Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ζωές σε σιωπηλή απόγνωση

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Ζωές σε σιωπηλή απόγνωση

Άρθρο της Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου

τ .Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας


Είναι η ακρίβεια φυσικό φαινόμενο;

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι υπάρχει μια διεθνής τάση ανατιμήσεων και ακρίβειας που έχει τις ρίζες της στην πανδημία και στα όσα βιώνει η παγκόσμια οικονομία και κοινωνία.

Το ελληνικό φαινόμενο όμως έχει τα χαρακτηριστικά φτωχοποίησης και το πνίγουν τα καρτέλ και τα πλοκάμια της παρασιτικής ολιγαρχίας. Τα ελληνικά σούπερ μάρκετ εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους στην Ευρώπη, οι αγρότες και οι παραγωγοί εκβιάζονται να πουλήσουν σε τιμές κόστους, οι τεχνητές ελλείψεις προϊόντων καλά κρατούν και ο καταναλωτής πληρώνει σε τιμές υπερκοστολογημένες.

Δεν μιλάμε απλά  για ακρίβεια αλλά για κυβερνητική αδιαφορία,λανθασμένες κινήσεις που  τα ΜΜΕ παρουσιάζουν ως «φυσικό φαινόμενο», απουσία θεσμών που θα βάζουν  σε τάξη την ντόπια και ξένη παρασιτική ολιγαρχία.

Θίγεται η πλειοψηφία των πολιτών, ναι ή όχι;

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι πολιτικές  της ΝΔ  και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δουλεύουν για τους λίγους και δεν ενδιαφέρονται για την προστασία του ελληνικού λαού. Ο τρόπος που χειρίστηκαν την ενεργειακή πολιτική της χώρας δημιούργησε  τεράστια προβλήματα. Άφησαν ανεξέλεγκτη την τιμολογιακή πολιτική του ρεύματος, δεν μείωσαν τον ΕΦΚ στα καύσιμα που θα ωφελούσε συνολικά τις μετακινήσεις αλλά και τις  μεταφορές, τους οδηγούς, τη θέρμανση, τους αγρότες, κάτι που φάνηκε στις τιμές στο σούπερ μάρκετ.

Για να ακολουθήσει ο εμπαιγμός με το κουπόνι των 13 € που δίνουν για τρεις μήνες, όταν η τιμή της βενζίνης έχει σκαρφαλώσει στα 2,5€.

Και το επιστέγασμα, αρνούνται να  φορολογήσουν  τα υπερκέρδη  των εταιρειών ενέργειας, ώστε να ενισχυθεί  ο δημοσιονομικός  χώρος  για  να χρηματοδοτηθεί η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

Τι γίνεται με την ενέργεια στην Ευρώπη;

Όλες οι χώρες της Ευρώπης παίρνουν μέτρα, κάνουν μειώσεις στον Ειδικό φόρο κατανάλωσης και στα τρόφιμα, βάζουν πλαφόν στις τιμές ρεύματος  και φυσικού αερίου. Αντί να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ο κ. Μητσοτάκης έφυγε από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με άδεια χέρια.

Ένα χρόνο πριν, από τότε  που λειτούργησε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, χωρίς την απαιτούμενη εποπτεία, ξεκίνησε η πρωτοφανής ακρίβεια  στο ρεύμα και η αύξηση τιμών στα καταναλωτικά είδη.

Οι πολίτες απελπισμένοι πληρώνουμε τους ακριβότερους λογαριασμούς ρεύματος στην Ευρώπη αφού οι συμβάσεις που υπέγραψε η κυβερνηση έχουν σχέση με το χρηματιστήριο.

Με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών επιχορηγούν  την αισχροκέρδεια των 3-4 παραγωγών ρεύματος  -μεταξύ αυτών και η ΔΕΗ- και  επιτρέπουν προκλητικές  αμοιβές στα στελέχη της. Με κομματικά golden boys που χρυσοπληρώνονται για να υποδύονται τις δήθεν επιτελικές διοικήσεις του ομίλου.

Την ίδια στιγμή, αγοράζουμε το φυσικό αέριο  30%  πιο ακριβό απ τη Βουλγαρία και οι τιμές αυτές , δεν προέκυψαν μόνο από τον πόλεμο ή την ενεργειακή κρίση, αλλά και από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης έως το 2023.

Αυτό κάνει τη χώρα μας απολύτως εξαρτημένη  από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Βίος αβίωτος ή πιο απλά, μια ζωή ανυπόφορη…

Οδηγούμαστε σε φτωχοποίηση και νέα ανθρωπιστική κρίση.

Η καθημερινότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας  των Ελλήνων πολιτών είναι αβίωτη .

Τα εισοδήματα των  νοικοκυριών βρίσκονται στη 3η  χειρότερη θέση της Ευρώπης.

Οι εργαζόμενοι έχασαν το 14% της αγοραστικής τους δυνατότητας, δηλ. ενάμιση μισθό το χρόνο .

Είμαστε από τις χώρες με τα πιο υψηλά έξοδα στέγασης.Όταν  ενοίκιο ή δάνειο,ρεύμα,φυσικό αέριο,κοινόχρηστα είναι πάνω απ το 40% των εισοδημάτων αυτό  συνεπάγεται  στεγαστική και επισιτιστική κρίση.

Σύμφωνα με την Εurostat το 50% ,δηλ  1 στα 2 ελληνικά νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα,  αφού στις 20 μέρες εξαντλείται  ο μισθός τους .

Το εγκληματικό μείγμα της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη είναι η εκρηκτική ακρίβεια σε συνδυασμό με την καθήλωση των μισθών σε επίπεδα προ 2010 και η

άρνηση αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αγνοώντας τις ανάγκες των εργαζομένων.

Νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ανάσες, δηλαδή στήριξη, ρευστότητα, ρύθμιση  χρεών, μέτρα προστασίας απ την ακρίβεια, αύξηση μισθών. Είναι απαραίτητο ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος ώστε να μην πληρώνει από την τσέπη του ο πολίτης παροχές για την υγεία, την παιδεία, τον ΕΦΚΑ.

Δυνατότητες να στηριχτεί η κοινωνία υπάρχουν αλλά η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες.  

Η αύξηση του κατώτατου μισθού  το 2018 που  εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απεδείχθη ότι  ενίσχυσε την αγορά και τη ζήτηση.

Το ίδιο θα έκαναν και τα 2,7 δις της 13ης σύνταξης ,ύψους 350 εκατ. ,που έκοψαν απ τους συνταξιούχους τρία χρόνια τώρα.

Το ίδιο κάνουν και τα 3,5 δις επιδόματα και παροχές που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και που τώρα πετσοκόβουν όπου μπορούν.

Εκταμιεύονται πόροι απ το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κι απ το νέο ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση κοινωνικών ανισοτήτων.

Το χειρότερο….κανείς δεν ξέρει που πηγαίνουν.

Προκλητικότητα…

Ο  πρωθυπουργός  θυμάται τη συνετή δημοσιονομική πολιτική όταν είναι να βοηθήσει την κοινωνία που υποφέρει αλλά την ξεχνάει όταν:

  • Δίνουν 43 εκατ.στα ΜΜΕ και όχι στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Δίνουν 7.6 δις σε απ ευθείας αναθέσεις.
  • Δίνουν 1,6 Δις,φοροαπαλλαγές σε μερίσματα και γονικές παροχές ,στις πολύ μεγάλες περιουσίες όταν μεταβιβάζονται στα παιδιά τους, αλλά δεν μειώνουν τον ΦΠΑ στο ψωμί…
  • όταν ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση ,με κόστος 1.5 δις για έναν χρόνο ,όσο και η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων.

Δεν είναι ζήτημα  δημοσιονομικών περιθωρίων αλλά πολιτικών προτεραιοτήτων. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ,

  • Δενπήρε κανένα μέτρο και δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στους άνεργους.
  • Εξαπάτησε τα μεσαία στρώματα και τους συνταξιούχους.
  • Κατήργησε την 13η σύνταξη, 500 ευρώ, που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα

δίνει φιλοδώρημα 200 ευρώ εφάπαξ μόνο σε 200.000 ανασφάλιστους υπερήλικες και ανάπηρους ,που  το μοναδικό τους έσοδο είναι το επίδομα 300-370€.

Στα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα φτάνει στο 3,1% (0,8% η πρόβλεψη του προϋπολογισμού) για το 2022, ενώ η προηγούμενη ήταν για μόλις 1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με την τελευταία της ΤτΕ, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, χωρίς να είναι  επικριτική με την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ.

… Και η ελληνική κοινωνία σε απόγνωση.

Οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας υποθηκεύονται από μια κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει την κοινωνία και την οικονομία.

Είναι η ώρα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή με μια προοδευτική κυβέρνηση που θα κηρύξει τον πόλεμο στη ακρίβεια, θα συγκρουστεί με τα κερδοσκοπικά συμφέροντα, θα εφαρμόσει δημόσιες πολιτικές, θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, θα προσελκύσει και θα υλοποιήσει επενδύσεις.

 Αγωνιζόμαστε  να βάλουμε τέλος στις αντικοινωνικές πολιτικές τους.

 Διεκδικούμε το δικαίωμά μας σε αξιοπρεπή ζωή και εργασία.

Όλοι μαζί  εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι, νέοι και νέες

δίνουμε σήμερα τη δική μας απάντηση στην κυβέρνηση Ν.Δ., που ακόμα και μέσα στη συγκυρία της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, όχι μόνο δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής στήριξης, αλλά  συνεχίζει τις πολιτικές διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους, οδηγώντας ξανά σε  φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία.

Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία.

Η ακρίβεια δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, είναι ένα ταξικό φαινόμενο που πλήττει κυρίως τους φτωχότερους  και τους πιο ευάλωτους.

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

τ .Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ  Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
Rapid tests: Το πρόγραμμα ελέγχων στη Θεσσαλία αύριο Παρασκευή 1 Ιουλίου

Το πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού στη Θεσσαλία αύριο Τετάρτη 6 Απριλίου

Next Article
Κοπή πίτας από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας

Κοπή πίτας από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας

Related Posts