Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας: Ενημέρωση για εστία Ευλογιάς του Προβάτου στην Δ.Κ. Μαλεσίνας

Εστία Ευλογιάς του Προβάτου στην Φθιώτιδα – Λήψη μέτρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας: Ενημέρωση για εστία Ευλογιάς του Προβάτου στην Δ.Κ. Μαλεσίνας

Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας: Ενημέρωση για εστία Ευλογιάς του Προβάτου στην Δ.Κ. Μαλεσίνας

Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι εκδηλώθηκε εστία Ευλογιάς του Προβάτου στην Δημοτική Κοινότητα Μαλεσίνας, του Δήμου Λοκρών, της Π.Ε. Φθιώτιδας.

Πρόκειται για νόσημα υψηλής μεταδοτικότητας και οφείλεται σε ιό. Προσβάλλει τα πρόβατα και τις αίγες και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Τα υγιή ζώα προσβάλλονται από τη νόσο, όταν έλθουν σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα αλλά και μετά από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λ.π.).

Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση, πραγματοποιείται με την διακίνηση των ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης είτε νοσούν.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Αρχικά τα ζώα (κυρίως τα πρόβατα) εμφανίζουν αδιαθεσία, ανορεξία και πυρετό, ενώ μπορεί να έχουν και ρινικό έκκριμα και δάκρυα.

Στη συνέχεια εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο και γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό, γεννητικά όργανα).

Αυτές είναι ερυθρές κηλίδες (κοκκινίλες) και βλατίδες (σπυριά κόκκινου συνήθως χρώματος μεγέθους 0,5-1 εκ.).

Σταδιακά (μετά από 5-10 ημέρες) οι κηλίδες και τα βλατίδες μετατρέπονται σε εφελκίδες (στρογγυλά μαύρα καύκαλα) και έλκη (ανοικτές πληγές).

Λόγω των δερματικών αλλοιώσεων το κεφάλι συνήθως φαίνεται διογκωμένο και παραμορφωμένο.

Στην αρχή μπορεί να έχουν προσβληθεί μόνο 1-2 ζώα, πολύ σύντομα όμως κολλάνε και τα υπόλοιπα ζώα του κοπαδιού ενώ γρήγορα μολύνονται και τα υπόλοιπα κοπάδια στην ίδια περιοχή.

ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές αιγοπροβάτων μπορεί να αποτρέψει την είσοδο του νοσήματος στην εκτροφή:

  • Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.
  • Απολυμαντική τάφρος για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
  • Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.
  • Αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις.
  • Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και μετά την μεταφορά ζώων και προϊόντων.
  • Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.
  • Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
  • Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής για τουλάχιστον 21 ημέρες.
  • Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.

Η Ευλογιά είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Σε περίπτωση υποψίας του νοσήματος ενημερώστε άμεσα την Υπηρεσία μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298

και Μουζακίου τηλ. 24450-41267

Καρδίτσα, 11/12/2023

Η
Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης

Σεβαστή Ι. Ασλανίδου
Κτηνίατρος
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο
Σύλληψη τεσσάρων ημεδαπών για κλοπή στον Τύρναβο - Συνελήφθη άνδρας στο Αστυνομικό Μέγαρο Βόλου για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων  Σύλληψη ατόμου από αστυνομικούς του ΑΤ Πύλης για εξύβριση και βιαιοπραγία σε βάρος διαιτητή  Συνελήφθη ημεδαπός για ληστεία σε παντοπωλείο στο Δήμο Σοφάδων Καρδίτσας - Σύλληψη ανήλικης ημεδαπής για κλοπή από κατάστημα στα Τρίκαλα - Δέκα συλλήψεις για ναρκωτικά το τελευταίο 5ημερο στη Θεσσαλία - Καρδίτσα: Σύλληψη ενός ημεδαπού για κλοπή - Βόλος: Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί για παράβαση των νομοθεσιών περί βεγγαλικών και αθλητισμού

Σύλληψη ατόμου από αστυνομικούς του ΑΤ Πύλης για εξύβριση και βιαιοπραγία σε βάρος διαιτητή 

Επόμενο άρθρο
Ευχαριστήρια επιστολή του 1ου Γυμνασίου Μουζακίου προς την εταιρεία «ΘΕΟΝΗ»

Νέο ΔΣ για τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Μουζακίου