Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ανάβαση στην Οίτη – (Φωτο: Πέτρος Τόλιας)

Η Οίτη είναι ένα μεγάλο βουνό της Ρούμελης βρίσκεται στα όρια των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας, απλώνεται από ανατολικά προς δυτικά σε μήκος 20 χλμ και από βορά προς νότο σε μήκος 18 χλμ περίπου.

Στα ανατολικά ο ποταμός Ασωπός την χωρίζει απ’το όρος Καλλίδρομο και στα δυτικά της ο ποταμός Ίναχος την χωρίζει απ το μικρό βουνό του Γουλινά, στα βόρεια οι πλαγιές της κατέρχονται  απότομα μέχρι την κοιλάδα της Σπερχειάδας ενώ στα νότια και νοτιοδυτικά μέσω εκτεταμένων διάσελων ενώνεται με τα όρη της Γκιώνας και των Βαρδουσίων.

Γύρω απ την Οίτη υπάρχουν 22 χωριά με πιο γνωστά την Υπάτη το Κουμαρίτσι  την Παύλιανη το Μαυρολιθάρι και την Πυρά που πήρε το όνομά της απ την αρχαία τοποθεσία όπου σώζονται τα ερείπια ναού αφιερωμένου στον Ηρακλή που κάηκε στην πυρά κατά τον μύθο.

Εκτός της νότιας όλες οι πλευρές της Οίτης είναι απόκρημνες και δύσβατες, στην ανατολική πλευρά ανοίγονται θεόρατα και απόκρημνα χάσματα, όπως το φαράγγι του Γοργοπόταμου με την ιστορική σιδηροδρομική γέφυρα και το φαράγγι του Ασωπού, στα ψηλότερα επίπεδα το βουνό γίνεται ομαλό με τεράστια οροπέδια λιβάδια και με καμπυλωτές  κορυφές με γνωστότερες τον Πύργο 2151μ ψηλότερη της Οίτης, Γρεβενό 2114μ, Σέμπι 2091μ και Αλύκαινα 2052μ, στην Οίτη πηγάζουν ο Ασωπός ο Γοργοπόταμος και ο Ίναχος ποταμοί που καταλήγουν στον Σπερχειό.

Το 1966 ιδρύθηκε ο Εθνικός Δρυμός Οίτης για την προστασία της πλούσιας χλωρίδας και άγριας ζωής του βουνού.

Η ανάβαση για την κορυφή Πύργος ξεκίνησε απ’το χωριό Πυρά με υψόμετρο 1140 μέτρων, η διαδρομή αυτή αποτελεί μία εναλλακτική προσέγγιση του βουνού και ανάβασης στην ψηλότερη κορυφή.

Απ’την πλατεία του χωριού Πυρά  ξεκινά και ανηφορίζει στενός τσιμεντόδρομος που στο πάνω μέρος του χωριού γίνετε χωματόδρομος, ο δασικός δρόμος ακολουθεί την ομαλή ράχη μέχρι τη λάκκα όπου υπάρχει στάνη και ποτίστρα 1620μ, εκεί ακολουθώντας τον δρόμο προς τα δεξιά  φτάνουμε στο οροπέδιο όπου διασταυρώνεται με  τον δασικό δρόμο που έρχεται απ’την Παύλιανη.

Απ’το οροπέδιο περνά και το μονοπάτι προς την κορυφή Πύργος ανηφορίζοντας στην αρχή μέσα από δάσος με έλατα, βγαίνοντας και περνώντας απ τις προ κορυφές του βουνού καταλήγουμε στην κορυφή Πύργος μετά από 4 ώρες πορείας. Η θέα απ την κορυφή είναι μαγευτική καθώς εκτός της θέας προς την Σπερχειάδα και την Κωπαϊδα υψώνονται επιβλητικά μπροστά μας ο Παρνασσός η Γκιώνα και τα Βαρδούσια.

Η επιστροφή έγινε προς το χωριό Παύλιανη που βρίσκετε πολύ μακριά  απ’την  κορυφή σχηματίζοντας μία διάσχιση με ανάπτυγμα πάνω από 31 χιλιόμετρα και 1400 μέτρα συνολικής υψομετρικής ανάβασης, στην κατάβαση περνάμε απ την καταβόθρα της Οίτης(σημείο που χάνονται τα νερά και καταλήγουν στον ποταμό γοργοπόταμο) και τη Πυρά Ηρακλέους (θέση αρχαίου ναού) για την επιστροφή χρειάστηκαν 4 ώρες και 15 λεπτά.

Τόλιας Πέτρος

[espro-slider id=19034]

[espro-slider id=19044]

[espro-slider id=19053]

Ανάβαση στην Οίτη - (Φωτο: Πέτρος Τόλιας)

Ανάβαση στην Οίτη - (Φωτο: Πέτρος Τόλιας)




Total
0
Shares
Previous Article

Δήμος Καρδίτσας: Νέος "εύκολος" αριθμός για τη "Γραμμή του Δημότη"

Next Article

Τοποθέτηση της βουλευτή Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Related Posts

dei podilatikos giros ellados 2024
Διαβάστε περισσότερα

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η ΔΕΗ μεγάλος χορηγός και ονοματοδότης του εθνικού ποδηλατικού Γύρου που αναβαθμίζεται διαρκώς

Θεσσαλονίκη – Αθήνα και Καρδίτσα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι της ΔΕΗ για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ηλεκτρονική υποβοήθηση, με κληρώσεις και δώρο ένα e-bike
sport agrafa dermatas
Διαβάστε περισσότερα

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Στα Άγραφα και πάλι

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Στα Άγραφα και πάλι Δύσκολο το πρωινό της Κυριακής για τον Κρυάκουρα. Ο βαρύς  καιρός με τα…