Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Υλοποιούνται μία – μία οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

 

Την υπουργική απόφαση με την οποία ορίζεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, υπέγραψε προχθές η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Παράλληλα καταργείται και ο ρατσιστικός υποκατώτατος μισθός που ίσχυε για τους νέους έως 25 ετών. Η κυβέρνηση της ΝΔ το 2012, μέσα σε μια νύχτα, μείωσε, ως γνωστόν, κατά 22% τον κατώτατο μισθό και 32% για τους νέους. Η κυβέρνηση της Αριστεράς επιστρέφει στους εργαζόμενους ένα μέρος από όσα τους αφαίρεσαν οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα.

Το ποσόν δεν αποκαθιστά φυσικά ολόκληρη την απώλεια του 2012. Είναι όμως η πρώτη αύξηση μισθών μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς εισοδηματικής συμπίεσης. Και αφορά περισσότερους από 800.000 χαμηλόμισθους. Η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίου κατά 11% -27% για τους νέους έως 25 ετών- συνιστά αναπτυξιακό παράγοντα. Οι μικρομεσαίοι εργοδότες πολύ ορθά εντοπίζουν ότι η αύξηση των μισθών σε μια οικονομία όπως η ελληνική, τονώνει τη ζήτηση και την κατανάλωση και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Τι λέει όμως η αντιπολίτευση για το θέμα;

  • Πρώτον, εμμέσως, ότι αυτό θα είναι πλήγμα για τους εργοδότες και θα οδηγήσει σε απολύσεις και αύξηση της μαύρης εργασίας. Επί της ουσίας είναι πρόσκληση σε ανυπακοή. Οι εργοδότες, όμως, μπορούν να αντιληφθούν ότι η αύξηση των μισθών θα είναι θετική για την οικονομία. Η κυβέρνηση εγγυάται την εφαρμογή της νομιμότητας. Και οι εργαζόμενοι παρακολουθούν και κρίνουν.
  • Δεύτερον, ότι η αύξηση είναι ανεπαρκής σε σχέση με την περικοπή του 2012. Αυτό το λένε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που υπέγραψε την περικοπή του 2012 με χέρια και με πόδια, αλλά και η ΓΣΕΕ, που τότε σφύριζε αδιάφορα.
  • Τρίτον, ότι η αύξηση θα εξανεμιστεί από τη μείωση του αφορολόγητου. Αυτό το λένε και η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Προεξοφλούν δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου, όπως προεξόφλησαν και την περικοπή των συντάξεων. Και στο τέλος θα τρέχουν πάλι να παρακαλάνε τον Μοσκοβισί να μειώσει το αφορολόγητο και θα ξαναεκτεθούν άσχημα, όπως με τις συντάξεις.
  • Τέταρτον, ότι η μείωση των συντάξεων έρχεται για να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τις Πρέσπες. Εδώ η κοινή λογική σηκώνει τα χέρια.

Η κυβέρνηση βαδίζει σταθερά τον δρόμο που χάραξε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Η αντιπολίτευση βαδίζει σταθερά τον δρόμο προς την αυτογελοιοποίηση.

Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
Νέες ταινίες στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας

Νέες ταινίες στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας

Next Article

ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας: Ομιλίες για την ενημέρωση των πολιτών