Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Υπό εγκατάλειψη ο κλασσικός αθλητισμός στην Καρδίτσα – Χρειάζεται άμεση ενίσχυση

 

Mε αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού στον νομό

Πριν 1,5 χρόνο, ως παράταξη, είχαμε καταγγείλει  τις σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζουν οι υποδομές, που δείχνουν εικόνα εγκατάλειψης, αν όχι διωγμού, του Στίβου στο νομό Καρδίτσας (τοπικός Τύπος 06.07.2016). Συγκεκριμένα:

« … Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Καρδίτσας είναι το μοναδικό αθλητικό κέντρο της Θεσσαλίας που, ενώ υπάρχει στάδιο πλήρες ολυμπιακών προδιαγραφών (2 διπλά σκάμματα, 4 διάδρομοι επί κοντώ, 8 διάδρομοι-κουλουάρ στίβου, 4 βαλβίδες ρίψεων) που δεν μπορεί να τελέσει αγώνες πανελλήνιας εμβέλειας. Και τούτο γιατί ΔΕΝ διαθέτει αποδυτήρια και τουαλέτες για τους αθλητές στίβου αλλά ούτε και κλειστό προθερμαντήριο ενώ ο βοηθητικός χώρος των ρίψεων, στο Αθλητικό Πάρκο, είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Παράλληλα, οι υποδομές εντός εγκυμονούν κινδύνους για την ακεραιότητα των αθλητών τόσο όσον αφορά την αίθουσα βαρών που  βρίσκεται σε κάκιστη κατάσταση με όργανα παλιά, κάποια χαλασμένα, όσο και το ταρτάν που σε κάποια σημεία έχει «φαγωθεί». Ταυτόχρονα, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στα στρώματα και στις βαλβίδες των αλμάτων. Να σημειωθεί ότι έχουν συμβεί τραυματισμοί αθλητών εξαιτίας της προαναφερόμενης κατάστασης με συνέπειες, φυσικά, τουλάχιστον στην αγωνιστική τους επίδοση. Κίνδυνοι υπάρχουν, επίσης, καθώς δεν τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας του ΕΑΚ όσον αφορά στην απρόσκοπτη αθλητική δραστηριότητα και κίνηση των αθλητών εντός του στίβου.

Είναι αδιανόητο οι τρεις καρδιτσιώτισσες και καρδιτσιώτες αθλητές βάδην παγκόσμιας κλάσης να προετοιμάζονται σε τέτοιες «προπολεμικές» συνθήκες. Είναι αδιανόητο, τα παιδιά, οι νέοι άνθρωποι της Καρδίτσας, που έχει δώσει και δίνει στην Ελλάδα αθλητές παγκόσμιας κλάσης, να εμποδίζονται να ζήσουν την χαρά του κλασσικού αθλητισμού. Χαρά που τους προσδίδει βιολογική, ψυχική ευεξία και αυτοπεποίθηση, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάει ο τόπος.

Η Πολιτεία, πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Καρδίτσας που έχει την άμεση ευθύνη, οφείλει να διεκδικήσει τη σχετική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια η οποία έχει δώσει εκατομμύρια ευρώ σε άλλες δραστηριότητες και υποδομές και έχει τη σχετική χρηματοδοτική δυνατότητα. Σε συνεργασία με την Γ.Γ Αθλητισμού, Δήμος και Περιφέρεια, οφείλουν να αποκαταστήσουν την αδικία που υφίσταται ο Στίβος στην Καρδίτσα και να τον θέσουν σε πρώτη αθλητική προτεραιότητα. Κυρίως οφείλουν να ενισχύσουν άμεσα και γενναία τις υποδομές του και να τις διατηρήσουν, με τη συμβολή των Συλλόγων, για πολλά χρόνια σε άριστη κατάσταση ώστε το ΕΑΚ να μπορέσει, γιατί όχι από το 2018, να γίνει τόπος τέλεσης αθλητικών γεγονότων πανελλήνιας εμβέλειας. Είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο μόνο οφέλη έχει να δώσει στην τοπική οικονομία, τουρισμό και κοινωνία και θα ενθαρρύνει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με κάτι πραγματικά υγιές και δημιουργικό.

Είναι βέβαιο δε ότι όλα τα αθλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού στη Καρδίτσα αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία χρειάζονται στήριξη και ενίσχυση γιατί όλα, έχοντας σοβαρές ανάγκες, προάγουν τις ίδιες αξίες, το καθένα με τον τρόπο του. Οι ευθύνες υπάρχουν, πολιτική βούληση χρειάζεται. Υπάρχει;»

Δυστυχώς, από τότε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καθώς δεν έχει χορηγηθεί ούτε ένα (1) ευρώ για τις ανάγκες του κλασικού αθλητισμού στον νομό μας. Καλό θα ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού να επισκεφθεί ο ίδιος το Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας και να αντιληφθεί «ιδίοις όμμασι» τα καταγγελόμενα στο παρόν σημείωμα.

Στέλιος Αναστασόπουλος

περιφερειακός σύμβουλος με τον «Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία»

Καρδίτσα, 02/03/2018




Total
0
Shares
Previous Article

Ψήφισμα 14ου Συνεδρίου Αργιθεατών

Next Article

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο Χρήστος Κουτσιμπογιώργος