευσης σε πεδινές εκτάσεις», προϋπολογισμού 375 εκατ. ευρώ (σελ. 66157), για το οποίο όχι μόνο δεν αναφέρονται οι τοποθεσίες, αλλά δεν υπάρχει καν αναγνωριστική έκθεση! Και τολμούν να επικαλούνται ότι «…τα συνοδά έργα της διανομής των υδάτων δεν έχουν κοστολογηθεί, ή αν υπάρχει κοστολόγηση, αυτή κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό»!

Είναι βέβαιο ότι όταν ολοκληρωθούν Συκιά και σήραγγα Πευκοφύτου και λειτουργήσουν, οι Θεσσαλοί θα διαθέτουν ένα πλήρες σύστημα κατάλληλων υποδομών πολλαπλού σκοπού, (περιβαλλοντικού, ενεργειακού, αντιπλημμυρικού, τουριστικού, αναπτυξιακού), συμπεριλαμβανομένης και της άρδευσης του κάμπου, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει δισεκατομμύρια ευρώ το ακαθάριστο εισόδημα του αγροτικού τομέα, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει έναν προνομιακό χώρο για επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα στην περιοχή.

Τέλος, από την ανακοίνωση του  ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν μπορεί κανείς να διαμορφώσει κάποια άποψη τι επιτέλους επιδιώκουν στο ζήτημα των έργων Αχελώου.

Εάν τελικά τα έργα αυτά που κόστισαν μέχρι τώρα πάνω από μισό δις ευρώ(!) στους Έλληνες φορολογούμενους είναι τόσο καταστροφικά για το περιβάλλον, γιατί η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επί 4,5 χρόνια δεν προώθησε την κατεδάφισή τους, αποκαθιστώντας παράλληλα την αλλοιωμένη σήμερα, περιβαλλοντική φυσιογνωμία της περιοχής των παρεμβάσεων;

Μήπως επειδή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γνωρίζει πολύ καλά πως κανένας περιβαλλοντικός κίνδυνος δεν υφίσταται από τα έργα και πως η απόφαση κατεδάφισής τους στην ορεινή και δυσπρόσιτη Αργιθέα δεν προϋποθέτει μόνο (κοινωνικά ανώφελη) δαπάνη πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ξεπερνάει κιόλας τη φαντασία κάθε λογικά σκεπτόμενου ανθρώπου;

Αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τα επιχειρήματά σας για τη ματαίωση της μεταφοράς νερού από τον Άνω Αχελώο στη Θεσσαλία, δεν είναι παρά μόνο απόρροια των πολιτικών εμμονών σας, καθώς στερούνται οποιασδήποτε σκοπιμότητας, αλλά και σοβαρής επιστημονική τεκμηρίωσης.

Σας συστήνουμε να εγκαταλείψετε το γρηγορότερο και αυτή την τελευταία ιδεοληπτική αγκύλωση της εποχής του 2%, πριν οι τρέχουσες εξελίξεις σας θέσουν στο πολιτικό περιθώριο!

Από το Γραφείο Τύπου




Total
0
Shares
Previous Article
Κώστας Τσιάρας: Περισσότεροι πόροι για την Περιφέρεια από το νέο ΕΣΠΑ

Κώστας Τσιάρας: Περισσότεροι πόροι για την Περιφέρεια από το νέο ΕΣΠΑ

Next Article
Πολιτισμός και ιστορία των Τρικάλων στη συνάντηση Παπαστεργίου – Μενδώνη

Πολιτισμός και ιστορία των Τρικάλων στη συνάντηση Παπαστεργίου – Μενδώνη